Nem vagyok egy tortabajnok, de néha kifejezetten van kedvem és türelmem nekiállni. Szüleim szülinapjára készült ez a torta. Az eper, a pisztácia és a fehércsoki kombináció szerintem minden formában működőképes, úgyhogy elronthatalan kategória. 🙂 Nagyon könnyed, nem tömény, nem túl édes. Olyan jó kis tavaszváró, friss torta a maga egyszerűségével. Nem is írok többet, épp elég elolvasni az elkészítését. 🙂 De megér minden belefektetett munkát.

Hozzávalók 20 cm-es piskótához:
- 130 g liszt a sima piskótához, a pisztáciáshoz: 100 g liszt + 30 g darált pisztácia
- 80 g cukor
- 4 tojás (kb.60 gramm/db)
- csipet só
- 20 g olvasztott vaj
Hozzávalók a krémhez és a díszítéshez:
- 500 g mascarpone krémsajt
- 100 g (1 tábla) fehércsokoládé
- 1-2 evőkanál porcukor (ízlés szerint több, de a fehércsoki elég édes)
- csipet só
- csipet vanília őrlemény
- 200 g hideg(!) habtejszín
- 1 kezeletlen citrom
- 150-200 g eper+ néhány szem a díszítéshez
- 1 evőkanál méz
- 3 lapzselatin vagy ennek megfelelő mennyiségű zselatinpor
- durvára tört pisztácia
- fehér csoki a díszítéshez
Elkészítés:
- Először a piskótát készítjük el: ehhez a sütőt előmelegítjük 160 fokra és egy 20cm átmérőjű kör alakú tortaformát kibélelünk sütőpapírral.
- A tojásokat szétválasztjuk. A hozzávalókat kimérjük és magunk mellé készítjük. A tojásfehérjét habbá verjük egy csipet sóval, pár perc keverés után hozzáadjuk a cukrot, majd amikor kemény habbá vertük, jöhet a tojássárgája. További 2-3 percig verjük. A lisztet beleszitáljuk és egy spatula segítségével alaposan beleforgatjuk, végül hozzákeverjük az olvasztott vajat is.
- Öntsük a tésztát az előkészített tortaformába. Néhányszor ütögessük az asztalhoz, hogy a buborékokat eloszlassuk.
- 35 percig süssük. Amikor már langyosra hűlt, szedjük ki a formából, majd hagyjuk kihűlni. Egy éles (kenyérvágó vagy tortavágó) késsel vágjuk 2 vagy 3 egyforma lapra. (én kétfelé vágtam)
- Az egészet megismételjük a pisztáciás piskótával is. (Ha elégnek érezzük az előző piskótát, akkor nem szükséges.) A pisztáciát a végén, a liszt szitálását követően adjuk a tésztához.
- A krémhez a fehércsokit vízgőz felett megolvasztjuk, kicsit kihűtjük. A mascarponét, a fehércsokit, a porcukrot, sót, vaníliát és a kezeletlen citrom reszelt héját egy tálba tesszük és lazán felverjük. A hideg tejszínt külön verjük fel, majd a mascarponés krémhez keverjük.
- A megmosott epreket (friss vagy fagyasztott is jó) egy edényben 1 evőkanál mézzel és a krémhez használt citrom néhány evőkanálnyi levével összemelegítjük. A zselatint elkészítjük és hozzákeverjük a csomagoláson levő utasítás szerint.
- A torta összeállítása következik: egy piskótalapot kenjünk meg a mascarponés krémmel, majd egy evőkanálnyi eperszósszal. Szórjuk meg darált pisztáciával. Ismételjük meg a rétegezést addig, amíg az utolsó piskótánk a tetejére kerül. Kenjük meg a tetejét és körbe az oldalát is a maradék krémmel, egy tortakanál segítségével kenjük el egyenletesen. Díszítsük a torta tetejét friss eperrel, pisztáciával.
- Extra: a képen látható fehércsokis díszítéshez egy fél tábla fehércsokit olvasszunk meg, néhány milliméter vékonyan terítsük ki sütőpapírra, szórjuk meg pisztáciával, majd tegyük a hűtőbe. Amikor megdermedt, kézzel törjük kis darabokra és kész is.




Ha tetszett, nézd meg ezeket a recepteket is: