Nagy meglepetés volt számomra a japán tök. Főleg azért, mert nem kell hámozni és így még egyszerűbb elkészíteni, mint a klasszikus sütőtököt. 🙂 Jellegzetes, kissé tökmagra emlékeztető íze van. Sütve, levesként is isteni finom, tökéletes őszi átmelegítő. Használjátok ki, amíg szezonja van. 🙂

Hozzávalók:
- 1 közepes Hokkaido (japán) tök
- 1 db krumpli
- só, fehérbors
- késhegynyi frissen reszelt gyömbér, szerecsendió és fahéj
- kb. 0,5 liter víz vagy alaplé vagy tök alaplé*
- 1 ek.olaj a sütéshez
Elkészítés:
- A krumplit hámozzuk meg. A sütőtököt (héjával együtt) és a krumplit mossuk meg alaposan. Kockázzuk fel és kevés olajjal tegyük egy edénybe.
- Rövid ideig pirítsuk, majd öntsük fel langyos vízzel vagy előre felmelegített alaplével.
- 20-25 perc alatt főzzük puhára.
- Sózzuk, borsozzuk, fűszerezzük először kevés fűszerrel.
- Ha megpuhult, szűrjük le, de a főzővizét ne öntsük ki, tegyük félre.
- A főzővíz nélküli tököt botmixerrel pürésítsük simára, közben öntsünk vissza annyit a főzőlevéből, amennyire sűrűre szeretnénk a levest (kb. fél liter).
- Fűszerezzük még, ha szükséges.
- Pirított tökmag, napraforgómag, bacon chips, pirított kenyérkocka illik hozzá.

*Tök alaplé: ha van időd és egyszer készítesz otthon sült sütőtököt, a leesőiből készíts sütőtök alaplevet és víz helyett azt használd sütőtökleves főzéséhez. Intenzívebb ízű lesz és legalább maximálisan kihasználhatod a sütőtök adta lehetőségeket. 🙂 Ehhez nem kell mást tenni, mint a sütőtök belsejéből kikapart magokat, a héját és minden leesőjét vízzel együtt tegyük fel főzni legalább 20-25 percig, majd szűrjük át, hogy csak a leve maradjon meg. Hűtőben 3 napig, fagyasztóban 1-2 hónapig eláll.











A hokkaido tök amerikai származású, csak a neve japán.