Évente kétszer rámjön, hogy sütnék egy tortát, annak ellenére, hogy tudom, hogy nem vagyok túl jó benne. 🙂 Karácsonyra valami havas, igazi téli hangulatú tortára gondoltam, ezért egyértelműen a kókusz lett a nyertes. Aki szereti a kókuszos és/vagy krémes sütiket, annak bátran ajánlom, szerintem nagyon finom. Egy dolgot viszont elrontottam, amit a leírt receptben már korrigáltam, az enyém ugyanis nagyon édes lett. Nem számoltam azzal, hogy az egészet még bevonom egy jó adag kókusszal és mandula is került a tetejére, szerintem ez már sok lett egy kicsit. De természetesen mindenki saját ízlése szerint változtathat a cukor mennyiségén. A legjobb a tortában a tetején lévő Raffalleo golyó lett, egyszerűen imádom. Ezt önmagában is nyugodtan készítsétek el, ha sütés nélküli egészséges édességre vágytok.
Kezd engem is teljesen átjárni a karácsonyi hangulat :), ezért ezúton is szeretnék mindenkinek, aki ezt olvassa, nagyon kellemes ünnepeket kívánni sok ajándékkal, finom falattal, pihenéssel! Köszönöm Nektek, hogy velem voltatok idén. :*
Hozzávalók a piskótához:
-
5 szobahőmérsékletű tojás
-
4 ek. eritrit vagy cukor
-
5 ek. rizsliszt
-
1 tk. sütőpor
-
csipet só
Hozzávalók a krémhez:
-
1 csomag vaníliás pudingpor
-
1 ek. eritrit/cukor
-
0,5 l tej
-
5 dkg vaj
-
5 dkg fehércsoki (cukor- és gluténmentes)
-
5 dkg kókuszreszelék
Hozzávalók a golyóhoz:
-
5 ek. kókuszzsír (nem olvasztott, de ne is legyen teljesen kemény)
-
150 g kókuszreszelék
-
2 ek. méz
-
vanília aroma
-
12-15 szem egész mandula
Tetejére és köré:
-
5 dkg kókuszreszelék
-
szeletelt mandula
Elkészítés:
-
A piskótasütéssel kezdjük. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
-
A tojások sárgáját és fehérjét különválasztjuk.
-
A fehérjét csipet sóval kemény habbá verjük.
-
A sárgáját habosra keverjük az édesítővel/cukorral.
-
A sárgájához óvatosan hozzákeverjük a felvert tojásfehérjét.
-
A lisztet elkeverjük a sütőporral és hozzáadjuk a masszához. Alaposan, de óvatosan elkeverjük.
-
Egy sütőpapírral bélelt vagy szilikonos sütőformába öntjük a massza felét. Két adag piskótát sütünk ugyanis. Akinek magas sütőformája van, egyszerre is megsütheti és utána éles késsel kettévágja.
-
15-20 percig sütjük.
-
Amíg sül a piskóta, elkészítjük a krémet. A pudingport egy edényben simára keverjük az édesítővel/cukorral és kevés hideg tejjel.
-
Hozzáöntjük a maradék tejet és folyamatosan kevergetve addig melegítjük, amíg elkezd besűrűsödni. Amikor már forrni kezd, kapcsoljuk le.
-
Még melegen daraboljuk bele a fehércsokit és a vajat és a tegyük bele a kókuszreszeléket is.
-
Hagyjuk kihűlni és legalább egy órája tegyük a hűtőbe.
-
A Raffaello golyókhoz a hozzávalókat gyúrjuk egybe, a kókuszreszeléknek csak a ⅔-át használjuk, a közepébe tegyük a mandulát, formázzunk golyókat, majd a végén forgassuk meg a maradék kókuszreszelékbe. Kb. 15 db golyó lesz belőle.
-
Tegyük a hűtőbe, de akár a fagyasztóba legalább 1 órára, hogy a kókuszzsír megszilárduljon.
-
Ha minden megsült és kihűlt, a következő lépés az összeállítás. Az egyik piskótát megkenjük a krémmel, majd ráhelyezzük a másik piskótát is. Ennek a tetejére szintén kenünk a krémből, majd az oldalára is.
-
A tetejére és az oldalára is teszünk bőven kókuszreszeléket.
-
A tetejére helyezzük a kókuszgolyókat, ha 8 szeletes tortát készítünk, akkor 8 db-ot.
-
A közepére szórhatunk szeletelt mandulát és akár kókuszreszelék helyett az oldalára is mehet az.
-
Szeletelésig tegyük hűtőbe.
Pingback: Életem ételei
Szia szeretném megkérdezni, hogy milyen méretű szilikonos formában készítem a piskótát? Köszönöm
Szia! 20 vagy 22 cm-es tortaforma ideális a mennyiségekhez.