Csokis-áfonyás zabkeksz, gasztroajándékba is adható

Ebben a kekszben aztán minden benne van, amitől finom egy keksz. 😀 Nem az a fajta, amit ötösével eszik az ember, elég tömör, kiadós, viszont isteni finom. Gasztroajándékként is adható, akár ünnepekre, karácsonyra, akár szülinapra. Ehhez nem kell mást tenni, mint a száraz hozzávalókat szorosan egymásra helyezni egy jól zárható üvegben és egy kártyát mellékelni hozzá, amiben leírjuk a plusz hozzávalókat, vagyis a tojást és a vajat, valamint az elkészítést, miszerint keverjünk össze mindent, formázzuk és süssük. 🙂 Mivel ilyen egyszerű, olyannak is adhatjuk ajándékba, aki nem rajong annyira a sütésért. Ezt biztosan el fogja készíteni.

Hozzávalók kb 15-20 db-hoz:

  • 130 g liszt
  • 130 g zabpehely
  • 2 tk sütőpor
  • vanília őrlemény vagy aroma
  • csipet só
  • 90 g barna cukor
  • 30 g kristálycukor
  • 80 g aszalt gyümölcs (vörösáfonya, meggy, mazsola, akár vegyesen)
  • 80 g csokoládé (étcsoki, tejcsoki vagy fehércsoki, akár vegyesen)
  • 10 g tökmag
  • 1 szobahőmérsékletű tojás
  • 130 g olvasztott vaj

Elkészítés:

  1. A sütőt előmelegítjük 190 fokra. Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral.
  2. Az aszalt gyümölcsöket, tökmagot és a csokit apró darabokra vágjuk. A tojást tegyük egy kis tálba és villával enyhén verjük fel.
  3. Öntsük egy tálba a száraz hozzávalókat és keverjük el egy spatulával, majd adjuk hozzá a tojást és az olvasztott vajat és dolgozzunk el mindent alaposan. Jó sűrű masszát kapunk.
  4. Kézzel formázzunk kb. diónyi gombócokat a tésztából, kicsit nyomkodjuk le, majd tegyük a tepsire.
  5. Süssük k.15 percig, majd vegyük ki a sütőből és hagyjuk még száradni a forró tepsin.
  6. Fém dobozban vagy jól zárható üveg edényben tároljuk.
csokis csok2kmogyoromentes

Ha tetszett, nézd meg ezeket a recepteket is:

Leave a Reply