Mégsem nevezhettem Fanta szeletnek, hiszen nem Fantát használok hozzá, hanem 100%-os narancslevet, de ez gyakorlatilag a nagy klasszikus, kicsit átdolgozva. Hatalmas kedvenc ez a süti, de mindig változtatok valamit az eredeti recepten, hogy egészségesebb legyen. Az eredeti vajas krémet mindig próbáltam lecserélni egy könnyebb, lazább krémre és ez most nekem így tökéletes volt. 🙂

Hozzávalók a piskótához (35X22cm-es tepsit használva):
- 6 tojás
- 4 evőkanál liszt (bármilyen: búzaliszt, rizsliszt, zabliszt, teljes kiőrlésű liszt)
- 2 evőkanál cukrozatlan kakaópor
- 6 evőkanál édesítőszer vagy cukor
Hozzávalók a krémhez:
- 50 dkg zsírszegény túró
- 150g natúr vagy görög joghurt
- 100 g édesítőszer vagy cukor
- 8 db lapzselatin
Hozzávalók a narancsos réteghez:
- 5 dl 100%-os narancslé
- 1 dl víz (vagy szénsavas ásványvíz)
- 2 csomag (80g) vaníliás pudingpor
- 3-4 evőkanál cukor vagy édesítőszer

Elkészítés:
- A sütőt előmelegítjük 180 fokra.
- A piskótához a tojásokat kettéválasztjuk. A fehérjét kemény habbá verjük.
- Amikor már kemény a hab, hozzáadjuk a cukrot vagy édesítőt és tovább keverjük, majd egyesével a tojássárgájákat is belekeverjük.
- A lisztet, kakaóport a tojáshoz szitáljuk és egy lapát segítségével óvatosan beleforgatjuk. (Hagyományos módon is lehet: fehérjét külön felverni, sárgáját a cukorral külön habosra, a kettőt össze, végül bele a liszt. Mindkét módszer működik piskótánál.)
- A tepsit kivajazzuk, belisztezzük, és beleöntjük a tésztát. A tepsit kicsit megütögetve elegyengetjük, hogy mindenhol ugyanannyi legyen.
- 20-25 percig sütjük, majd kicsit hagyjuk hűlni.
- Közben elkészítjük a túrós réteget, amihez a túrót egy tálba tesszük, villával szétnyomkodjuk, majd hozzákeverjük a joghurtot és a cukrot vagy édesítőt.
- A lapzselatint a csomagoláson levő utasítás szerint 5 percre hideg vízbe áztatjuk, kinyomkodjuk. 4 evőkanál vizet egy edényben langyosra melegítünk, beletesszük a zselatin lapokat és addig keverjük, amíg feloldódik.
- A feloldott zselatint a túrókrémhez keverjük.
- A narancsos réteghez egy edényben 2 csomag pudingport simára keverünk egy kevés (1 dl) narancslével és a cukorral vagy édesítőszerrel, majd hozzáöntjük a maradék narancslevet és vizet is. Néhány percig melegítjük, amíg sűrűsödni kezd.
- Már csak az összeállítás van hátra: a kihűlt piskótán elkenjük a túrós krémet, figyelve arra, hogy mindenhol nagyjából egyenletes legyen. Majd ráöntjük a túróra a narancsos pudingot. Kicsit hagyjuk hűlni, majd legalább 2-3 órára hűtőbe tesszük. Tálaláskor vizes késsel szeleteljük.


