Nyár végén nyűgnek tűnt a paradicsompüré eltevése, viszont már többször elő tudtam venni a kis spájzunkból és azért meg kell hagyni jó érzés, amikor sajátból készíted az ebédet. 🙂 Szeretem az ilyen húsmentes, mégis laktató fogásokat. Nem olyan melós, mint amilyennek tűnik (ahhoz képest főleg, hogy gnocchit csináltam tegnap 🙂 ), viszont megéri!

Hozzávalók:
- 250 g csőtészta (cannelloni) vagy lasagne tészta, kb.18-20 db
- 800 g paradicsompüré
- 500g ricotta
- 250 g spenót
- 1 vöröshagyma
- 2 g fokhagyma
- 20 g reszelt parmezán sajt
- 50 g reszelt sajt (bármilyen)
- 50 g mozzarella sajt
- 1 tojás
- só, bors, szerecsendió, friss bazsalikom
- 1 ek olaj
- Egy edényben vagy nagyobb serpenyőben kevés olajat forrósítunk. Megfonnyasztjuk rajta a spenótot 1-2 perc alatt, majd kivesszük. A spenót helyére teszünk az edénybe egy felkockázott hagymát és 1 gerezd fokhagymát, üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a paradicsompürét, 0,5-1 csésze vizet (paradicsompürétől függ), sózzuk, borsozzuk, összeforraljuk. A legutolsó pillanatban egy marék apróra vágott vagy tépkedett bazsalikomot keverünk bele.
- Egy tálban összekeverjük a spenótot, a ricottát, a reszelt parmezánt és a másik fajta reszelt sajtot, 1 tojást és 1 gerezd fokhagymát. Sózzuk, borsozzuk, adunk hozzá kevés szerecsendiót. Habzsákba töltjük.
- Egy magas falú, nagy sütőforma aljára tesszük a paradicsomszósz felét.
- Egyesével megfogjuk a nyers csőtésztákat* és a habzsák segítségével mindegyiket megtöltjük a töltelékkel. A paradicsomszószra helyezzük a töltött tésztákat, szorosan egymás mellé.
- A töltött tésztákra öntjük a paradicsomszósz másik felét.
- 180 fokra előmelegített sütőben 25 percig sütjük.
- Kivesszük, rátesszük a tetejére a szeletelt mozzarellát, majd visszatesszük 10 percre, amíg rásül a tetejére..
- Friss bazsalikommal tálaljuk.
- *Ha nincs csőtésztánk, használhatunk lasagne tésztát is. Ebben az esetben főzzük elő a tésztánkat 3-4 percig, amíg formázható lesz. Töltsük a tölteléket az egyik szélére, majd szorosan tekerjük fel. Használhatunk óriás kagylótésztát is.
Elkészítés:



