Kevés klasszikus magyar étel van szerintem, amire azt mondhatjuk, hogy szinte bármelyik diétába beilleszthető, de a hortobágyi húsos palacsinta ilyen. Mindenki kicsit változtat az elkészítésén, a lényeg az, hogy pirítsuk le a húst és jól ízesítsük a szaftot, a többi adja magát. 🙂

Hozzávalók (3-4 adaghoz):
- 300 g csirkemellfilé
- 1 fej vöröshagyma
- só, bors, pirospaprika
- 2-3 dl víz
- 1 paradicsom
- 1 paprika
- 1 dl tejföl (zsírszegényebb verzióhoz sovány tejföl vagy natúr joghurt és tejföl keveréke)
Hozzávalók a palcsintához:
- 250 gramm liszt (sima, tönköly vagy teljes kiőrlésű)
- 2 tojás
- 400 ml tej
- 130 ml szénsavas ásványvíz
- csipet só
- kevés olaj a sütéshez
Elkészítés:
- A csirkemell filét nagyon apró kockákra vágjuk. A vöröshagymát felaprítjuk, a paradicsomot és a paprikát megmossuk, felkockázzuk.
- Pörköltet készítünk: egy edényben kevés olajat forrósítunk, megpirítjuk rajta a hagymát, sózzuk, borsozzuk, majd rátesszük a csirkét és pár percig pirítjuk.
- Hozzáadjuk a felkockázott paprikát és paradicsomot is.
- Levéve a tűzről megszórjuk pirospaprikával, elkeverjük, majd visszatesszük és felöntjük vízzel. Kb.20 perc alatt puhára pároljuk. Közben ízesítjük még, ha szükséges.
- Amíg megpuhul a hús, a palacsinta hozzávalóit összeturmixoljuk és a szokásos módon kisütjük.
- Amikor megpuhult a hús, leszűrjük a levét, a húst félretesszük. A levéből kiveszünk egy kicsit, elkeverjük a tejföllel (hőkiegyenlítés miatt), majd fokozatosan visszaöntjük a levéhez. Összeforraljuk és félretesszük. Ízlés szerint le is turmixolhatjuk, hogy simább legyen.
- A csirkekockákat aprítógépben vagy darálóban felaprítjuk.
- A palacsintákra teszünk egy kevés szószt, majd darált húst, végül feltekerjük úgy, hogy kb.1-2cm-re behajtogatjuk a széleit egy négyzetet alkotva, majd szorosan feltekerjük.
- Tálaláskor meglocsoljuk a szósszal, friss tejföllel és petrezselyemmel szórjuk meg.



