Ki hogy áll a májjal? Nem mindenki rajong érte, pedig a tisztítását leszámítva nagyon egyszerűen, gyorsan és változatosan el lehet készíteni, plusz igazi tápanyagbomba. Rengeteg vitamin és ásványi anyag van benne. Viszont igen, van egy ellenoldala is, mégpedig a benne felgyülemlett méreganyagok. Én úgy gondolok rá, hogy az előnyei felé mutat a kacsacsőr, ezért legalább havonta fogyasztjuk. Aki jó forrásból tud szerezni, esetleg biot, bátran fogyassza gyakrabban. Szívfájdalmam, de felénk még nem találkoztam ilyennel. Bevallom nektek én még soha nem készítettem baconbe tekert májat (mivel nem vagyunk nagy bacon fogyasztók), mindig valahogy máshogy szoktam készíteni. De ma ennek is eljött az ideje. 🙂 A zöldek és a zöldségek beillesztésére, hogy ne csak krumplival legyen, szuper hozzá a brokkoli vagy a karfiol.

Hozzávalók 4 adaghoz:
- 60 dkg csirkemáj
- kb.10 szelet bacon
- 50 dkg burgonya
- 30 dkg (0,5 fej) brokkoli
- kb.1 dl tej
- 30 g vaj
- só, bors, majoranna, szerecsendió
Elkészítés:
- A krumplit megpucoljuk, megmossuk, apró kockákra vágjuk és kevés (kb.0,5-1 dl) sós vízben puhára főzzük, mérettől függően kb.15-25 perc alatt. Amikor megpuhult, leöntjük róla a felesleges vizet.
- A brokkolit rózsáira szedjük (a szárát félretesszük leveszöldségnek), megmossuk és kevés sós vízben roppanósra pároljuk, kb.10 perc alatt.
- Amikor elkészült, a brokkoli felét a leszűrt krumplihoz tesszük, felöntjük tejjel, hozzáadjuk a vajat, fűszerezzük szerecsendióval, majd botmixerrel leturmixoljuk. A maradék brokkolit keverjük hozzá egész darabokban. Ízlés szerint még fűszerezzük.
- A májat előkészítjük: kivágjuk a fehér, eres részeket, az alvadt vért és ha van rajta epe, akkor azt is. Ezektől keserű lehet az étel.
- A sütőt előmelegítjük 200 fokra. A májat fűszerezzük borssal és majorannával, tekerjük bele a bacon szeletekbe, majd hőálló tálba téve süssük 15-18 percig. Csak a legvégén sózzuk, hogy ne szárítsuk ki.




Ha tetszett, nézd meg ezeket a recepteket is: