Spenótos lencse curry basmati rizzsel, naan kenyérrel (vegán)

A curry-ről sokáig egy olyan kép volt a fejemben, hogy túl fűszeres, nagyon más világ, meg még vegán is, valószínűleg nem szeretném. Nagyobbat nem is tévedhettem volna. Az egész egy tökéletes harmónia, csupa gyógyító, szuperegészséges, isteni finom összetevővel. Hosszú idő óta ez az étel esett a legjobban, még a kegyetlen puffadás is megérte. 🙂 Ez esetben jó döntés volt kilépni a komfortzónámból. Azt gondoltam klasszikus módon tálalom, rizzsel és naan kenyérrel (=indiai lepénykenyér), de brutál laktató, nem bírtam egyszerre a kettőt. Naan nélkül fogyasztva még gluténmentes is.

Hozzávalók a curryhez (4 adag):

  • 1 ek olaj/ kókuszolaj
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • 1 púpos tk őrölt kömény
  • gyömbér, 2-3 cm frissen reszelve vagy 2 tk őrölt
  • 1 púpos ek curry fűszer
  • 220 g száraz lencse (sárga, vörös, barna, fekete vagy vegyesen)
  • 400 g natúr paradicsompüré vagy darabolt paradicsom
  • 700 ml víz
  • kurkuma, 1 tk őrölt vagy 1 cm frissen reszelve
  • 1,5 tk só
  • 0,5 tk bors
  • 400 ml kókusztej
  • 50 g bébispenót
  • friss koriander a tálaláshoz (ízlés szerint)

Hozzávalók a naan kenyérhez (indiai lepénykenyér):

  • 15 g friss élesztő
  • kb. 150 ml langyos víz
  • 1 tk cukor
  • 250 g liszt
  • 1 tk só
  • 3 ek a konzerv kókusztejből (vagy kókuszjoghurt)
  • 2 ek olaj

Elkészítés:

  1. A naan kenyérhez elmorzsoljuk a langyos vízben az élesztőt, belekeverünk kevés cukrot, a tetejét megszórjuk kevés liszttel és félretesszük. Egy dagasztótálban kimérjük a lisztet, belekeverjük a sót, az olajat, a curryhez használt kókusztejből 3 evőkanállal és az élesztős vizet. Kézzel vagy géppel addig dagasztjuk, amíg eláll az edény falától és összeáll a tészta. Kézzel még kicsit rádolgozunk, gombócot formázunk belőle és lisztezett tálban, lefedve, szobahőmérsékleten 30 percig kelesztjük.
  2. A curryhez egy nagy edényben vagy wokban kevés olajat forrósítunk, rádobjuk az apróra vágott fokhagymát, a köményt, néhány percig alacsony hőfokon dinszteljük.
  3. Hozzáadjuk a többi hozzávalót is: a gyömbért, a curry fűszert, a lencsét, a paradicsomot, a kurkumát, sót, borsot és a vizet. 30 percig lefedve, rotyogtatva főzzük. Néha keverjük át, a végére be fog sűrűsödni.
  4. A 30 perc elteltével beleöntjük a kókusztejet, hozzáadjuk a megmosott, apróra tépkedett spenótot és fedő nélkül még 10 percig főzzük.
  5. Amikor megkelt a naan kenyér tésztája, lisztezett felületre borítjuk, kicsit kinyomkodjuk belőle a levegőt és 6 darabra vágjuk (vagy amennyit szeretnénk). Gömbölyítjük, letakarva 5 percig pihentetjük. Egyesével nyújtsuk vékonyra, tojás vagy kör alakúra a tésztát. Egy serpenyőt forrósítsunk fel zsiradék hozzáadása nélkül és tegyük bele a tésztánkat. Mielőtt beletesszük, az ujjunkkal söpörjük le róla a felesleges lisztet, különben az meg fog égni a serpenyőben. Mindkét oldalát 1-2 percig sütjük. Az élesztőnek köszönhetően szép hólyagos lesz és felfelé meg fog nőni.
  6. Amíg készül a curry és kel a naan kenyér, főzzünk basmati rizst köretnek. (kb.250-300 g)
cukormenteslaktozmentesmogyoromentestojasmentesveganzsirszegeny

Ha tetszett, nézd meg ezeket a recepteket is:

Leave a Reply