Egy igazi klasszikus, ízeiben is meghagyva, csak más formában. Készítettem már kör alakú tortaformában is születésnapra ugyanezt a receptet, most a vasárnapi ebéd utáni sütinek készült kocka formában. Nem olyan bonyolult, mint amilyennek tűnik, de azért időigényes. Egyetlen (mondjuk úgy) problémám vele, hogy rengeteg tojás kell hozzá. Erre két tippem van: az egyik a krém esetében a B verzió, amit le is írtam. A másik pedig, ha csak két piskótát sütünk, egy simát és egy kakaósat, amibe keverünk darált diót. Elkészíthetitek cukormentesen is, édesítővel, én a család gyerek tagja miatt (és bevallom már magunk miatt) sem szoktam. Laktózmentes tejjel és növényi tejszínhabbal is működik. A közelgő ünnepekre is jó választás. 😉

Hozzávalók a sima piskótához:
- 5 tojás
- 4 ek cukor
- 5 ek rizslizst
Hozzávalók a kakaós piskótához:
- 5 tojás
- 4 ek cukor
- 2 ek rizsliszt
- 3 ek cukrozatlan kakaópor
Hozzávalók a diós piskótához:
- 5 tojás
- 4 ek cukor
- 1 ek rizsliszt
- 4 ek darált dió
Hozzávalók a vaníliás krémhez (A verzió):
- 4 tojássárgája
- 2-3 ek cukor
- 1 ek étkezési (vagy tápióka) keményítő
- 5 dl tej
Hozzávalók a vaníliás krémhez (B verzió):
- 2 csomag vaníliás pudingpor
- 2 ek cukor
- 4 dl tej
Hozzávalók a szirupos mazsolához (ízlés szerint elhagyható):
- 2 ek barna cukor
- 0,5 dl víz
- 80-100 g mazsola
- 4 cl rum vagy rumaroma (opcionális)
Hozzávalók a csokiöntethez:
- 100 g étcsoki
- 1 dl habtejszín
Díszítés:
- dió
- habtejszín
Elkészítés:
- A mazsolával kezdjünk. A cukrot és a vizet keverjük el egy kis edényben, forraljuk össze, tegyük bele a mazsolát és tegyük félre.
- Piskóták: a sütőt melegítsük elő 175 fokra. Mindegyik piskótánál ugyanaz a menet. Készítsünk elő tepsit vagy tortaformát, én 28×28 cm-es, kapcsost választottam. Ez a legjobb, mert ebben össze is lehet állítani a sütit.
- A tojásokat válasszuk szét, a hozzávalókat mérjük ki egy tálba. A tojásfehérjét verjük kemény habbá. Egyesével adjuk hozzá a tojássárgákat, majd a cukrot. A lisztet, diót, a kakaót pedig már egy spatulával forgassuk bele óvatosan. A kakaót mindig szitáljuk, hogy ne legyen darabos.
- Amikor megsült, még melegen, egy ecset segítségével locsoljuk meg egy kevés cukorsziruppal.
- Krém: amíg sülnek a piskóták, elkészítjük a krémet. A B verzió esetében a csomagoláson leírtak szerint elkészítjük a pudingot. Az A verziónál: a szobahőmérsékletű tojássárgáját elkeverjük a keményítővel és a cukorral. A tejet nem túl forróra melegítjük és óvatosan a tojásra öntjük, folyamatosan kevergetve, hogy ne süljön meg a tojás. Alacsony hőfokon melegítsük együtt addig, amíg besűrűsödik, majd hűtsük ki.
- Dió: egy marék diót száraz serpenyőben pirítsunk meg, majd aprítógépben vagy mozsárban törjünk durvára.
- Csokiöntet: a tejszínt melegítsük fel, majd keverjük el benne a nagyobb darabokra tört csokit.
- Összeállítás: érdemes egy alj nélküli kapcsos formában összeállítani. Alulra jöhet az egyik piskóta, kanalazzuk rá a mazsola felét, majd a vaníliakrém felét és szórjuk meg kevés dióval. Újabb piskóta, mazsola, krém és dió, végül az utolsó piskóta. Kenjük el rajta a csokiöntetet, szórjuk meg a maradék dióval.
- Kevés porcukorral kemény habbá vert tejszínhabbal díszítsük. Kockára vágva tálaljuk.




Ha tetszett, nézd meg ezeket a recepteket is: