Házi zsemle recept

Sütöttem már többször kenyeret itthon, de mi inkább zsemlések vagyunk, ezért mostanában inkább ezzel próbálkozom és nagyon élvezem, ez lett az új hobbim. 😀 Hosszú távon az a célom, hogy ahol csak tudom, a bolti termékeket kiváltsam itthon készített verzióval. A kenyér/zsemle sütésétől mindig tartottam egy kicsit, ezért sokáig halogattam, de felesleges volt, mert nagyon egyszerű és annyira finom a házi. Az ötödik próbálkozás után pedig már a gömbölyítés is egyre jobban megy. 😀

Hozzávalók 9 db 80g-os zsemléhez:

 • 40 dkg kenyérliszt + 5dkg, ha szükséges (liszttől is függ)
 • 1 tk só
 • 1,25 dl langyos víz
 • 1 tk cukor
 • 10 g friss élesztő
 • 1 dl tej
 • 30 g natúr joghurt

Elkészítés:

 1. A langyos vízben elmorzsoljuk az élesztőt és a cukrot, meghintjük egy kevés liszttel és félretesszük.
 2. A lisztet egy tálba szitáljuk, elkeverjük a sóval, majd mélyedést készítünk a közepébe és beleöntjük a tejet, a joghurtot és az élesztős vizet.
 3. Kézzel vagy géppel simára dolgozzuk. Ha szükséges, még adunk hozzá kevés lisztet.
 4. Vékonyan kilisztezett tálban 40-45 percig kelesztjük.
 5. A megkelt tésztát lisztezett felületre tesszük, óvatosan ujjbeggyel kicsit megnyomkodjuk és 80 g-os darabokat vágunk belőle (nem baj ha több részletben jön össze a 80g, összedolgozzuk).
 6. Egyesével gömbölyítjük a zsemléket és letakarva 15 percig pihentetjük.
 7. Most következik a formázás. Ha sima zsemléket készítünk, akkor gömbölyítünk, ha császárzsemlét, akkor hosszú rudakat sodrunk, majd csomót kötünk rá és a felül kilógó végét alulra dugjuk, az alsót pedig felülre. Óvatosan nyomjuk oda a végét, hogy ne essen szét.
 8. A sütőt előmelegítjük 200 fokra. A zsemléket sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, egymástól viszonylag távol és 20-30 percig kelesztjük.
 9. Mielőtt a sütőbe tennénk a zsemléket, spricceljük le a tetejüket langyos vízzel, majd a sütőbe is spriceljünk, hogy gőz képződjön (esetleg dobjunk be jégkockát vagy egy kis hőálló tálban tegyünk be vizet).
 10. Kb. 20 percig süssük a zsemléket.
tojasmenteszsirszegeny

Van a témához kapcsolódó gondolatod? Írd le hozzászólásban

Shopping Cart
Scroll to Top