Zserbó energiaszelet sütés nélkül

Ez a klasszikus az eredeti verziójában a legtökéletesebb, még úgyis, ha kissé kalóriadús és időigényes. A dió-baracklekvár-csoki kombinációjával viszont készíthetünk hasonló ízvilágú édességet könnyen, gyorsan, akár sütés nélkül is. Mint például ez az energiaszelet, amit természetesen golyó formájában is elkészíthetünk, akár az egészet bevonhatjuk csokival, persze csak ha nem figyelünk a kalóriákra. Tízóraira, uzsira jó választás, együnk mellé egy almát és próbáljuk meg ne egyszerre felfalni az egészet. Közel a bikiniszezon… 🙂

OLVASS TOVÁBB

Spenótos lencse curry basmati rizzsel, naan kenyérrel (vegán)

A curry-ről sokáig egy olyan kép volt a fejemben, hogy túl fűszeres, nagyon más világ, meg még vegán is, valószínűleg nem szeretném. Nagyobbat nem is tévedhettem volna. Az egész egy tökéletes harmónia, csupa gyógyító, szuperegészséges, isteni finom összetevővel. Hosszú idő óta ez az étel esett a legjobban, még a kegyetlen puffadás is megérte. 🙂 Ez esetben jó döntés volt kilépni a komfortzónámból. Azt gondoltam klasszikus módon tálalom, rizzsel és naan kenyérrel (=indiai lepénykenyér), de brutál laktató, nem bírtam egyszerre a kettőt. Naan nélkül fogyasztva még gluténmentes is.

OLVASS TOVÁBB

Banános-zabos kocka

Sokak számára ismerős történet: két nagyon érett banán hever a konyhán, amit jó lenne megmenteni. Gondoltam illik egy kis kreativitást mutatva nem megint banánpalacsintát vagy kekszet csinálni belőlük. 😀 Szóval most egy süti készült, ami szokás szerint nagyon egyszerű és gyors. Hozzáteszem én nem szeretem a banánkenyeret és a banán ízű sütiket, viszont ez frissen, langyosan nagyon bejött. A banán miatt nem mondhatom, hogy cukormentes, de én több édesítést már nem tettem hozzá. Ez ízlés szerint persze változtatható.

OLVASS TOVÁBB

5 perces, ropogós cékla-répa saláta

Ez most nagyon olyan időszaknak tűnik, amikor sokunkra ráfér egy kiadós immunerősítés. Ezt a minimális erőfeszítéssel összedobható salátát azoknak ajánlom, akik mostanában megfáztak, vagy szeretnének egészségesek maradni vagy csak szeretnének több zöldséget beilleszteni az étrendjükbe. Lehet, hogy első ránézésre nem olyan csábító a cékla miatt 😀 , de próbáljátok ki, mert amúgy tényleg nagyon finom és tök jó ropogós.

OLVASS TOVÁBB

Szivárvány spirál keksz természetes színezőkkel

Nagyon ki tudok akadni a színes ételfestékre, egyszerűen nem bírom, amikor mesterséges és haszontalan dolgokat eszünk, főleg amikor azt lehet helyettesíteni természetes alapanyagokkal is, nem is értem miért vannak engedélyezve. (Például tudtátok, hogy a piros ételfesték összetevője allergiás reakciókat válthat ki és a gyerekek figyelmére káros hatással lehet? A leírásánál szerepel. Mégis a legtöbb szülinapi tortán és néhány feldolgozott élelmiszerben is ott van.) A csomagolásmentes boltban vettem ilyen kis porokat és azért emelném inkább ki ezeket a boltokat, mert ott bármilyen kis mennyiségben tudtok venni, nem kell egyszerre több ezerért egy nagy zacskóval. Smoothieba, energiagolyó forgatásához, de akár piskótatekercs, tésztához vagy krémek színezéséhez is tökéletesek. Azt nem mondom, hogy olyan intenzív, vibráló színe lesz, mint az ételfestéknek, ráadásul a spenótporom elég halovány lett (legközelebb a brokkoliporral próbálom), szerintem mégis csodaszépek. 🙂 Szerencsére a keresztlányom is imádta és egyből levette, hogy ez bizony neki készült. 😀 Illata nyersen van a céklának és a spenótnak, viszont a megsült keksznek már egyáltalán nincs ezektől mellékíze vagy illata. Ha tudtok még ilyen természetes színezőket, kérlek írjátok meg. 🙂

