Zöldborsófőzelék csirkepörkölttel

Sokszor megfordul a fejemben, hogy klasszikus receptet feltegyek-e egyáltalán, hiszen egyrészt ahány ház annyi szokás, másrészt ezer helyen fent van már a neten. De mivel én is azért döntöttem úgy, hogy borsófőzit csinálok, mert megláttam egy képen, gondoltam hátha hozzám hasonlóan ötletet ad valakinek. 🙂 Hétköznap szinte mindig egyszerű ebéd van nálunk, gyakran nyúlok a hagyományos, bevált és gyorsan elkészülő receptekhez és inkább a ráérősebb hétvégéken szoktam kísérletezni. Ez a borsófőzelék recept azok közé tartozik, amik benne vannak a konyhapolcon fekvő, kézzel írt kis receptes füzetemben (ami az egyik legnagyobb kincs a konyhánkban 🙂 ).

Hozzávalók a főzelékhez (4 adag):

  • 450-500 gramm zöldborsó
  • 1 evőkanál olaj
  • 0,5 fej vagy 1 kicsi vöröshagyma felkockázva (elhagyható)
  • kb. 2 dl víz vagy alaplé*
  • 1 púpos teáskanál sómentes, natúr ételízesítő (elhagyható)
  • 4 dl tej
  • 2 evőkanál liszt
  • friss petrezselyem

Elkészítés:

  1. Egy edényben felforrósítjuk az olajat. Rátesszük a felkockázott vöröshagymát, lassú tűzön üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a zöldborsót, kicsit pirítjuk, majd felöntjük vízzel vagy alaplével és fűszerezzük.
  2. Kb. 20-30 perc alatt puhára főzzük. A főzési idő attól is függ, hogy friss, fagyasztott vagy konzerv borsót használunk, illetve valaki roppanósan szereti a borsót, valaki pedig puhán. Nekem ez a 20-30 perc vált be.
  3. Amikor puha a borsónk, a tejet egy tálban simára keverjük a liszttel, egy merőkanállal hozzákeverünk a borsó levéből, hogy kiegyenlítsük a hőt, majd folyamatos keverés mellett hozzáöntjük a borsóhoz és pár perc alatt összeforraljuk.
  4. Ha van otthon friss petrezselymünk, mindenképp aprítsunk bele a legvégén, forraljuk utána még egy percig. Ha édesebben szeretjük, akkor szintén a végén adhatunk hozzá 1 teáskanál, de legfeljebb 1 evőkanál cukrot.

Hozzávalók a csirkepörkölthöz:

  • 200 g csirkemell
  • 1 kis vagy 0,5 fej hagyma (ha a levesbe egy felet tettünk, akkor ide jól jön a másik fele)
  • 1 gerezd fokhagyma
  • só, (fehér)bors, pirospaprika, kömény
  • 1 paprika
  • 1 kisebb vagy 0,5 paradicsom
  • 1 evőkanál olaj
  • víz
  1. A csirkemellett felkockázzuk. A hagymát, fokhagymát, paprikát és paradicsomot szintén kis kockákra vágjuk.
  2. Egy edényben olajat forrósítunk. Hozzáadjuk a hagymát, lassú tűzön üvegesre pároljuk, majd hozzákeverjük a fokhagymát, sózzuk, borsozzuk, adunk hozzá kb. 0,5 teáskanál köményt és a tűzről levéve 0,5-1 teáskanál pirospaprikát. Elkeverjük, majd visszatesszük a tűzre és hozzáadjuk a kockákra vágott csirkét.
  3. Fehéredésig pirítjuk, majd hozzáadjuk a paprikát, paradicsomot és lassú tűzön puhára főzzük, kb. 15-20 perc alatt (picit tovább is lehet, nem fog kiszáradni). Ha szükséges, közben öntsük fel kevés vízzel, hogy legyen szaftja.

*Az alaplé egy kincs a konyhában, érdemes mindig tartani a fagyasztóban. A legegyszerűbb ezek közül a zöldség alaplé, amihez vehetsz a boltban vagy zöldségesnél leveszöldség csomagot is vagy külön sok sárgarépát, kevés fehérrépát, plusz pici zeller, pici karalábé, vöröshagyma, petrezselyem és ezeket szépen egy edényben, vízzel felöntve, babérlevéllel és esetleg borssal kiegészítve fél-egy óráig főzzük. Sózni az alaplevet nem célszerű. Utána egy szűrőn átszűrjük és kész is az alaplé. Vagy frissen felhasználjuk, vagy 3 napig hűtőben tartjuk, fagyasztva viszont sokáig eláll.

tojasmenteszsirszegeny

Ha tetszett, nézd meg ezeket a recepteket is:

Leave a Reply