Madeleine, a francia mini piskóta

A madeleine egy francia aprósütemény recept, amit kagyló alakú sütőformában készítenek el. Még régebben készítettem, de nagyon szeretem, hogyha például vendégségbe kell sütni valamit, mert nem nagy munka, mivel pici, mindenkinek jut belőle és nagyon sokféleképpen díszíthető. Méretőből adódóan gyorsan szárad, úgyhogy érdemes frissen készíteni és akár ét-,tej- vagy fehércsokiba mártani. 🙂 (Utólag már csak egyet változtatnék rajta: nem szilikonos sütőformában sütném, most már úgy gondolom, hogy azok a sütés nélküli finomságoknak valók, nem pedig hőkezelésre.)

Hozzávalók:

  • 140 g liszt
  • 2 tk sütőpor
  • 80 g eritrit vagy cukor
  • 2 tojás
  • 60 ml olaj vagy puha vaj
  • 60 g görög joghurt
  • 1 kezeletlen citrom leve és reszelt héja
  • vanília őrlemény vagy aroma
  • nagyon pici só
  • + étcsoki és lioilizált (fagyasztva szárított) málna a díszítéshez

Elkészítés:

  1. Egy tálban összekeverjük a száraz hozzávalókat: a lisztet, sütőport és a sót.
  2. A tojást habosra keverjük a cukorral, sokáig, akár 5-8 percig is keverjük, akkor lesz az igazi. Adjuk hozzá az olajat, joghurtot, citromhéjat és levet, a vaníliát. Dolgozzuk simára, majd keverjük hozzá a száraz hozzávalókat.
  3. Tegyük a tésztát 10 percre hűtőbe. Közben melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
  4. Nagyon pici olajjal vagy vajjal kenjük ki a kagyló alakú sütőformánkat. Kanalazzuk bele kb.3/4-ig a tésztát.
  5. Süssük 12-15 percig.
  6. A megsült, kihűlt aprósütit mártsuk olvasztott étcsokiba és szórjuk meg kevés szárított málnával. Használhatunk fehércsokit, pisztációt, diót vagy mogyorót is.
cukormentescsokis csok2kmogyoromenteszsirszegeny

Ha tetszett, nézd meg ezeket a recepteket is:

Leave a Reply