Dagasztás nélküli kenyér

Ahogy elnézem, mindenki lázasan kenyeret süt otthon és szebbnél szebbek. Irigykedve nézem a képeket. 🙂 Már régóta fent van a bakancslistámon, hogy elsajátítsam az itthoni kenyérsütés fortélyait, lecserélve ezzel a bolti pékárut. Ott még nem tartok, de legalább már elindultam az úton. A dagasztás nélküli kenyér indulásnak tökéletes választás, mert elég jó esély van a sikerre. 🙂 Ezt a receptet Mautner Zsófi Főzőiskola középfok című könyvében találtam és nektek is ajánlom, ha sikerélményre vágytok. 🙂

Hozzávalók (0,5kg-os kenyérhez):

  • 40 dkg kenyérliszt (vagy fele világos rozsliszt)
  • 1 teáskanál szárított (por) élesztő
  • 2 teáskanál só
  • 3 dl hideg víz

Elkészítés:

  1. A hozzávalókat keverjük el egy keverőtálban. Nyúlós, galuskánál kicsit sűrűbb lesz a tészta. Leterítjük és minimum 12 órát (12-24 óra akár) hagyjuk pihenni szobahőmérsékleten.
  2. Sütés előtt 45 perccel melegítsük elő a sütőt 250 fokra. A sütővel együtt melegítsük fel azt a sütőedényt, amiben sütni fogjuk a kenyeret (öntöttvas vagy jénai fedővel). Csináljunk párát is a sütőben úgy, hogy spriccelünk be vizet vagy dobunk be pár jégkockát.
  3. A tésztát egy lisztezett konyharuhára borítjuk és óvatosan, ujjbeggyel átnyomkodjuk, majd a négy sarkát behajtjuk. Megfordítjuk, letakarjuk a konyharuhával és 15 percet pihentetjük.
  4. Óvatosan, fogókesztyűvel kivesszük a forró edényt a sütőből. Megszórjuk kevés liszttel, belehelyezzük a kenyértésztát. A tetejébe vágjunk hosszában egy csíkot vagy keresztet, 45 fokban tartva a kést.
  5. Rátesszük az edény fedelét és 30 percig sütjük. Ezután óvatosan(!) levesszük róla a fedelet és újabb 10-15 perc alatt ropogósra sütjük.
  6. Az edényben hagyjuk kihűlni. Hidegen szeleteljük.
cukormenteslaktozmentesmogyoromentestojasmentesveganzsirszegeny

Van a témához kapcsolódó gondolatod? Írd le hozzászólásban

Shopping Cart
Scroll to Top