Epres kocka sütés nélkül

Meleg nyári napokon jól esik néha sütő bekapcsolása nélkül is villantani valamit a vasárnapi ebéd mellé. Ez a gyümölcsös túrós-joghurtos süti igazi klasszikus, most nem is “mentesítettem” rajta (bár a kekszválasztással nagyon könnyen gluténmentesíthető). Érdemes előző nap elkezdeni elkészíteni. Az effektív munka nem sok vele, viszont a hűtési idő miatt időigényes, úgyhogy egy kis türelem nem árt hozzá. 🙂 Készíthető kör alakú tortaformában is vagy kockára szeletelve, én most az utóbbit választottam. Színátmenetesre terveztem, utólag még egy kis eperlekvárt is tennék a második rétegre, hogy színesebb legyen. Bármilyen bogyós gyümölccsel elkészíthetitek.

Hozzávalók 23cm-es formához – az alap:

  • 200 g zabkeksz
  • 80 g olvasztott vaj

Hozzávalók – a krém:

  • 200 g túró vagy mascarpone
  • 400 g görög joghurt
  • 2 dl hideg habtejszín
  • 80 g méz
  • 1 kezeletlen citrom
  • vanília őrlemény vagy aroma
  • 50 g eper és/vagy 2 evőkanál eperlekvár
  • 8 lapzselatin

Hozzávalók – a teteje:

  • 1 csomag színtelen tortazselé
  • 2 dl 100%-os gyümölcslé (piros gyümölcsökből) (vagy helyette piros tortazselé)
  • kb. 200 g friss eper

Elkészítés:

  1. Az alaphoz az aprítógépben vagy kézzel összetört kekszet és az olvasztott vajat keverjük össze egy tálban, majd nyomkodjuk bele egy kapcsos tortaforma aljába, egyenletesen elosztva.
  2. A krémhez habverővel keverjük simára a mascarponét vagy túrót, joghurtot, mézet, vaníliát és a citrom reszelt héját. Felezzük el a krémet, az egyiket tegyük egy időre félre a hűtőbe. A másikhoz jön még a tejszín és a zselatin.
  3. A hideg tejszín felét (1dl) verjük fel kemény habbá és keverjük a krémhez.
  4. A lapzselatin felét (4-et) készítsük elő a leírás szerint, vagyis 5 percre áztassuk hideg vízbe, facsarjuk ki, majd 3ek langyos vízben oldjuk fel. Végül keverjük ezt is a krémhez. Ha szeretnénk, eperdarabokat is tehetünk bele.
  5. Öntsük a krémet a kekszes alapra, egyenletesen oszlassuk el, majd legalább egy órára tegyük hűtőbe.
  6. Az egy óra felé készítsük el a következő réteget. Ehhez a félretett másik krémet vegyük elő.
  7. Az epret pürésítsük le és adjuk a krémhez (ha lekvárt használunk, akkor azt). A hideg tejszín másik felét verjük kemény habbá és keverjük azt is a krémhez. Végül a maradék 4 lapzselatint készítsük el az előbb leírtak szerint és forgassuk bele azt is.
  8. Az epres krémet öntsük a tortaformába és oszlassuk el egyenletesen. Legalább 2-4 órát tegyük hűtőbe. (De akár egy éjszakára és reggel kezdjünk a tortazselével.)
  9. A tetejéhez vágjunk apró darabokra friss, megmosott epret és helyezzük el a torta tetején. Annyit használjunk, amennyi kitölti az egész tortánkat.
  10. A tortazseléhez keverjük össze a zselatinport és a gyümölcslevet, forraljuk össze, majd vegyük le a tűzhelyről és gyakori kevergetés mellett hagyjuk hűlni 8-10 percig. Amikor kezd megdermedni, kanalazzuk a torta tetejére. Újabb 3-4 órára tegyük vissza a tortát a hűtőbe.
mogyoromentesnyartojasmentes

Ha tetszett, nézd meg ezeket a recepteket is:

Van a témához kapcsolódó gondolatod? Írd le hozzászólásban

Shopping Cart
Scroll to Top