Házi májkrém recept

Egy nagyon megosztó alapanyag a máj. Valaki nagyon szereti, valaki egyenesen undorodik tőle. Én mindkét csapatot meg tudom érteni. 🙂 Ha nem is otthon elkészítve, de sokan fogyasztják szívesen a májkrémeket, kenőmájasokat. A bolti, feldolgozott hústermékek (nagy mennyiségben) bizonyítottan nem tesznek jót az egészségünknek, a májat mégis érdemes néha fogyasztanunk többek között a magas A-vitamin, B12-vitamin és vas tartalma miatt. Személy szerint én időnként kifejezetten kívánom, mint most is. Ezzel a recepttel szeretnélek titeket arra buzdítani, hogy próbáljátok otthon elkészíteni. Sokkal egészségesebb, egyáltalán nem melós és csupán 4 összetevő + a fűszerek. Annyira érdemes figyelni, hogy kényes, romlandó alapanyag, úgyhogy vásárlás után minél előbb kerüljön a hűtőbe és lehetőleg 1-2 napon belül használjuk fel.

Hozzávalók (kb.6-8 adaghoz):

  • 500 g csirkemáj
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • kb. 100 g vaj
  • 1/2-1 tk só
  • 1/4 tk bors
  • 1/4 tk szerecsendió
  • 1/2-1 tk majoranna

Elkészítés:

  1. A hagymát, a fokhagymát finomra vágjuk, a csirkemájat is feldaraboljuk.
  2. Egy edényben kb. 1 evőkanál vajon puhára pároljuk a hagymát és a fokhagymát, majd rátesszük a májat is. Lepirítjuk, fűszerezzük borssal, szerecsendióval és majorannával (de ne sózzuk) és kb. 15 perc alatt készre főzzük. Akkor jó, amikor kicsit megnyomva már nem véres, de még puha.
  3. Hagyjuk kicsit hűlni, majd aprítógépbe tesszük, sózzuk és a vajat folyamatosan adagolva krémesre turmixoljuk. Kb.50-80 g szükséges hozzá.
  4. Tegyük jól zárható üvegbe, a tetejére öntsünk olvasztott vajat (ez tartósítja). Friss, ropogós kenyérrel és sok zöldséggel fogyasszuk.
cukormentesglutenmentesmogyoromentestojasmentes

Ha tetszett, nézd meg ezeket a recepteket is:

Leave a Reply