Anyukám szülinapjára készült ez a torta. Úgy nézzétek, hogy nem vagyok egy nagy tortabajnok, viszont szívem lelkem benne van és próbáltam olyan precíz lenni, amennyire csak tudtam 🙂 . Ha kinézetre nem is mestermű, az íze szenzációs, az egyik legjobb, amit valaha készítettem. 😉 A puha és a ropogós, a savanyú és az édes nagyon összejönnek. Ízlés szerint készíthetitek több cukorral is vagy édesítővel. Én már nem használok édesítőszert, cserébe kevesebb cukorral készülnek a sütik, azt nem mondom, hogy ritkábban. 😀

Hozzávalók a piskótához (18cm-es forma, 8 szeletes tortához):
- 5 tojás
- 3 evőkanál rizsliszt
- 2 evőkanál cukrozatlan kakaópor
- 5 evőkanál cukor
- 5 evőkanál olaj
A piskóta elkészítése:
- A sütőt előmelegítjük 180 fokra.
- Egy kör alakú, kapcsos tortaformát kivajazunk, ha szükséges kibélelünk sütőpapírral.
- Különválasztjuk a tojásokat és kis tálakba előkészítjük a többi hozzávalót. A fehérjét egy kézi mixerrel kemény habbá verjük, majd folyamatos keverés mellett hozzáadjuk a tojássárgáját, majd belekeverjük a cukrot, végül a liszttel elkevert kakaót is. Műanyag spatulával óvatosan keverjük át, hogy biztosan egyenletesen legyen mindenhol a liszt.
- A tésztát beleöntjük a tortaformába, majd kb 30-35 perc alatt készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, vagyis beleszúrunk egy tűt vagy villát és ha tiszta, akkor kész a piskóta.
- Ha megsült, hagyjuk kihűlni, majd egy éles késsel 3 egyenlő (kb.2-2cm-es) részre vágjuk.
Hozzávalók a meggy zseléhez:
- 150 g meggy (friss, fagyasztott vagy befőtt)
- 1,5 dl meggylé (100%-os vagy a meggy, meggybefőtt leve)
- 1 csomag vaníliás pudingpor
- 2 evőkanál cukor
A meggyzselé elkészítése:
- A meggylevet simára keverjük a vaníliás pudingporral és a cukorral, majd sűrű pudingot főzünk belőle.
- Hozzáadjuk a magozott meggyet és leturmixoljuk.
- Kihűtjük, majd habzsákba töltjük és a hűtőbe tesszük.
Hozzávalók a krémhez:
- 400 g mascarpone
- 150 g görög joghurt
- 4 ek porcukor
- vanília (aroma, cukor vagy őrlemény)
- 3 db lapzselatin
A krém elkészítése:
- A lapzselatin kivétel simára keverjük a krém hozzávalóit.
- A lapzselatint az útmutató szerint elkészítjük: először 5 percre hideg vízbe áztatjuk a lapokat, majd egy edényben 1-2 evőkanál vízzel langyosra melegítjük (nem forraljuk!). A feloldódott zselatint a krémhez öntjük, elkeverjük és a hűtőbe tesszük 15 percre, majd habzsákba töltjük.
A díszítéshez (opcionális):
- 25 g étcsokoládé
- 1 evőkanál házi meggylekvár (elhagyható)
- friss meggy
- kakaópor és reszelt csokidarabok
- A csokidíszítéshez megolvasztjuk vízgőz felett az étcsokit, majd egy nagy tálcára sütőpapírt teszünk és vékonyan kiterítjük rajta, még melegen. Lehetőleg minél vékonyabb legyen. Hűtőbe vagy hideg helyre téve kb. 1 órát állni hagyjuk, amíg megszilárdul, majd hosszában 1 cm-es csíkokra vágjuk és letördelünk belőle akkora darabokat, amik kicsit magasabbak, mint a tortánk.
Az összeállítás:
- A 3 részbe vágott piskóta alját egy tálaló tálra tesszük, vékonyan megkenjük meggylekvárral.
- A habzsákok alját levágjuk és körkörösen, váltva díszítjük a mascarponés és a meggyes krémmel (a képen látható módon), majd teszünk rá néhány szem meggyet is.
- Rátesszük a második lap piskótát, megismételjük a krémek rétegezését.
- Rátesszük a harmadik lap piskótát is.
- A maradék mascarponés krémmel oldalt és felül is bekenjük a tortát. Érdemes tortakenő kést használni, hogy mindenhol egyenletes legyen.
- A tál szélét letisztítjuk egy nedves papírtörlővel.
- Már csak a díszítés van hátra: oldalt a csokidarabokkal díszítjük, a tetejére pedig teszünk meggy darabokat, megszórjuk kakaóporral vagy reszelt csokidarabokkal.


