A hűtőnk minden évben dugulásig van bodzaszörppel, most se férne be egy citrom se. 🙂 Mindig érdekelt, hogy mit lehetne még belőle készíteni, a rántott bodzavirág nem a mi világunk, de egy nagyon kedves kolléganőm tegnap említette, hogy hétvégén bodzás amerikai palacsintát sütöttek. Úgyhogy több se kellett, be a kocsiba, irány a közeli rét, szedtünk néhány fej bodzát és nekiálltunk kísérletezni. Eleinte kevés bodzát tettünk bele, aztán egyre többet, míg végül pont kellemesen bodzás lett. 🙂 Ezúton is köszönöm az ötletet, mert imádjuk!

Hozzávalók a hagyományos amerikai palacsintához (kb.15-18 db):
- 270 g liszt
- 2 tk sütőpor
- 1,5 dl tej
- 1 dl bodzaszörp (ha nincs, helyettesítsük tejjel, ez esetben 1 evőkanál cukrot is tegyünk a tésztába)
- 1 tojás
- 3-4 nagy fej bodza
Hozzávalók a zablisztes amerikai palacsintához (kb. 12-15 db):
- 100 g zabliszt (vagy darált zabpehely)
- 2 tk sütőpor
- 0,5 dl kókusztej (vagy bármilyen más tej)
- 0,5 dl bodzaszörp (ha nincs, helyettesítsük tejjel)
- 1 tojás
- 1 csepp vanília aroma
- 1 evőkanál méz vagy juharszirup (elhagyható)
- 3-4 nagy fej bodza
Elkészítés (megegyezik a kétféle palacsintánál):
- A hozzávalókat a bodzán kívül tegyük egy tálba és kézi mixerrel dolgozzuk össze.
- A bodzavirágot laza, óvatos mozdulatokkal morzsoljuk a tésztához, hogy a lehető legkevesebb szár kerüljön bele (megmosni nem szükséges), majd egy spatulával keverjük el.
- Forrósítsunk fel egy palacsintasütőt, kenjük meg nagyon vékonyan olajjal, majd a palacsintatésztából 1 evőkanálnyit halmozzunk rá. Egyszerre 3 palacsinta fér rá.
- Nagy lángon süssük kb. 1 percig, majd egy lapáttal fordítsuk meg és a másik oldalát kis lángon süssük kb. 3-4 percig.
- Tálaljuk ízlés szerint lekvárral, mogyorókrémmel, túrókrémmel (vagy amit szeretünk) és rengeteg friss gyümölccsel.


