Pirított shiitake gomba, vadrizs

Ez az egyik kedvenc expressz vacsorám, ami egyben bizonyíték arra, hogy egy egészséges főételt is milyen gyorsan és egyszerűen össze lehet dobni. Ha már egy ilyen különleges alapanyagról írok, mint a shiitake, fontos említést tenni arról, hogy miért is érdemes beiktatni az étrendünkbe. A shiitake igazi gyógygomba, a gombák királyának is nevezik. Csak, hogy néhány jótékony hatását említsem: erősíti az immunrendszert, vírusölő, csökkenti a koleszterinszintet, segít a daganatmegelőzésben, serkenti az agy működését. Ráadásul kalóriaszegény, segítségével mégis hamarabb jóllakottnak érezzük magunkat. Elkészítése sem igényel sok időt, serpenyőben pár perc pirítás és kész is. Akinek esetleg túl intenzív az íze, keverje más gombákkal, például csiperkével, laskával (ld.lenti gombaleves recept)

Hozzávalók 2 adaghoz:

  • 200 g shiitake gomba
  • 1 evőkanál kókuszolaj
  • 1-2 gerezd fokhagyma
  • 160 g vadrizs
  • só, fehérbors

Elkészítés:

  1. A vadrizst alaposan átmossuk és forrásban levő, sós vízben kb. 15 perc alatt készre főzzük.
  2. A gombákat megmossuk, megszárítjuk, apróra vágjuk.
  3. Egy serpenyőben olajat vagy kókuszzsírt forrósítunk, rádobjuk az apróra vágott fokhagymát és a gombát. Fűszerezzük, néhány percig pirítjuk (ne pároljuk!) és kész is.
  4. Tálaljuk zöldsalátával vagy csírával.
cukormentesglutenmenteslaktozmentesmogyoromentestojasmentesveganzsirszegeny

Ha tetszett, nézd meg ezt a receptet is:

Leave a Reply