Édesburgonya gnocchi mediterrán mártással

Ez az étel az időigényesebb kategóriába tartozik, de annyira megéri. Igazi ízbomba és nem mellesleg nagyon laktató is. Édesburgonyával sokkal jobban szeretem, mint sima burgonyával, mert kicsit édesebb, különlegesebb íze van. A zsálya amúgy is megy a gnocchihoz, de az édesburgonyás verzióhoz még jobban. Ezért az olaszos szószért pedig teljesen oda vagyok. 🙂 A szószt növényi alapanyagokkal, a tésztát pedig gluténmentesen is (mivel nem a liszt a fő összetevője) könnyen elkészíthetjük.

Hozzávalók a gnocchihoz:

  • 1 kg édesburgonya (3 közepes darab)
  • 250 g -400 g liszt
  • 1 ek olaj
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 ek olasz fűszer: oregánó, kakukkfű, bazsalikom, rozmaring, zsálya

Hozzávalók a szószhoz:

  • 1 ek olaj
  • 1 kis vöröshagyma / salotta hagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 5-6 nagyobb db aszalt paradicsom
  • 2 dl tejszín / kókusztejszín
  • 0,5 dl víz / alaplé
  • só, bors
  • 1 marék spenót
  • 1 kis marék reszelt sajt (opcionális)
  • reszelt parmezán és friss bazsalikom levél a tálaláshoz / vegán verzióhoz sörélesztőpehely

Elkészítés:

  1. A gnocchihoz: az édesburgonyát hámozzuk és mossuk meg, vágjuk fel kis darabokra és nagyon kevés (kb.1-2 dl) enyhén sós vízben, kb. 25-30 perc alatt főzzük puhára. Amikor megpuhult, öntsük le róla a felesleges vizet és villával vagy krumplinyomóval törjük át. Hagyjuk teljesen kihűlni.
  2. Egy lisztezett gyúródeszkára borítsuk ki a kihűlt édesburgonyát, apránként adjuk hozzá a lisztet és dolgozzuk össze egészen addig, amíg már nem ragad és rugalmas gyúrható tésztát kapunk. Liszt- és burgonyafüggő is, hogy mennyi lisztet vesz fel. Az édesburgonya kicsit vizesebb, mint a burgonya, nekem mindig több liszt kell hozzá, kb.350 gramm.
  3. Formázzunk belőle gombócot, vágjuk négy darabra, sodorjunk belőle ujjnyi vastag rudat, végül vágjunk belőle 1 cm-es darabokat. Egy villa hátuljával formázzunk egyet mindegyik darabon.
  4. Magas falú edényben, forrásban lévő sós vízben addig főzzük, amíg feljönnek a víz felszínére, kb. 3 perc.
  5. Közben egy serpenyőben olajat forrósítunk. Adunk hozzá felaprított fokhagymát és az olasz fűszereket. A megfőtt, lecsepegtett krumplinudlikat áttesszük a serpenyőbe, jól átkeverjük a fűszerekkel és magas fokozaton néhány percig megpirítjuk.
  6. Amíg főnek a gnocchik, elkészítjük a szószt: egy edényben olajat forrósítunk, hozzáadjuk a felkockázott vöröshagymát, pár percig pároljuk. Hozzáadjuk a fokhagymát, a kisebb darabokra vágott aszalt paradicsomot és spenótot. Felöntjük vízzel és tejszínnel, sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a reszelt sajtot is, 10 percig főzzük.
  7. A gnocchit a szósszal, reszelt parmezánnal és friss bazsalikommal tálaljuk.
cukormenteslaktozmentesmogyoromentestojasmentesveganzsirszegeny

Ha tetszett, nézd meg ezeket a recepteket is:

Van a témához kapcsolódó gondolatod? Írd le hozzászólásban

Shopping Cart

Discover more from Életem ételei

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading

Scroll to Top