Meleg nyári napokon jól esik néha sütő bekapcsolása nélkül is villantani valamit a vasárnapi ebéd mellé. Ez a gyümölcsös túrós-joghurtos süti igazi klasszikus, most nem is “mentesítettem” rajta (bár a kekszválasztással nagyon könnyen gluténmentesíthető). Érdemes előző nap elkezdeni elkészíteni. Az effektív munka nem sok vele, viszont a hűtési idő miatt időigényes, úgyhogy egy kis türelem nem árt hozzá. 🙂 Készíthető kör alakú tortaformában is vagy kockára szeletelve, én most az utóbbit választottam. Színátmenetesre terveztem, utólag még egy kis eperlekvárt is tennék a második rétegre, hogy színesebb legyen. Bármilyen bogyós gyümölccsel elkészíthetitek.

Hozzávalók 23cm-es formához – az alap:
- 200 g zabkeksz
- 80 g olvasztott vaj
Hozzávalók – a krém:
- 200 g túró vagy mascarpone
- 400 g görög joghurt
- 2 dl hideg habtejszín
- 80 g méz
- 1 kezeletlen citrom
- vanília őrlemény vagy aroma
- 50 g eper és/vagy 2 evőkanál eperlekvár
- 8 lapzselatin
Hozzávalók – a teteje:
- 1 csomag színtelen tortazselé
- 2 dl 100%-os gyümölcslé (piros gyümölcsökből) (vagy helyette piros tortazselé)
- kb. 200 g friss eper
Elkészítés:
- Az alaphoz az aprítógépben vagy kézzel összetört kekszet és az olvasztott vajat keverjük össze egy tálban, majd nyomkodjuk bele egy kapcsos tortaforma aljába, egyenletesen elosztva.
- A krémhez habverővel keverjük simára a mascarponét vagy túrót, joghurtot, mézet, vaníliát és a citrom reszelt héját. Felezzük el a krémet, az egyiket tegyük egy időre félre a hűtőbe. A másikhoz jön még a tejszín és a zselatin.
- A hideg tejszín felét (1dl) verjük fel kemény habbá és keverjük a krémhez.
- A lapzselatin felét (4-et) készítsük elő a leírás szerint, vagyis 5 percre áztassuk hideg vízbe, facsarjuk ki, majd 3ek langyos vízben oldjuk fel. Végül keverjük ezt is a krémhez. Ha szeretnénk, eperdarabokat is tehetünk bele.
- Öntsük a krémet a kekszes alapra, egyenletesen oszlassuk el, majd legalább egy órára tegyük hűtőbe.
- Az egy óra felé készítsük el a következő réteget. Ehhez a félretett másik krémet vegyük elő.
- Az epret pürésítsük le és adjuk a krémhez (ha lekvárt használunk, akkor azt). A hideg tejszín másik felét verjük kemény habbá és keverjük azt is a krémhez. Végül a maradék 4 lapzselatint készítsük el az előbb leírtak szerint és forgassuk bele azt is.
- Az epres krémet öntsük a tortaformába és oszlassuk el egyenletesen. Legalább 2-4 órát tegyük hűtőbe. (De akár egy éjszakára és reggel kezdjünk a tortazselével.)
- A tetejéhez vágjunk apró darabokra friss, megmosott epret és helyezzük el a torta tetején. Annyit használjunk, amennyi kitölti az egész tortánkat.
- A tortazseléhez keverjük össze a zselatinport és a gyümölcslevet, forraljuk össze, majd vegyük le a tűzhelyről és gyakori kevergetés mellett hagyjuk hűlni 8-10 percig. Amikor kezd megdermedni, kanalazzuk a torta tetejére. Újabb 3-4 órára tegyük vissza a tortát a hűtőbe.






Ha tetszett, nézd meg ezeket a recepteket is: