Diós répatorta mascarpone krémmel

Azt hiszem végre megvan. 🙂 Olyan régóta keresem a megfelelő arányú, állagú, ízű répatortát és úgy tűnik most egy ideig hátradőlhetek és ti is, ha elkészítitek ezt a receptet. Persze mindenkinek más az ízlése, viszont a szülinapi bulin, amire készült, elégedett volt a csapat. 🙂 Nem az a tipikus 5 hozzávalós, viszont nagyon egyszerű elkészíteni és megéri nekiállni. Ebből egy 10-12 szeletes torta lesz.

OLVASS TOVÁBB

Fordított szilvás süti

A fordított süti neve arra utal, hogy a sütőforma aljára kerül a gyümölcs, rá a tészta és sütés után megfordítjuk a kész sütit. A gyümölcsréteg kap egy kevés mázat, ami sütés közben szuperül rákaramellizálódik és ettől lesz igazán tökéletes az egész. Egyáltalán ne gondoljatok bonyolult dologra, pár perc előkészítést igényel csak. Tudjátok, hogy az ilyen édességeket szeretem. 🙂 Próbáljátok ki almával, körtével, barackkal és ananásszal is. A képen levő teljes kiőrlés liszttel készült, az egy picit tömörebb, de a hétvégén megsütöttem fehér tönköly liszttel is. Mindkettővel isteni!

OLVASS TOVÁBB

Cukkini cordon bleu sütőben sütve

Ez az ebéd: 1. szuper szombati kaja (igazából bármelyik napra) 2. egy klasszikus kedvenc kicsit feldobva, vagy inkább két klasszikus kedvenc ötvözése 3.zöldségekben gazdag 4. szinte semmi nem kell hozzá és könnyű elkészíteni. Ha szeretitek a cukkinit és feldobnátok kicsit, akkor mindenképp próbáljátok ki.

OLVASS TOVÁBB

Citromos-áfonyás kevert süti

A kevert sütik nem véletlenül olyan népszerűek. Nagyon egyszerűek, gyorsan összekeverhető minden hozzávaló, csupán egy tál szükséges hozzá. A tésztája jól variálható, a joghurt lecserélhető kefirre vagy tejfölre (utóbbi esetében érdemes még egy kis tejet tenni a tésztába), jól bírja az extra hozzávalókat is. A piskótánál tömörebb a tésztája, ezen sokat segíthetünk, ha sokáig habosítjuk a cukrot és a tojást. Most egy áfonyás citromos verziót készítettem barátoknak, úgyhogy semmi alternatív liszt vagy csökkentett cukortartalom, ez a hagyományos verzió. 😀 A citrom és az áfonya nagyon jók együtt.

OLVASS TOVÁBB

Házi májkrém recept

Egy nagyon megosztó alapanyag a máj. Valaki nagyon szereti, valaki egyenesen undorodik tőle. Én mindkét csapatot meg tudom érteni. 🙂 Ha nem is otthon elkészítve, de sokan fogyasztják szívesen a májkrémeket, kenőmájasokat. A bolti, feldolgozott hústermékek (nagy mennyiségben) bizonyítottan nem tesznek jót az egészségünknek, a májat mégis érdemes néha fogyasztanunk többek között a magas A-vitamin, B12-vitamin és vas tartalma miatt. Személy szerint én időnként kifejezetten kívánom, mint most is. Ezzel a recepttel szeretnélek titeket arra buzdítani, hogy próbáljátok otthon elkészíteni. Sokkal egészségesebb, egyáltalán nem melós és csupán 4 összetevő + a fűszerek. Annyira érdemes figyelni, hogy kényes, romlandó alapanyag, úgyhogy vásárlás után minél előbb kerüljön a hűtőbe és lehetőleg 1-2 napon belül használjuk fel.

OLVASS TOVÁBB

Egyszerű gyümölcsös-krémsajtos kocka

Amikor próbálom kitalálni, hogy vasárnapra mit süssek a családnak, a fejemben általában valami extra és kreatív süti ötlet jelenik meg. Aztán mindig rájövök, hogy vasárnap ilyenekre nincs idő és inkább összedobok valamit. Ez az egyik legegyszerűbb, amit el tudtok képzelni, gyorsan meg is van, azt teszel rá, amit szeretnél. Mégis ez lett a család kedvence, nagyon bejött nekik szerencsére. 🙂 Akár magatoknak, akár vendégeknek rövid idő alatt össze akartok dobni valami nagyon finomat, akkor ez a ti receptetek. Mentsétek el, hogy meglegyen. 😉

OLVASS TOVÁBB

Gluténmentes, vegán szilvás gombóc (lisztkeverék nélkül)

Kaptunk egy csomó szilvát, úgyhogy tegnap este nekiálltam. Egy egész napos pörgés után nem voltam benne biztos, hogy ez életem legjobb döntése :), de az, hogy sikerült a klasszikus is és a gluténmentes is, plusz még isteni finom is lett, már megérte. Fontosnak tartottam odaírni, hogy lisztkeverék nélkül, mert nekem nagy szívfájdalmam, hogy a legtöbb gluténmentes recept valamilyen lisztkeverékkel készül, én pedig nem ezeket keresem. Így sajnos nincs más hátra, ki kell kísérletezni. 🙂 A legtöbb receptbe kerül tojás vagy vaj, én bevallom eddig egyszer sem tettem bele és nekem így is nagyon bejön, úgyhogy én nem erőltetem. Az ízétől azért is féltem, mert azon kívül, hogy a gluténmentesnek mindig kicsit a megszokottól eltérő íze van, ráadásul még teljes kiőrlésű zablisztem és barna rizslisztem volt itthon, de gondolom hála annak, hogy a krumpli dominál a tésztában, semmi különleges íze nincs. Sőt evés közben meg kellett néznem, hogy biztos nem a hagyományosat eszem-e, mert tényleg gyanúsan finom volt. 😀

OLVASS TOVÁBB

Házi tepsis sült krumpli spenótos csicserikrémmel

Ez a házi héjában sült krumpli az abszolút kedvenc sós uzsonnám, plusz filmnézős nasim. Imádom a sült krumplit, bár a klasszikus értelemben vett, olajos hasáb krumplit már 2 éve nem ettem. Vendégváró falatnak is tökéletes. Mivel olajszegény és a hummusszal tökéletes párost alkotnak, nemcsak finom, de egészséges is. 🙂 Bármilyen más tunkolnivalóval, ki amit szeret, nekem most ezek voltak itthon (plusz házi hummuszt bármikor, bármennyit tudok enni).

OLVASS TOVÁBB

Kakaós csiga és egyben házi péksüti alaprecept

Tudjátok, hogy szeretem az alaprecepteket, hogy csak egyet kelljen megjegyeznem (azaz felírnom) és tudom, hogy az mindig működik. Ez a péksüti recept mindig beválik, tökéletes, imádom! Készült már belőle a csigán kívül kakaós kalács, babka, ökörszem. Ez az én bűnözésem. 🙂 Nagyon szeretem a kelt tésztákat, de boltit csak szökőévben veszünk és akkor is rájövök, hogy jobb a házi. Tudom, hogy mi van benne, pont annyira édes, amennyire én szeretem és a frissen sült házi kakaós csiga vagy kalács illata sem utolsó. Vagy szombat reggel korán állok neki és akkor délelőttre már kész, vagy ha nincs idő, akkor este megcsinálom és reggelire még tökéletesen friss.

De ha már itt tartunk, csempésszünk bele egy kis egészségtudatosságot is. 🙂 Nem ajánlott péksütivel kezdeni a reggelt, hiszen a szervezetünk ilyenkor még érzékenyen reagál a cukorra. Ha mégis nehezen állunk ellen, inkább együk tízóraira és lehetőleg akkor is álljunk meg 1 darabnál. Tudom, hogy nehéz, de az egészségünk és persze az alakunk miatt is fontos. Én ezért szoktam elosztogatni, amit sütök 😀

OLVASS TOVÁBB

Rukkola pestós, zöldséges nyári tészta sonkaropogóssal, grill sajttal

Nyáron szeretem a gyorsan összedobható ebédeket, ráadásul ezen a héten rekord kevés időm jutott a konyhára, úgyhogy életmentő volt ez a recept. Pestot nagyon egyszerűen és sokféleképpen csinálhatunk otthon, a bazsalikomos sokak kedvence, én is imádom, de néha érdemes másból is kipróbálni, például rukkolából, sőt a magokat vagy akár a sajtot és az olajat is variálhatjátok, ahogy a recept is mutatja. 🙂