OLVASS TOVÁBB

Rántottás-fetás reggeli wrap

Januárban volt egy kisebb mélypontom a zöldségeket illetően. Tudom és értem, hogy sok zöldséget kell enni és próbálom is, szeretem is a télen szezonális gyökérzöldségeket, de azért már vágynék a tavaszi-nyári, ízekben gazdag fajtákra. Viszont megfogadtam, hogy februárban összeszedem magam és ez a hónap a “szivárványkonyha” jegyében fog telni, ami azt jelenti, hogy mindig próbálok minél több színt csempészni a tányérra, főleg zöldségek és gyümölcsök formájában. Nem kell nagy dologra gondolni, a reggeli wrapom mellé ettem egy paradicsomot (tudooom ez nem szezonális, de imádom), kaliforniai paprikát és sok zöldsalátát. Tudjátok mennyi zöldséget kellene ennünk? Nagyon leegyszerűsítve: amikor már azt érzed, hogy túl sok zöldség van a tányérodon, na akkor tegyél rá még egy kicsit és majdnem jó vagy.

OLVASS TOVÁBB

Zabpalacsinta alaprecept

Egyik kedves családtagom hívta fel rá a figyelmemet, hogy a kedvenc zabpalacsinta receptje nincs fent külön receptként, csak a közösségi oldalakon vagy más recept részeként. A reklamáció teljesen jogos, úgyhogy tesó, most pótolom. 😀 Imádom ezt a receptet, egyáltalán nincs különösebb mellékíze, szerintem senki nem veszi észre, hogy zablisztes. De azt mindig fontosnak tartom kiemelni, hogy zabliszt és zabliszt között óriási különbség van. Személy szerint már többfélét kipróbáltam és mindegyikből kicsit más lesz a palacsinta. Ez ne vegye el a kedveteket, egyszerűen a folyadék mennyiségével kell játszani kicsit és a megfelelő állagot belőni. Általában a tömörebb, teljes kiőrlésű zablisztek azok, amikhez több folyadék kell. Darált zabpehelyből akkor működik, ha nagyon finom, lisztesre daráljuk.

OLVASS TOVÁBB

Mákos piskótatekercs citromos krémmel (gluténmentes)

Az idei év első süteménye. Nem gyakran sütök piskótatekercset, pedig lehet, hogy kellene. 😀 Szuperül lehet játszani a piskóta és a töltelék ízeivel. Ez a citromos-mákos egy habkönnyű téli desszert, vasárnapi ebéd után tökéletes volt. Szokás szerint tejszín nélkül készült, nekem egyáltalán nem hiányzik belőle. Végre sikerült videón is megörökítenem, úgyhogy meg is tudjátok nézni, milyen egyszerű elkészíteni. Tudjátok, hogy az ilyen típusú desszerteket szeretem, ez idén sem lesz másképp. 🙂

OLVASS TOVÁBB

Vibráló reggeli szendvics

Úgy gondoltam ez méltó neve lesz ennek a szendvicsnek, ami annyira nem is recept, mint inkább az én történetem, úgyhogy ezt vegyük egy naplóbejegyzésnek, ami kikívánkozik. 🙂 Amikor év elején próbáltam fejben végiggondolni az “újévi fogadalmakat”, az idei célokat, akkor először is végiggondoltam, hogy honnan hova jutottam el. Egyre tisztábban látom, hogy a táplálkozásomat milyen irányba szeretném terelni és az elmúlt két évben ezekért sokat is tettem. A feldolgozott ételeket 95%-ban kiiktattam, alkohol zéró, mesterséges édesítőszerek kiiktatva (minimalizálva), természetes ételek előtérbe helyezve, élelmiszerek minőségére jobban odafigyelek. Azt azért fontos hozzátenni, hogy nem így keltem fel egy hétfő reggel, hanem egy betegség segített a döntésben. Rá kellett jönnöm, hogy az egészségemért cserébe nem nagy áldozat változtatni néhány dolgon.

