Szülinapra készült ez a túrótorta. Azért is van róla csak egész fotó, mert az ünnepelteknek hagytam a felavatást. A rizslisztes piskótát nem azért készítem, mert bárki is érzékeny lenne, egyszerűen annyira finom és könnyű ez a tészta, hogy nagyon megszerettem. Úgy terveztem, hogy telepakolom idénygyümölcsökkel, de sajnos a boltokban nem volt olyan a kínálat, ezért őszibarack konzerv lett a végén, viszont így is nagyon finom volt. Ha bogyós gyümölcsökkel készítitek, érdemes zselatinnal fixálni, hogy ne guruljanak mindenfelé. 🙂

Hozzávalók a piskótához (22 cm-es tortaformához):
- 6 tojás
- 180 gramm Ataisz rizsliszt
- 60 gramm édesítőszer (eritrit)
- 30 gramm olaj
Hozzávalók a krémhez:
- 500 gramm sovány túró
- 150 gramm natúr joghurt (vagy tejföl)
- 80 gramm édesítőszer (eritrit)
- 1 citrom reszelt héja és leve
- 10 gramm lapzselatin + 4 ek. meleg víz
- a tetejére 20-25 dkg gyümölcs (nálam őszibarack, koktélcseresznye és áfonya)
Elkészítés:
- A sütőt előmelegítjük 180 fokra.
- A tojásokat szétválasztjuk.
- A fehérjét kemény habbá verjük.
- A sárgáját habosra keverjük az édesítőszerrel, majd hozzáöntjük az olajat.
- A sárgájába óvatosan beleforgatjuk a tojásfehérje habot, majd beleszitáljuk a rizslisztet.
- A (kapcsos) tortaformánkat alaposan kivajazzuk, az oldalát is. Beleöntjük a tésztát és 20-25 percig sütjük.
- A krémhez kézi habverővel simára keverjük a túrót és a joghurtot. Hozzáadjuk az édesítőt, valamint az alaposan megmosott citrom levét és reszelt héját.
- A lapzselatint a csomagoláson levő utasítás szerint meleg vízben feloldjuk, majd hozzákeverjük a túrókrémhez.
- A megsült piskótát kicsit hűlni hagyjuk, majd ráöntjük a túrókrémet és legalább 2-3 órára hűtőbe tesszük.
- A gyümölcsöket szükség esetén megmossuk, tetszőleges formájúra vágjuk és elrendezzük a torta tetején.
- Tálalásig hűtőbe tesszük. Vizes késsel szeleteljük.






Pingback: Életem ételei