Somlói kocka (gluténmentes)

Egy igazi klasszikus, ízeiben is meghagyva, csak más formában. Készítettem már kör alakú tortaformában is születésnapra ugyanezt a receptet, most a vasárnapi ebéd utáni sütinek készült kocka formában. Nem olyan bonyolult, mint amilyennek tűnik, de azért időigényes. Egyetlen (mondjuk úgy) problémám vele, hogy rengeteg tojás kell hozzá. Erre két tippem van: az egyik a krém esetében a B verzió, amit le is írtam. A másik pedig, ha csak két piskótát sütünk, egy simát és egy kakaósat, amibe keverünk darált diót. Elkészíthetitek cukormentesen is, édesítővel, én a család gyerek tagja miatt (és bevallom már magunk miatt) sem szoktam. Laktózmentes tejjel és növényi tejszínhabbal is működik. A közelgő ünnepekre is jó választás. 😉

Hozzávalók a sima piskótához:

  • 5 tojás
  • 4 ek cukor
  • 5 ek rizslizst

Hozzávalók a kakaós piskótához:

  • 5 tojás
  • 4 ek cukor
  • 2 ek rizsliszt
  • 3 ek cukrozatlan kakaópor

Hozzávalók a diós piskótához:

  • 5 tojás
  • 4 ek cukor
  • 1 ek rizsliszt
  • 4 ek darált dió

Hozzávalók a vaníliás krémhez (A verzió):

  • 4 tojássárgája
  • 2-3 ek cukor
  • 1 ek étkezési (vagy tápióka) keményítő
  • 5 dl tej

Hozzávalók a vaníliás krémhez (B verzió):

  • 2 csomag vaníliás pudingpor
  • 2 ek cukor
  • 4 dl tej

Hozzávalók a szirupos mazsolához (ízlés szerint elhagyható):

  • 2 ek barna cukor
  • 0,5 dl víz
  • 80-100 g mazsola
  • 4 cl rum vagy rumaroma (opcionális)

Hozzávalók a csokiöntethez:

  • 100 g étcsoki
  • 1 dl habtejszín

Díszítés:

  • dió
  • habtejszín

Elkészítés:

  1. A mazsolával kezdjünk. A cukrot és a vizet keverjük el egy kis edényben, forraljuk össze, tegyük bele a mazsolát és tegyük félre.
  2. Piskóták: a sütőt melegítsük elő 175 fokra. Mindegyik piskótánál ugyanaz a menet. Készítsünk elő tepsit vagy tortaformát, én 28×28 cm-es, kapcsost választottam. Ez a legjobb, mert ebben össze is lehet állítani a sütit.
  3. A tojásokat válasszuk szét, a hozzávalókat mérjük ki egy tálba. A tojásfehérjét verjük kemény habbá. Egyesével adjuk hozzá a tojássárgákat, majd a cukrot. A lisztet, diót, a kakaót pedig már egy spatulával forgassuk bele óvatosan. A kakaót mindig szitáljuk, hogy ne legyen darabos.
  4. Amikor megsült, még melegen, egy ecset segítségével locsoljuk meg egy kevés cukorsziruppal.
  5. Krém: amíg sülnek a piskóták, elkészítjük a krémet. A B verzió esetében a csomagoláson leírtak szerint elkészítjük a pudingot. Az A verziónál: a szobahőmérsékletű tojássárgáját elkeverjük a keményítővel és a cukorral. A tejet nem túl forróra melegítjük és óvatosan a tojásra öntjük, folyamatosan kevergetve, hogy ne süljön meg a tojás. Alacsony hőfokon melegítsük együtt addig, amíg besűrűsödik, majd hűtsük ki.
  6. Dió: egy marék diót száraz serpenyőben pirítsunk meg, majd aprítógépben vagy mozsárban törjünk durvára.
  7. Csokiöntet: a tejszínt melegítsük fel, majd keverjük el benne a nagyobb darabokra tört csokit.
  8. Összeállítás: érdemes egy alj nélküli kapcsos formában összeállítani. Alulra jöhet az egyik piskóta, kanalazzuk rá a mazsola felét, majd a vaníliakrém felét és szórjuk meg kevés dióval. Újabb piskóta, mazsola, krém és dió, végül az utolsó piskóta. Kenjük el rajta a csokiöntetet, szórjuk meg a maradék dióval.
  9. Kevés porcukorral kemény habbá vert tejszínhabbal díszítsük. Kockára vágva tálaljuk.
csokis csok2kglutenmentesmogyoromentes

Ha tetszett, nézd meg ezeket a recepteket is:

Leave a Reply