OLVASS TOVÁBB

Gyümölcsös pálcikás jégkrém házilag, 2 összetevőből

Nyáron mi is szeretjük fagyival hűsíteni magunkat, de nem mindegy, hogy milyet választunk, hiszen fontos szempont az egészségünk és alakunk is, lehetőleg ebben a sorrendben. Ezzel a pálcikás jégkrémmel szeretném nektek megmutatni, hogy otthon, 5 perc alatt, adalékanyagok és hozzáadott cukor nélkül milyen egyszerűen elkészíthető egy ilyen finomság. Ez most a 3 éves családtag örömére készült :), de magunknak is ugyanígy csinálom. Legalább ezerféleképpen lehet variálni. Most 3 variációban készítettem, így minden nap “más” jégkrémet eszünk, közben mégis ugyanazt. Értitek 😀

OLVASS TOVÁBB

Áfonyás amerikai palacsinta (gluténmentes, laktózmentes, vegán)

A tegnapi szabadnapomat ezzel a csodás palacsintával indítottam. Néha én sem értem, hogy miért kell egy szabadnap ahhoz, hogy normális reggelit csináljak magamnak, hiszen az egészet pár perc volt elkészíteni. Nagyon szeretek palacsintát reggelizni, egyszerűen imádok kísérletezni vele és a vegán verzió valami fantasztikus. Egy 3 éves tesztjén is átment. 🙂 Ennek az adagnak a felét ettem reggelire, a másik felét pedig üresen bepusziltuk a strandon délelőtt. Biztos, hogy ez lesz most a favorit. Villával óvatosan egyétek, mert a benne lévő áfonya szeret pukkanni. 😀

OLVASS TOVÁBB

Sonkás-fetás spárga batyu leveles tésztából

Extra gyors és fini vacsora ötlet következik. Maradt egy kis zöldspárga, olasz sonka és feta a hűtőben, a fagyasztóban pedig időnként van egy leveles tészta is. Bevallom a meleg napokon semmit sincs kedvem csinálni a konyhában, úgyhogy ez most nagyon jól jött. Plusz tényleg isteni!

OLVASS TOVÁBB

Sütőben sült lazacfilé avokádós paradicsomsalátával

Extrának tűnhet, pedig semmi extra. Tök egyszerű alapanyagok, 20 perc alatt kész van az ebéd, mégis egy nagyon különleges ízkombó a végeredmény. Isteni volt, én felvettem a 20 perces ebéd listámra. 🙂 A kísérő hideg saláta miatt a meleg nyári napokra pont jól jön. Ha szereted, egy kevés jalapeno paprikával dobd fel a salátát.

OLVASS TOVÁBB

Eperhab egyszerűen, pár perc alatt, tojás nélkül (vegán)

Régóta vártam már, hogy megjelenjen egy olyan alapanyag, amivel a nyers tojásfehérjét lehet helyettesíteni receptekben. Tudom, hogy erről megosztó a vélemény, én személy szerint nem mindig ettem jó ízűen a tiramisut vagy az eperhabot tudván, hogy nyers tojás van benne. Amikor először hallottam, hogy a csicseriborsó vagy babkonzerv leve, vagyis az aquafaba ugyanúgy működik receptekben, mint a tojásfehérje, az volt az első gondolatom, hogy ezt kinek jutott eszébe egyáltalán kipróbálni. 😀 De bármilyen idegennek is tűnik elsőre, nagyon jól működik, tényleg úgy lehet habbá verni, mint a tojásfehérjét. Szívből ajánlom, hogy próbálkozzatok bátran ilyen alapanyagokkal akkor is, ha nem vagytok vegánok, nagyon kellemesen lehet csalódni. Azt fontos tudni, hogy mint minden hüvelyes, a csicseriborsó (és így a leve) is okozhat puffadást és emésztési panaszokat az arra érzékenyeknél. Én üveges csicseriborsót használok, ennek 120 gramm leve van, a konzervnek 150 gramm. Egy tojásfehérje kb.35 gramm, szóval kb. 3-4 tojásfehérjét tudunk kiváltani vele.

OLVASS TOVÁBB