Mindenmentes linzer keksz

Mitől mentes ez a keksz? Glutén, tojás, laktóz. Cukormentesen is elkészíthetitek, én továbbra sem használok mesterséges édesítőket a régi receptjeimmel ellentétben. Tudom, hogy az első kérdésetek az lenne, hogy más gluténmentes liszttel is elkészíthető-e. Minden liszt annyira máshogy viselkedik és annyira egyedi, hogy ezt ki kellene próbálni. Most ezzel a kombinációval próbáltam és tökéletesen működik. Jól összeáll, jól nyújtható, nem szakad, nem törik (még engem is meglepett). Szerintem 4-szer vagy 5-ször is újranyújtottam. Nyilván linzernél nem ideális, mert ha túldolgozzuk a tésztát, felpúposodhat sütés közben és egyéb szépséghibái lehetnek, de egy centit se akartam vesztegetni. Az utolsó darabnál rájöttem, hogy nyersen is meg lehet enni, hiszen semmi olyan nincs benne, úgyhogy tényleg nem maradt egy morzsa se. 🙂 A mandula íze erősen dominál benne, úgyhogy annak ajánlom, aki szereti.

Hozzávalók:

  • 250 g zabliszt
  • 120 g mandulaliszt
  • csipet só
  • csipet vanília őrlemény
  • 1 bio vagy kezeletlen citrom reszelt héja
  • 100 g puha kókuszolaj
  • 2-3 ek (50-80 g) folyékony édesítő (vagy juharszirup, felmelegített méz, ki amit használ)

Elkészítés:

  1. A liszteket, vaníliát, sót és citromhéjat elkeverjük egy tálban.
  2. Hozzáadjuk a kókuszolajat és az édesítőt, alaposan eldolgozzuk. Amikor morzsás állagú lesz, kézzel gyúrjuk tovább és formázzunk belőle gombócot. 20-30 percre tegyük hűtőbe.
  3. A sütőt melegítsük elő 175 fokra.
  4. A tésztát vegyük elő a hűtőből, néhány percig pihentessük szobahőmérsékleten.
  5. Lisztezett (rizsliszttel) gyúródeszkán vagy két sütőpapír között nyújtsuk 3-4 mm vékonyra a tésztát.
  6. Enyhén szórjuk meg liszttel a tésztát és kiszúróformával, sütipecséttel vagy mintás sodrófával formázzuk ízlés szerint.
  7. Sütőpapírral bélelt tepsire téve 8-10 perc alatt süssük meg a kekszeket. Akkor jó, amikor még világosbarna színű.
  8. A tepsin hagyjuk kihűlni, különben eltörhetnek.
  9. Amikor teljesen kihűlt, a linzereket 0,5 tk lekvárral (én házi füge-szilva lekvárt használtam) töltsük meg, majd illesszük össze. Fémdobozban tároljuk.
glutenmenteslaktozmentesmogyoromentespaleotojasmentesvegan