Spenótos-ricottás lasagne

Márciusban tartottunk egy teljes húsmentes hónapot, ami meglehetősen izgalmas volt, ha lehet így nevezni. Igazából sok oka volt, ami nem is olyan fontos, egyrészt egészség, másrészt kíváncsiság, kihívás, illetve az is, hogy rákényszerítsem magam a még több zöldség fogyasztására. Az elején nagyon élveztem, az egész hónapra előre kitaláltam mondjuk 80%-osan, hogy mit fogunk főzni és enni, aztán a végére az “ezt mégse kívánom” opció miatt ez felborult és nem volt egyszerű kitalálni mindig, hogy mit főzzek. Pláne, hogy próbáltunk figyelni tényleg mindenre. Hogy minden vitamin és ásványi anyag meglegyen, elég fehérjét fogyasszunk és változatosan, például ne legyen túl sok a tojás és nem utolsó sorban, hogy férfi számára is laktató legyen (a kiadós levesek azért megmentettek néha). Nekem nem esik nehezemre lemondani a húsról, alapból sem eszem sokat, de a vége felé már én is éreztem, hogy hiányzik. Voltak azért feszült pillanatok. 😀 Amikor letelt az egy hónap, visszaálltunk a heti 2-3 nap húsfogyasztásra és képzeljétek azt vettem észre magamon, hogy nem kívánom a húst. Egyszerűen nem ment, sőt ez valamennyire azóta is tart. Lényeg a lényeg, nem tervezem egyelőre, hogy teljesen lemondok róla, viszont begyűjtöttem néhány szuperfinom húsmentes fogást a receptgyűjteményembe, amit mostanában megosztok majd veletek is. Mivel tésztás vagyok, nem titok, hogy ez a spenótos lasagne az egyik kedvenc. 🙂

Hozzávalók 4 adaghoz:

  • 50 dkg spenót
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • 2 evőkanál olaj
  • 25 dkg ricotta
  • 40-50 dkg lasagne tészta
  • 80 g vaj
  • 4 evőkanál liszt
  • 4-5 dl (langyos) tej
  • só, bors, szerecsendió
  • 15 dkg reszelt mozzarella vagy más sajt

Elkészítés:

  1. A sütőt előmelegítjük 200 fokra.
  2. Egy serpenyőben kevés olajat forrósítunk. Megfonnyasztjuk rajta a spenótot, belekeverjük a fokhagymát és a ricottát, sózzuk, majd le is vesszük a tűzről.
  3. Besamel mártást készítünk: egy edényben a vajat felolvasztjuk, hozzáadjuk a lisztet, majd kis lángon, folyamatosan kevergetve besűrítjük, közben fokozatosan hozzáöntve a tejet, Kicsit forraljuk, fűszerezzük sóval, borssal és szerecsendióval, majd lekapcsoljuk és belekeverjük a reszelt sajt felét.
  4. Egy nagy jénait vagy tepsit vékonyan kiolajozunk. Rétegezzük a hozzávalókat: lasagne tészta, spenótos szósz fele, lasagne tészta, spenótos szósz, lasagne tészta, besamel mártás, maradék reszelt sajt a tetejére.
  5. Kb. 35-40 percig sütjük, amíg a sajt megpirul a tetején.
cukormentesmogyoromentestojasmentes