Rakott brokkoli hagyományosan

Vannak napok, amikor nincs kedvem vagy lehetőségem sok időt tölteni a konyhában, sőt néha csak plusz kötelezőnek érzem a főzést. Ilyenkor nyúlok a jól bevált klasszikusokhoz és ezt se nevezném kifejezetten büntetésnek, mert amúgy mindent imádunk. 😀 A rakott brokkoli nálam benne van a top 10-ben, de igazából bármelyik rakott étel. A klasszikust is mindenki más arányokkal készíti, nálunk inkább több zöldséggel, kevesebb hússal, basmati rizzsel, jó szaftosan készül. Kalória-és tápanyagtartalmában egy tökéletes ebéd, a zsírtartalmán még lehet spórolni, ha sovány tejfölt, vagy tejföl és natúr joghurt keverékét tesszük a tetejére. A brokkolit pedig semmiképp ne hagyjátok ki az étrendetekből, ha nem muszáj, hiszen rajta van a legegészségesebb zöldségek listáján. 😉

Aszalt paradicsomos húsgolyó

Hozzávalók 4 adaghoz:

  • 1 kg brokkoli
  • 30 dkg rizs
  • 35-40 dkg darált pulykahús
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • só, bors
  • 1 tk őrölt kömény
  • 2 tk pirospaprika
  • 1,5 dl 100%-os paradicsomlé (elhagyható)
  • 600 g tejföl
  • 1 tojás
  • 1 ek olaj
  • víz

Elkészítés:

  1. A brokkolihoz: amennyiben friss brokkolit használunk, szedjük kisebb rózsákra és alaposan mossuk meg. Ha fagyasztottat használunk, olvasszuk ki. Egy edényben kevés vizet tegyünk fel forrni, tegyünk fölé egy párolóedényt és 5 percig, lefedve pároljuk a brokkolit, majd enyhén sózzuk. Ha nincs párolóedényünk, akkor nagyon kevés, enyhén sós vízben pároljuk meg. A főzőlevéből tegyünk félre.
  2. A rizshez: a rizst mossuk át és másfélszeres mennyiségű, forrásban lévő, enyhén sós vízben főzzük 10 percig, majd lefedve hagyjuk állni.
  3. A húshoz: a hagymákat pucoljuk meg, vágjuk apró darabokra. Egy nagyobb serpenyőben vagy edényben, kevés olajon pároljuk üvegesre a vöröshagymát, tegyük rá a fokhagymát, majd a darált húst és süssük fehéredésig. Sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg köménnyel, majd a tűzről levéve a pirospaprikával is. Öntsük fel a paradicsomlével, a brokkoli főzőlevéből egy merőkanálnyit és 5-10 percig, kis lángon főzzük (hogy szaftos maradjon és összeérjenek az ízek).
  4. A szószhoz: a tejfölt keverjük simára sóval, borssal, kevés pirospaprikával és egy tojással.
  5. A sütőt melegítsük elő 200 fokra.
  6. Az összeállításhoz: egy magas falú hőálló tál (jénai) aljára merjünk keveset a hús szaftjából. Szórjuk rá a brokkoli felét. Egyenletesen oszlassuk el rajta a rizst, majd a húst. (Ízlés szerint már előre össze is keverhetjük a rizst a hússal és így mehet a brokkolira.) A húsos rétegre jön a brokkoli másik fele, végül a szószt egyenletesen kenjük el a tetején.
  7. 30 perc alatt süssük készre. Akkor jó, amikor megpirul a teteje.
cukormentesglutenmentesmogyoromentes

Leave a Reply