Rukkola pestós, zöldséges nyári tészta sonkaropogóssal, grill sajttal

Nyáron szeretem a gyorsan összedobható ebédeket, ráadásul ezen a héten rekord kevés időm jutott a konyhára, úgyhogy életmentő volt ez a recept. Pestot nagyon egyszerűen és sokféleképpen csinálhatunk otthon, a bazsalikomos sokak kedvence, én is imádom, de néha érdemes másból is kipróbálni, például rukkolából, sőt a magokat vagy akár a sajtot és az olajat is variálhatjátok, ahogy a recept is mutatja. 🙂

OLVASS TOVÁBB

Gyümölcsös pálcikás jégkrém házilag, 2 összetevőből

Nyáron mi is szeretjük fagyival hűsíteni magunkat, de nem mindegy, hogy milyet választunk, hiszen fontos szempont az egészségünk és alakunk is, lehetőleg ebben a sorrendben. Ezzel a pálcikás jégkrémmel szeretném nektek megmutatni, hogy otthon, 5 perc alatt, adalékanyagok és hozzáadott cukor nélkül milyen egyszerűen elkészíthető egy ilyen finomság. Ez most a 3 éves családtag örömére készült :), de magunknak is ugyanígy csinálom. Legalább ezerféleképpen lehet variálni. Most 3 variációban készítettem, így minden nap “más” jégkrémet eszünk, közben mégis ugyanazt. Értitek 😀

OLVASS TOVÁBB

Áfonyás amerikai palacsinta (gluténmentes, laktózmentes, vegán)

A tegnapi szabadnapomat ezzel a csodás palacsintával indítottam. Néha én sem értem, hogy miért kell egy szabadnap ahhoz, hogy normális reggelit csináljak magamnak, hiszen az egészet pár perc volt elkészíteni. Nagyon szeretek palacsintát reggelizni, egyszerűen imádok kísérletezni vele és a vegán verzió valami fantasztikus. Egy 3 éves tesztjén is átment. 🙂 Ennek az adagnak a felét ettem reggelire, a másik felét pedig üresen bepusziltuk a strandon délelőtt. Biztos, hogy ez lesz most a favorit. Villával óvatosan egyétek, mert a benne lévő áfonya szeret pukkanni. 😀

OLVASS TOVÁBB

Sonkás-fetás spárga batyu leveles tésztából

Extra gyors és fini vacsora ötlet következik. Maradt egy kis zöldspárga, olasz sonka és feta a hűtőben, a fagyasztóban pedig időnként van egy leveles tészta is. Bevallom a meleg napokon semmit sincs kedvem csinálni a konyhában, úgyhogy ez most nagyon jól jött. Plusz tényleg isteni!

OLVASS TOVÁBB

Sütőben sült lazacfilé avokádós paradicsomsalátával

Extrának tűnhet, pedig semmi extra. Tök egyszerű alapanyagok, 20 perc alatt kész van az ebéd, mégis egy nagyon különleges ízkombó a végeredmény. Isteni volt, én felvettem a 20 perces ebéd listámra. 🙂 A kísérő hideg saláta miatt a meleg nyári napokra pont jól jön. Ha szereted, egy kevés jalapeno paprikával dobd fel a salátát.

OLVASS TOVÁBB

Eperhab egyszerűen, pár perc alatt, tojás nélkül (vegán)

Régóta vártam már, hogy megjelenjen egy olyan alapanyag, amivel a nyers tojásfehérjét lehet helyettesíteni receptekben. Tudom, hogy erről megosztó a vélemény, én személy szerint nem mindig ettem jó ízűen a tiramisut vagy az eperhabot tudván, hogy nyers tojás van benne. Amikor először hallottam, hogy a csicseriborsó vagy babkonzerv leve, vagyis az aquafaba ugyanúgy működik receptekben, mint a tojásfehérje, az volt az első gondolatom, hogy ezt kinek jutott eszébe egyáltalán kipróbálni. 😀 De bármilyen idegennek is tűnik elsőre, nagyon jól működik, tényleg úgy lehet habbá verni, mint a tojásfehérjét. Szívből ajánlom, hogy próbálkozzatok bátran ilyen alapanyagokkal akkor is, ha nem vagytok vegánok, nagyon kellemesen lehet csalódni. Azt fontos tudni, hogy mint minden hüvelyes, a csicseriborsó (és így a leve) is okozhat puffadást és emésztési panaszokat az arra érzékenyeknél. Én üveges csicseriborsót használok, ennek 120 gramm leve van, a konzervnek 150 gramm. Egy tojásfehérje kb.35 gramm, szóval kb. 3-4 tojásfehérjét tudunk kiváltani vele.

OLVASS TOVÁBB

Lángos diétásan, sütőben sütve

Az én verzióm valójában egy hamis lángos, viszont nekem megadja azt a tökéletes lángos élményt, amit évente egyszer megkívánok, a zsírszegény diétámba azonban a klasszikus nem fér bele. Ebből is látszik, hogy egyik diéta sem jár teljes lemondással, mindig vannak kiskapuk. 🙂 Személy szerint én imádom (hát nem guszta? 🙂 ). Feltétnek megkenem fokhagymás lenmagolajjal (szuperegészséges omega-3 forrás, jót tesz a szív-és érrendszernek, gyulladáscsökkentő), valamint tejföl helyett én joghurttal és kevés reszelt sajttal. Ezekkel az egyszerű, de nagyszerű változtatásokkal lesz zsírszegény, diétás fogás. Tartalmas zöldségleves mellé tökéletes szombati ebéd.

OLVASS TOVÁBB

Meggyes-mákos kocka mascarpone krémmel

Egy magazinban láttam egy képet egy hasonló sütiről, ami egyből inspirált, viszont a saját bevált receptjeimmel készítettem el. Múlt hét vasárnap készült a családnak, végre volt egy délelőtt, amikor úgy jött ki, hogy se főzni, se takarítani nem kellett, úgyhogy ráértem. 🙂 Szokás szerint viszont nem adtam elég időt a zselatinnak megkötni (mindig ezt csinálom 🙂 ), de ezt a részt tényleg érdemes kivárni, mert délutánra viszont tökéletes lett. A krémet feldobhatjátok olvasztott fehércsokival is. 😉 Igaz, hogy több részes az elkészítése, de higgyétek el, ez egy végtelenül egyszerű süti.

OLVASS TOVÁBB

Zöldborsófőzelék csirkepörkölttel

Sokszor megfordul a fejemben, hogy klasszikus receptet feltegyek-e egyáltalán, hiszen egyrészt ahány ház annyi szokás, másrészt ezer helyen fent van már a neten. De mivel én is azért döntöttem úgy, hogy borsófőzit csinálok, mert megláttam egy képen, gondoltam hátha hozzám hasonlóan ötletet ad valakinek. 🙂 Hétköznap szinte mindig egyszerű ebéd van nálunk, gyakran nyúlok a hagyományos, bevált és gyorsan elkészülő receptekhez és inkább a ráérősebb hétvégéken szoktam kísérletezni. Ez a borsófőzelék recept azok közé tartozik, amik benne vannak a konyhapolcon fekvő, kézzel írt kis receptes füzetemben (ami az egyik legnagyobb kincs a konyhánkban 🙂 ).

OLVASS TOVÁBB

Spenótos-ricottás lasagne

Márciusban tartottunk egy teljes húsmentes hónapot, ami meglehetősen izgalmas volt, ha lehet így nevezni. Igazából sok oka volt, ami nem is olyan fontos, egyrészt egészség, másrészt kíváncsiság, kihívás, illetve az is, hogy rákényszerítsem magam a még több zöldség fogyasztására. Az elején nagyon élveztem, az egész hónapra előre kitaláltam mondjuk 80%-osan, hogy mit fogunk főzni és enni, aztán a végére az “ezt mégse kívánom” opció miatt ez felborult és nem volt egyszerű kitalálni mindig, hogy mit főzzek. Pláne, hogy próbáltunk figyelni tényleg mindenre. Hogy minden vitamin és ásványi anyag meglegyen, elég fehérjét fogyasszunk és változatosan, például ne legyen túl sok a tojás és nem utolsó sorban, hogy férfi számára is laktató legyen (a kiadós levesek azért megmentettek néha). Nekem nem esik nehezemre lemondani a húsról, alapból sem eszem sokat, de a vége felé már én is éreztem, hogy hiányzik. Voltak azért feszült pillanatok. 😀 Amikor letelt az egy hónap, visszaálltunk a heti 2-3 nap húsfogyasztásra és képzeljétek azt vettem észre magamon, hogy nem kívánom a húst. Egyszerűen nem ment, sőt ez valamennyire azóta is tart. Lényeg a lényeg, nem tervezem egyelőre, hogy teljesen lemondok róla, viszont begyűjtöttem néhány szuperfinom húsmentes fogást a receptgyűjteményembe, amit mostanában megosztok majd veletek is. Mivel tésztás vagyok, nem titok, hogy ez a spenótos lasagne az egyik kedvenc. 🙂

OLVASS TOVÁBB

Körtés-fetás kelsaláta

A mi kisvárosunkban olyan ritkán kapok fodros kelt, pedig annyira megszerettem az utóbbi időben. Az igaz, hogy nem keresem minden boltban, de így is 4 helyre járok bevásárolni, hogy kapjak mindent. 🙂 Most végre tudtam venni, úgyhogy csináltam is belőle egy jó salit. A zöld leveles zöldségek igazi kincsek, érdemes rendszeresen, napi szinten fogyasztani belőlük, minél többet és szerencsére annyi féle van, hogy ezt változatosan is tehetjük. A fodros kel a jók között is az egyik legjobbnak számít, de én a formája, ropogóssága és a különleges íze miatt is megkedveltem. Ebben a salátában csupa tápláló finomság van, vacsorára vagy kis adagban uzsonnára tökéletes választás. Ilyen aprósággal is hatalmasat tehetünk az egészségünkért. 🙂

OLVASS TOVÁBB

Pirított shiitake gomba, vadrizs

Ez az egyik kedvenc expressz vacsorám, ami egyben bizonyíték arra, hogy egy egészséges főételt is milyen gyorsan és egyszerűen össze lehet dobni. Ha már egy ilyen különleges alapanyagról írok, mint a shiitake, fontos említést tenni arról, hogy miért is érdemes beiktatni az étrendünkbe. A shiitake igazi gyógygomba, a gombák királyának is nevezik. Csak, hogy néhány jótékony hatását említsem: erősíti az immunrendszert, vírusölő, csökkenti a koleszterinszintet, segít a daganatmegelőzésben, serkenti az agy működését. Ráadásul kalóriaszegény, segítségével mégis hamarabb jóllakottnak érezzük magunkat. Elkészítése sem igényel sok időt, serpenyőben pár perc pirítás és kész is. Akinek esetleg túl intenzív az íze, keverje más gombákkal, például csiperkével, laskával (ld.lenti gombaleves recept)

OLVASS TOVÁBB

Gesztenyés-meggyes csoki házilag

Mostanában nagyon szeretem a gesztenyét, szinte mindig van itthon a fagyasztóban és külön öröm, hogy már elég nagy a választék, van cukorszegény, cukormentes, édesítős, 100% gesztenyetartalmú, mindenki megtalálja a kedvére valót. Ez egy szuperegyszerű, sütés nélküli házi csoki, amit nagyon könnyen el tudtok készíteni ti is. Akár karácsonykor szaloncukornak is készíthetitek, golyókat is lehet belőle formázni vagy ki ahogy szereti. Aki diétázik, a csokiba mártás helyett inkább csak locsolja meg egy kevés olvasztott étcsokival.

OLVASS TOVÁBB

Ötletek maradék húsvéti tojás felhasználására

Most, hogy lement a húsvét és biztos mindenki rengeteg “piros tojást” készített és kapott, a hűtők tele vannak főtt tojással. Ha ti sem bírtátok mind megenni, íme néhány egyszerű, hétköznapi ötlet a felhasználására. Nem kell túlbonyolítani, pizza, melegszendvics, főzelékfeltét, saláta. A lényeg, hogy lehetőleg ne a kukában végezzék, mentsük meg a maradékot!

Tippek a főtt tojáshoz:

OLVASS TOVÁBB

Húsvéti festett tojás kurkumával és lilakáposztával

Nagyon boldog voltam, amikor sikerült a tojásfestés kurkumával és lila káposztával, úgyhogy megosztom veletek is a módszerét. Szép halvány, pasztel színű tojásokat kapunk, nem olyan intenzív, élénk színűt, mint a tojásfestékkel. Szerintem csodaszépek. Még a pinket kell kikísérletezni és teljes a kép.. 😉

OLVASS TOVÁBB