Immunerősítő gombakrémleves shiitake gombával

Ha már nyakunkon az ősz és holnaptól – vagy inkább egy órán belül – jön a lehűlés (legalább itt Sopronban), akkor jöjjön egy leves egy igazi őszi alapanyaggal, a gombával. A csiperke semleges íze miatt nagyon szeretem belőle a levest, viszont most felturbóztam egy kis shiitake gombával, amiről tudtátok, hogy egy igazi csodaszer és a hosszú élet titkának is nevezik? Nézzük mi is jó: vírusölő, gombaölő, csökkenti a koleszterinszintet, rákellenes (a lentinan tartalmának köszönhetően), erősíti az immunrendszert, kiemelkedő az A-, B-, C- és D-vitaminok tartalma, olyan ásványi anyagokban is bővelkedik, mint a vas, a kálium, a kalcium, a magnézium, a mangán, a vas, a réz, a cink, a szelén és a niacin. Ha ez nem győzött meg valakit, akkor még nagyon alacsony a kalóriatartalma is (100g 34kcal), mindenképp iktassátok be néha az étrendbe.

Aszalt paradicsomos húsgolyó

Hozzávalók 3 adaghoz:

  • 250 g barna csiperke gomba
  • 100 g shiitake gomba
  • 1 kis fej vöröshagyma
  • 1 ek olaj
  • kb.20g vaj
  • só, bors, majoranna
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 3-5 dl víz
  • 1 dl 10%-os tejszín
  • friss petrezselyem
  • parmezán sajt a levesbetéthez

Elkészítés:

  1. A csiperkét megpucoljuk, felkockázzuk, félretesszük. A shiitake gombával ugyanezt megismételjük. A hagymát megpucoljuk, apró kockákra vágjuk.
  2. Egy edényben felforrósítjuk az olajat, üvegesre pároljuk rajta a hagymát, majd rátesszük a fokhagymát és a barna csiperke gombát is és megpirítjuk.
  3. Hozzáadjuk a vajat és fűszerezzük.
  4. Amikor megpirult, felöntjük a víz felével, majd menet közben még annyival, amennyi levest szeretnénk. Kb. 15 perc alatt, kis lángon puhára főzzük.
  5. Amíg készül a leves, egy serpenyőben nagyon kevés olajon vagy vajon, néhány perc alatt megpirítjuk a felcsíkozott shiitake gombákat.
  6. Amikor megpuhult a csiperke, botmixerrel leturmixoljuk, főzőtejszínnel dúsítjuk, majd beállítjuk a fűszerezést és a kívánt sűrűséget. Egyet forralunk rajta és kész. A legvégén keverjük bele friss, aprított petrezselymet.
  7. A ropogóshoz a parmezánt lereszeljük, majd forró serpenyőbe teszünk 1-1 evőkanállal. 1-2 perc alatt megsütjük az alját, majd egy lapáttal megfordítjuk és további 1 percig sütjük.
  8. A meleg levest a shiitake és a parmezán ropogósokkal tálaljuk.
cukormentesglutenmentesmogyoromentesnyaroszitojasmentes

Leave a Reply