Október a mellrák elleni küzdelem hónapja, rózsaszín októbernek is nevezik, most a szokottnál is több helyen olvashatunk róla. Idén éttermek is bekapcsolódtak a kampányba, rózsaszín étellel vagy asztaldísszel hívják fel a figyelmet a szűrővizsgálatok fontosságára. Mivel nekem is van érintett ismerősöm, plusz ezen kívül is szívügyem az egészségünk védelme, nem hagyhattam ki, hogy ne írjak róla.
Azért választottam a témához a céklás hummuszt, mert egyrészt rózsaszín, másrészt tele van rákmegelőző alapanyagokkal. A hüvelyesek, így a csicseriborsó is fitoszterol tartalmuknak köszönhetően támogatják az immunrendszert és a szív-és érrendszert, segítenek a mellrák és a vastagbélrák kialakulásának megelőzésében, emellett gazdag B-vitaminban és olyan ásványi anyagokban, mint a kálium, cink, mangán, vas. A fokhagyma gyulladáscsökkentő, baktérium-,gomba-és vírusölő, csökkenti a vérnyomást és a koleszterinszintet. A cékla fő színanyagának köszönhetően daganatmegelőző hatású, gyulladáscsökkentő, méregteleníti a májat, csökkenti a vérnyomást. Az olívaolaj és a lenmagolaj a jó zsírsavak közé tartozik, magas omega-3 zsírsav tartalmuknak köszönhetően különösen jó hatással vannak a szervezetünkre, ráaádásul a lenmag szintén az egyik legjobb rákmegelőző étel.
Ha nem lenne elég érv a céklás hummusz mellett, akkor hozzáteszem, hogy pár perc alatt kész van és nagyon finom. 🙂 Nincs kifejezetten céklás íze, bár ez ízesítéstől függ. Ebben a verzióban azért még a csicseriborsó natúr íze és a tahini dominálnak. A római köményt ne hagyjátok ki, nekem csak emiatt van itthon. 😀

Hozzávalók:
- 1 közepes cékla
- 1 üveg csicseriborsó lében (250g) vagy konzerv
- 1 ek tahini (szezámmag paszta)
- só, fehérbors, őrölt római kömény
- 1 nagy gerezd fokhagyma
- 1 citrom leve
- 2-3 ek olivaolaj vagy lenmagolaj
Elkészítés:
- A céklát megmossuk, szárazra töröljük, alufóliába csomagoljuk és 200 fokos sütőben 1 óráig sütjük. Megvárjuk, amíg kicsit kihűl és lekaparjuk róla a héját.
- A csicseriborsót lecsepegtetjük (a levét tegyük el, tojásfehérjéhez hasonlóan habbá lehet verni) és aprítógépbe tesszük.
- Adjuk hozzá a kockákra vágott céklát és a többi hozzávalót is, majd turmixoljuk simára. Ha túl sűrű, 1-2 evőkanál vízzel vagy olajjal lazíthatunk rajta.







