Ez az étel az időigényesebb kategóriába tartozik, de annyira megéri. Igazi ízbomba és nem mellesleg nagyon laktató is. Édesburgonyával sokkal jobban szeretem, mint sima burgonyával, mert kicsit édesebb, különlegesebb íze van. A zsálya amúgy is megy a gnocchihoz, de az édesburgonyás verzióhoz még jobban. Ezért az olaszos szószért pedig teljesen oda vagyok. 🙂 A szószt növényi alapanyagokkal, a tésztát pedig gluténmentesen is (mivel nem a liszt a fő összetevője) könnyen elkészíthetjük.

Hozzávalók a gnocchihoz:
- 1 kg édesburgonya (3 közepes darab)
- 250 g -400 g liszt
- só
- 1 ek olaj
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 ek olasz fűszer: oregánó, kakukkfű, bazsalikom, rozmaring, zsálya
Hozzávalók a szószhoz:
- 1 ek olaj
- 1 kis vöröshagyma / salotta hagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 5-6 nagyobb db aszalt paradicsom
- 2 dl tejszín / kókusztejszín
- 0,5 dl víz / alaplé
- só, bors
- 1 marék spenót
- 1 kis marék reszelt sajt (opcionális)
- reszelt parmezán és friss bazsalikom levél a tálaláshoz / vegán verzióhoz sörélesztőpehely
Elkészítés:
- A gnocchihoz: az édesburgonyát hámozzuk és mossuk meg, vágjuk fel kis darabokra és nagyon kevés (kb.1-2 dl) enyhén sós vízben, kb. 25-30 perc alatt főzzük puhára. Amikor megpuhult, öntsük le róla a felesleges vizet és villával vagy krumplinyomóval törjük át. Hagyjuk teljesen kihűlni.
- Egy lisztezett gyúródeszkára borítsuk ki a kihűlt édesburgonyát, apránként adjuk hozzá a lisztet és dolgozzuk össze egészen addig, amíg már nem ragad és rugalmas gyúrható tésztát kapunk. Liszt- és burgonyafüggő is, hogy mennyi lisztet vesz fel. Az édesburgonya kicsit vizesebb, mint a burgonya, nekem mindig több liszt kell hozzá, kb.350 gramm.
- Formázzunk belőle gombócot, vágjuk négy darabra, sodorjunk belőle ujjnyi vastag rudat, végül vágjunk belőle 1 cm-es darabokat. Egy villa hátuljával formázzunk egyet mindegyik darabon.
- Magas falú edényben, forrásban lévő sós vízben addig főzzük, amíg feljönnek a víz felszínére, kb. 3 perc.
- Közben egy serpenyőben olajat forrósítunk. Adunk hozzá felaprított fokhagymát és az olasz fűszereket. A megfőtt, lecsepegtett krumplinudlikat áttesszük a serpenyőbe, jól átkeverjük a fűszerekkel és magas fokozaton néhány percig megpirítjuk.
- Amíg főnek a gnocchik, elkészítjük a szószt: egy edényben olajat forrósítunk, hozzáadjuk a felkockázott vöröshagymát, pár percig pároljuk. Hozzáadjuk a fokhagymát, a kisebb darabokra vágott aszalt paradicsomot és spenótot. Felöntjük vízzel és tejszínnel, sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a reszelt sajtot is, 10 percig főzzük.
- A gnocchit a szósszal, reszelt parmezánnal és friss bazsalikommal tálaljuk.






Ha tetszett, nézd meg ezeket a recepteket is: