Annyira, de annyira szuper ez a kakaós csiga. Szeretem az élesztő nélküli, túrós verziót, nagyon gyorsan megvan, nem kell dagasztani, keleszteni (bár a kelt kakaós csigának nincs párja), jobb az emésztésnek. Viszont ugyanolyan gyorsan elfogy, ha nem még gyorsabban. Szerintem egy icipicit többet ettem belőle, mint illett volna. 😀 Nekem nem szabad ilyeneket sütnöm. 😀

Hozzávalók kb.15 db kis csigához:
- 25 dkg tönköly liszt (kb. fele teljes kiőrlésű)
- 25 dkg zsírszegény túró
- 0,5 dl langyos (szobahőmérsékletű) sovány tej (vagy mandulatej)
- 5 ek olaj+3 ek a töltelékhez
- 40 g porcukor vagy por édesítőszer+2 púpos evőkanál a töltelékhez
- 0,5 csomag sütőpor
- 1 púpos ek kakaópor
- 1 kis tojás a kenéshez
Elkészítés:
- A sütőt melegítsük elő 180 fokra.
- A túrót tegyük egy tálba és villával keverjük minél simábbra.
- Keverjük hozzá a 0,5 dl tejet, az olajat és a porcukrot, dolgozzuk el.
- Szitáljuk hozzá a sütőporral elkevert lisztet, kézzel gyúrjuk össze jól a hozzávalókat és formáljunk belőle cipót.
- Lisztezett gyúródeszkán egy sodrófával nyújtsunk belőle vékony, 3-5mm vastag téglalapot.
- Kenjük meg a maradék olajjal. Szitáljuk rá a kakaóport, majd a porcukrot úgy, hogy mindenhova jusson bőven.
- A hosszabbik oldalától indulva tekerjük fel, szorosan, mindig egy picit húzva a tésztán (azért óvatosan). A tészta legvégét kenjük be vizes ecsettel és ragasszuk össze, így nem nyílik szét a csiga (kihagyható).
- Vágjuk fel kb. 1 cm-es csigákra.
- Sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük a tésztát, kézzel picit nyomkodjuk le, kenjük meg tojással és 15-20 percig süssük.
- A sütőből kivéve, még melegen locsoljuk meg 1-2 evőkanál tejjel.



