Sütőtökkrémleves Hokkaido (japán) tökből

Nagy meglepetés volt számomra a japán tök. Főleg azért, mert nem kell hámozni és így még egyszerűbb elkészíteni, mint a klasszikus sütőtököt. 🙂 Jellegzetes, kissé tökmagra emlékeztető íze van. Sütve, levesként is isteni finom, tökéletes őszi átmelegítő. Használjátok ki, amíg szezonja van. 🙂

Hozzávalók:

  • 1 közepes Hokkaido (japán) tök
  • 1 db krumpli
  • só, fehérbors
  • késhegynyi frissen reszelt gyömbér, szerecsendió és fahéj
  • kb. 0,5 liter víz vagy alaplé vagy tök alaplé*
  • 1 ek.olaj a sütéshez

Elkészítés:

  1. A krumplit hámozzuk meg. A sütőtököt (héjával együtt) és a krumplit mossuk meg alaposan. Kockázzuk fel és kevés olajjal tegyük egy edénybe.
  2. Rövid ideig pirítsuk, majd öntsük fel langyos vízzel vagy előre felmelegített alaplével.
  3. 20-25 perc alatt főzzük puhára.
  4. Sózzuk, borsozzuk, fűszerezzük először kevés fűszerrel.
  5. Ha megpuhult, szűrjük le, de a főzővizét ne öntsük ki, tegyük félre.
  6. A főzővíz nélküli tököt botmixerrel pürésítsük simára, közben öntsünk vissza annyit a főzőlevéből, amennyire sűrűre szeretnénk a levest (kb. fél liter).
  7. Fűszerezzük még, ha szükséges.
  8. Pirított tökmag, napraforgómag, bacon chips, pirított kenyérkocka illik hozzá.

*Tök alaplé: ha van időd és egyszer készítesz otthon sült sütőtököt, a leesőiből készíts sütőtök alaplevet és víz helyett azt használd sütőtökleves főzéséhez. Intenzívebb ízű lesz és legalább maximálisan kihasználhatod a sütőtök adta lehetőségeket. 🙂 Ehhez nem kell mást tenni, mint a sütőtök belsejéből kikapart magokat, a héját és minden leesőjét vízzel együtt tegyük fel főzni legalább 20-25 percig, majd szűrjük át, hogy csak a leve maradjon meg. Hűtőben 3 napig, fagyasztóban 1-2 hónapig eláll.

cukormentescsokis csok2kglutenmenteslaktozmentesmogyoromentesoszitelitojasmentesveganzsirszegeny

1 thought on “Sütőtökkrémleves Hokkaido (japán) tökből”

Van a témához kapcsolódó gondolatod? Írd le hozzászólásban

Shopping Cart
Scroll to Top