Egy nagyon megosztó alapanyag a máj. Valaki nagyon szereti, valaki egyenesen undorodik tőle. Én mindkét csapatot meg tudom érteni. 🙂 Ha nem is otthon elkészítve, de sokan fogyasztják szívesen a májkrémeket, kenőmájasokat. A bolti, feldolgozott hústermékek (nagy mennyiségben) bizonyítottan nem tesznek jót az egészségünknek, a májat mégis érdemes néha fogyasztanunk többek között a magas A-vitamin, B12-vitamin és vas tartalma miatt. Személy szerint én időnként kifejezetten kívánom, mint most is. Ezzel a recepttel szeretnélek titeket arra buzdítani, hogy próbáljátok otthon elkészíteni. Sokkal egészségesebb, egyáltalán nem melós és csupán 4 összetevő + a fűszerek. Annyira érdemes figyelni, hogy kényes, romlandó alapanyag, úgyhogy vásárlás után minél előbb kerüljön a hűtőbe és lehetőleg 1-2 napon belül használjuk fel.

Hozzávalók (kb.6-8 adaghoz):
- 500 g csirkemáj
- 1 fej vöröshagyma
- 2-3 gerezd fokhagyma
- kb. 100 g vaj
- 1/2-1 tk só
- 1/4 tk bors
- 1/4 tk szerecsendió
- 1/2-1 tk majoranna

Elkészítés:
- A hagymát, a fokhagymát finomra vágjuk, a csirkemájat is feldaraboljuk.
- Egy edényben kb. 1 evőkanál vajon puhára pároljuk a hagymát és a fokhagymát, majd rátesszük a májat is. Lepirítjuk, fűszerezzük borssal, szerecsendióval és majorannával (de ne sózzuk) és kb. 15 perc alatt készre főzzük. Akkor jó, amikor kicsit megnyomva már nem véres, de még puha.
- Hagyjuk kicsit hűlni, majd aprítógépbe tesszük, sózzuk és a vajat folyamatosan adagolva krémesre turmixoljuk. Kb.50-80 g szükséges hozzá.
- Tegyük jól zárható üvegbe, a tetejére öntsünk olvasztott vajat (ez tartósítja). Friss, ropogós kenyérrel és sok zöldséggel fogyasszuk.





Ha tetszett, nézd meg ezeket a recepteket is: