Máglyarakás egyszerűen, 2 főre

Két dolog van csak, amiért nem szívesen állok neki sütni. Az egyik, hogy takarítani kell utána és ahogy én szoktam sütni, nem is keveset. A másik pedig, hogy a nagy részét én eszem meg. 🙂 Most a karantén idején amúgy se találkozunk annyit a családdal, hogy szét tudjak osztani egy tepsi sütit és amennyire szeretem a máglyarakást, biztos, hogy felfalnám az egészet. Ez a kettő volt a fő oka, hogy csak kis adag készült, plusz az, hogy már régóta szerettem volna használni ezt az icipici piros sütőformámat. 🙂 Tökéletes recept akkor is, ha van otthon száraz zsemle vagy mondjuk kalácssütésből megmaradt tojásfehérje. 🙂 Az édesítés az én ízlésem szerint van, de az édesszájúak tegyenek még bele 1-2 evőkanál édesítőt vagy cukrot.

Hozzávalók 1 főre:

  • 1 db zsemle
  • 0,5 dl tej
  • egy csepp vanília aroma vagy vaníliás cukor
  • 1 közepes alma
  • 0,5 tk. fahéj
  • 1 evőkanál baracklekvár, lehetőleg házi
  • 1 tk. darált, cukrozatlan dió
  • 1 tojásfehérje
  • 1 evőkanál por édesítő vagy porcukor

Elkészítés:

  1. A sütőt melegítsük elő 180 fokra.
  2. A tejet langyosítsuk fel (vagy csak legyen szobahőmérsékletű) és keverjük el benne a vaníliát.
  3. A zsemlét kockázzuk fel 0,5-1 cm-es darabokra. Keverjük össze a vaníliás tejjel, hagyjuk állni pár percet.
  4. Közben az almát mossuk meg, hámozzuk meg, kockázzuk fel kis kockákra és egy edényben kevés vízzel és fahéjjal pároljuk félpuhára, kb. 5 perc alatt.
  5. A sütőformánkat vajazzuk ki. Tegyük bele a zsemlét úgy, hogy ne maradjon köztük rés.
  6. Tegyük a párolt almát a zsemlére.
  7. Kenjük meg lekvárral.
  8. Szórjuk meg dióval.
  9. Fóliával letakarva süssük 20 percig.
  10. Közben a tojásfehérjét verjük kemény habbá. Amikor már félkemény, keverjük bele a cukrot vagy édesítőt.
  11. A sütőből kivett máglyarakásra halmozzuk egy kanál vagy habzsák segítségével a tojáshabot és 5-8 percig még tegyük vissza sülni.
  12. Másnaposan a legjobb.

A férfiadag dupla mennyiség volt, de természetesen annak is én ettem meg a felét. 😀 Mentségemre szóljon, hogy másnap.

oszitelitojasmenteszsirszegeny

Leave a Reply