A 2021-es évem nagy sikere, hogy teljesen elengedtem a felvágottakat. Év elején még nem gondoltam, hogy lehetséges, aztán egyre ritkábban kerültek a szendvicsemre, végül egyáltalán nem. Eleinte nem nagyon tudtam mit kezdeni a szendvicseimmel, szomorúak és szegényesek voltak. Aztán ez is alakult valahogy és jobb napjaimon már egész költeményeket sikerül csinálnom. 🙂 Az egyik helyi pékség inspirált arra, hogy céklát tegyek a szendvicsemre. Ne kérdezzétek, hogy miért, inkább miért ne. 😀 Nagyon, de nagyon feldobja, ráadásul egészséges is. Néha nyersen, néha főzve, néha savanyított céklát. Decemberben találtunk egy kis “időkaput” a lezárások között és kijutottunk Ausztriába (Sopronban lakunk hozzáteszem). Az osztrák kenyér nekem maga a mennyország, komolyan. Ég és föld az itthonihoz képest (két környékbeli kézműves pékség a másik két dobogós). Plusz sikerült beszereznem egy mennyei áfonyás sajtot és így történt, hogy szerelmes lettem egy szendvicsbe. 🙂

Nagyon fontos szerintem, hogy minden újévi fogadalom mögött legyen végiggondolt célkitűzés és kitartó munka. Attól, hogy január 1-jén kitalálok valamit és várom, hogy berepüljön az ablakon, nem valószínű, hogy teljesülni fog. Minden nap tenni kell érte. Kitartást kívánok nektek is ehhez a kemény feladathoz!

OLVASS TOVÁBB

Túró alapú pizza

Kezdjük az új évet egy könnyű, diétába és újévi fogadalmakba illeszthető recepttel. Imádom a pizzát, nagy gyengém és sokszor sütök itthon. Pont ezért is szeretek kísérletezni alternatív, reform verziókkal és ez a túrós több szempontból is kedvenc. Egyrészt mindent imádok, amiben túró van. 😀 Gyorsabban kész van, mint ahogy ezt a bejegyzést megírtam. Nagyon korrekt pizza kinézete van, szuper az állaga. Azt hittem lazán befalom az egészet, de végül alig bírtam megenni.

OLVASS TOVÁBB

Csokis-áfonyás zabkeksz, gasztroajándékba is adható

Ebben a kekszben aztán minden benne van, amitől finom egy keksz. 😀 Nem az a fajta, amit ötösével eszik az ember, elég tömör, kiadós, viszont isteni finom. Gasztroajándékként is adható, akár ünnepekre, karácsonyra, akár szülinapra. Ehhez nem kell mást tenni, mint a száraz hozzávalókat szorosan egymásra helyezni egy jól zárható üvegben és egy kártyát mellékelni hozzá, amiben leírjuk a plusz hozzávalókat, vagyis a tojást és a vajat, valamint az elkészítést, miszerint keverjünk össze mindent, formázzuk és süssük. 🙂 Mivel ilyen egyszerű, olyannak is adhatjuk ajándékba, aki nem rajong annyira a sütésért. Ezt biztosan el fogja készíteni.

OLVASS TOVÁBB

Sütőtökös rizottó, kacsamell

A tökéletes rizottónak két titka van (ha nem több), az egyik az arborio rizs, a másik pedig, hogy az alaplevet fokozatosan adjuk hozzá és közben keverjük minél gyakrabban, “ütögessük”, ahogy tanultam anno a séf tanáraimtól. Ettől lesz igazán krémes a rizottónk. Azért, hogy ezt meg tudja őrizni, frissen fogyasztva a legjobb. Ha előre készítjük el, akkor csak 3/4-re készre főzzük, majd tálalás előtt fejezzük be úgy, hogy akkor adjunk hozzá még egy kis alapvelvet és akkor keverjük hozzá a reszelt sajtot és a vajat. Ha pedig újra kellene melegíteni, kis alaplevet adjunk hozzá, hogy visszanyerje a szaftosságát. A sütőtök és a kacsamell valami szuperek együtt, igazi ünnepi, különleges alkalmakra való fogás. Ráadásul ez egy viszonylag gyorsan elkészíthető ebéd vagy vacsora lehet. Mi a közepes és a jól átsütött között fogyasztjuk, de mindenki másképp szereti. Ki kell tapasztalni, hogy a mi sütőnkben mi a tökéletes idő neki, de semmiképp ne süssük túl.

OLVASS TOVÁBB

Zablisztes mézes puszedli (gluténmentes, laktózmentes)

A mézes puszedli akárcsak sokaknál, nálunk is kötelező elem karácsonykor, igazi télies hangulatú, melegséget árasztó, fűszeres és illatos keksz. Nehéz nem szeretni. 🙂 Nem próbáltam meg teljesen diétásan elkészíteni, hiszen a méz nélkül nem lenne az igazi, de azért így is lehet rajta reformálni. Ez a recept kicsit puhább, lazább, mint a hagyományos. Többször is lesütöttem, az első adag kicsit túlságosan morzsolódott, erre az lett a megoldás, hogy szobahőmérsékletű kókuszzsírral érdemes dolgozni, tehát tényleg csak 10 percre tegyük a hűtőbe, ne tovább. Amit még lehet rajta változtatni, hogy a zabliszt egy részét mandulaliszttel helyettesítjük. Alternatív liszteknél érdemes is többféle liszttel dolgozni, mivel mindegyikkel más állagot érünk el. A máznál természetesen lehet használni a klasszikus tojásfehérje+porcukor verziót, hogy hófehér legyen, ezzel szerettem volna bemutatni egy alternatív cukormázat. Egyrészt tojásmentes, másrészt jóval kevesebb cukorral is el lehet készíteni, nem kell, hogy cukorsokk legyen a süti. Nekem személy szerint ez a keksz nagyon bejövős lett. Egyetlen probléma van vele, hogy valószínűleg meg is fogom enni az egészet. 😀

OLVASS TOVÁBB

Madeleine, a francia mini piskóta

A madeleine egy francia aprósütemény recept, amit kagyló alakú sütőformában készítenek el. Még régebben készítettem, de nagyon szeretem, hogyha például vendégségbe kell sütni valamit, mert nem nagy munka, mivel pici, mindenkinek jut belőle és nagyon sokféleképpen díszíthető. Méretőből adódóan gyorsan szárad, úgyhogy érdemes frissen készíteni és akár ét-,tej- vagy fehércsokiba mártani. 🙂 (Utólag már csak egyet változtatnék rajta: nem szilikonos sütőformában sütném, most már úgy gondolom, hogy azok a sütés nélküli finomságoknak valók, nem pedig hőkezelésre.)

OLVASS TOVÁBB

Klasszikus ökörszem, teljes kiőrlésű lisztből

Már sokan tudjátok, hogy a gyengém a házi péksüti és minden, ami túrós. 😀 Úgyhogy nem is kérdés, hogy az ökörszem az egyik legkedvesebb retro kajám és általában nem szeretem, ha “leretróznak” ételeket, viszont ezt most azért engedem meg magamnak, mert kb. 10 éves korom óta nem ettem. Nosztalgikus élmény volt újra beleharapni. 🙂 A receptben írt cukor mennyisége kevésnek tűnhet, de én már hozzászoktam, hogy cukorszegényen készítek mindent, ráadásul a mazsola is dob az édességen. Ízlés szerint természetesen ez növelhető vagy lecserélhető édesítőre.

OLVASS TOVÁBB