A hentes tokány az egyik olyan magyar klasszikus, amit nagyon szeretek, bár szívesebben készítem csirkemellel és több sonkával, mint szalonnával. Inkább a sonka és az uborka ízkombója, ami miatt a kedvencek között van. A héten ez volt az ebédünk. 🙂 A maradék húsvéti sonka eltüntetéséhez is megoldás.
Ataisz finomkörettel tálaltam, amiben rizs, bulgur és vöröslencse van.
Hozzávalók (4 adaghoz):
-
-
2 nagyobb darab csirkemell filé kockázva (kb. 500-600 g)
-
5 dkg felkockázott bacon
-
2 közepes fej vöröshagyma
-
2 gerezd fokhagyma
-
só, bors
-
1 dl alaplé (vagy víz és húsleveskocka)
-
10 dkg felkockázott gépsonka
-
5 db csemegeuborka
-
2 ek. olaj a sütéshez
-
Elkészítés:
-
-
-
Egy edényben forrósítsunk kevés olajat, majd pirítsuk meg rajta a bacont.
-
A hagymát kockázzuk fel és a baconhoz adva dinszteljük pár percig.
-
Adjuk hozzá a felaprított fokhagymát, sózzuk, borsozzuk.
-
Adjuk hozzá a felkockázott csirkemellet is, pirítsuk fehéredésig.
-
Öntsük fel az alaplével vagy vízben feloldott húsleves kockával és főzzük 15-20 percig.
-
Ha megpuhult a hús, adjuk hozzá a sonkát és az uborkát. Néhány perc alatt főzzük össze és kész is.
-
-
Pingback: Életem ételei