A mézes puszedli akárcsak sokaknál, nálunk is kötelező elem karácsonykor, igazi télies hangulatú, melegséget árasztó, fűszeres és illatos keksz. Nehéz nem szeretni. 🙂 Nem próbáltam meg teljesen diétásan elkészíteni, hiszen a méz nélkül nem lenne az igazi, de azért így is lehet rajta reformálni. Ez a recept kicsit puhább, lazább, mint a hagyományos. Többször is lesütöttem, az első adag kicsit túlságosan morzsolódott, erre az lett a megoldás, hogy szobahőmérsékletű kókuszzsírral érdemes dolgozni, tehát tényleg csak 10 percre tegyük a hűtőbe, ne tovább. Amit még lehet rajta változtatni, hogy a zabliszt egy részét mandulaliszttel helyettesítjük. Alternatív liszteknél érdemes is többféle liszttel dolgozni, mivel mindegyikkel más állagot érünk el. A máznál természetesen lehet használni a klasszikus tojásfehérje+porcukor verziót, hogy hófehér legyen, ezzel szerettem volna bemutatni egy alternatív cukormázat. Egyrészt tojásmentes, másrészt jóval kevesebb cukorral is el lehet készíteni, nem kell, hogy cukorsokk legyen a süti. Nekem személy szerint ez a keksz nagyon bejövős lett. Egyetlen probléma van vele, hogy valószínűleg meg is fogom enni az egészet. 😀

Hozzávalók 14 db-hoz:
- 160 g zabliszt
- 8 g szódabikarbóna
- 3 g mézeskalács fűszer
- 55 g szobahőmérsékletű kókuszzsír (vagy olvasztott vaj)
- 80 g (2 ek) méz
- 1 kis tojás
Hozzávalók a mázhoz:
- 2 evőkanál porcukor vagy por eritrit
- 1 tk mandulatej (vagy sima tej)
Elkészítés:
- Egy tálban keverjük össze a lisztet, szódabikarbónát és a fűszereket. Egy másik tálban verjük fel krémesre a tojást, a mézet és a kókuszzsírt.
- Dolgozzuk össze a nedves és a száraz hozzávalókat, majd csavarjuk fóliába, miközben gombócot formázunk belőle és tegyük hűtőbe 10-15 percre.
- Melegítsük elő a sütőt 200 fokra. Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral.
- Vegyük ki a hűtőből a tésztát, majd tépjünk belőle 25 grammos darabokat, gömbölyítsük a tenyerünkben, kicsit nyomkodjuk le, majd tegyük a tepsire. Ismételjük meg, amíg elfogy a tészta, nekem pont 14 db lett ebből az adagból.
- Süssük kb.10 percig, majd hagyjuk a lekapcsolt sütőben, nyitott ajtónál száradni 2-3 percig. Sütőfüggő, de érdemes figyelni, nehogy megégjen. Akkor jó, amikor az alja színt kap, de még nem túl sötét, mert akkor keserű lesz.
- Amíg sül, készítsük el a mázat. A porcukorhoz vagy édesítőhöz tegyünk egy nagyon nagyon kevés mandulatejet. Éppen annyit, hogy sűrű mázat kapjunk. Ecsettel kenjük be a még meleg puszedlik tetejét és alját.
- Hagyjuk száradni. Fémdobozban jól tárolható.


