Nagyon vártam már az újkrumpli szezont, az apró mérete miatt különösen szeretek vele dolgozni. Tudtátok, hogy a burgonya héjában sütve vagy főzve a legegészségesebb? Így marad benne a legtöbb rost, vitamin és ásványi anyag, ráadásul az újkrumpliban dupla annyi C-vitamin is van, mint a hagyományos társában. Na de nem ez volt a legjobb része az ebédünknek, hanem a csirkepogácsa, ami isteni volt, ráadásul sütőben sütve is szaftos maradt. Összességében egy egészséges, tápanyagokban, vitaminokban és ízekben gazdag ebéd, ne hagyjátok ki.

Hozzávalók 4 adaghoz (9 csirkepogácsa):
- 350 g csirkemell (tanyasi)
- 2 tojás
- 50 g reszelt sajt
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 60 g (gluténmentes) zabliszt (vagy finomra darált zabpehely, ízlés szerint bármilyen más liszt)
- 2 tk só
- fehérbors, őrölt kömény, majoranna
- 1 tk olaj
Hozzávalók a burgonyához:
- 500 g újburgonya
- 1-2 teáskanál durva szemű só
- szárított oregánó, bazsalikom (elhagyható)
- 1 tk olaj
Hozzávalók a tzatzikihez:
- 2 db kígyóuborka
- 2 gerezd fokhagyma
- csipet só
- 1 nagy doboz natúr joghurt
- 1 csokor friss vagy szárított kapor
Elkészítés:
- A sütőt előmelegítjük 200 fokra.
- A krumplit alaposan megmossuk, lecsepegtetjük, papírtörlővel megtöröljük. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük (vagy jénai tálba), egy ecset segítségével vékonyan megkenjük olajjal és fólia alatt 20 percig sütjük a sütő alsó részén. 20 perc után levesszük a fóliát, megfordítjuk és megszórva a fűszerekkel további 20 percig sütjük.
- A csirkemellet nagyon apró darabokra vágjuk, vagy ledaráljuk. Összedolgozzuk a hagymával, fokhagymával, reszelt sajttal, liszttel, tojással és a fűszerekkel. Kézzel kerek, lapos pogácsákat formázunk belőle és sütőpapírral bélelt tepsire tesszük (akár mehet egyben a krumplival is). A tetejét megkenjük kevés olajjal és a krumpli mellé a sütőbe tesszük. 30-40 percig sütjük.
- A tzatzikihez az uborkát zöldséghámozóval hosszú, vékony csíkokra vágjuk (vagy ízlés szerint kockákra vágjuk, esetleg lereszeljük). A joghurtot kikeverjük a sóval, reszelt fokhagymával, kaporral. Beleforgatjuk az uborkát és tálalásig hűtőbe tesszük, hogy összeérjenek az ízek.






A C vitamin hőre elbomlik.Mindennel egyet értek, finom az újkrumpli is, de a C vitamin tartalma megsemmisül sütés-főzés közben.