Klasszikus ökörszem, teljes kiőrlésű lisztből

Már sokan tudjátok, hogy a gyengém a házi péksüti és minden, ami túrós. 😀 Úgyhogy nem is kérdés, hogy az ökörszem az egyik legkedvesebb retro kajám és általában nem szeretem, ha “leretróznak” ételeket, viszont ezt most azért engedem meg magamnak, mert kb. 10 éves korom óta nem ettem. Nosztalgikus élmény volt újra beleharapni. 🙂 A receptben írt cukor mennyisége kevésnek tűnhet, de én már hozzászoktam, hogy cukorszegényen készítek mindent, ráadásul a mazsola is dob az édességen. Ízlés szerint természetesen ez növelhető vagy lecserélhető édesítőre.

Hozzávalók a tésztához:

  • 125 ml langyos tej
  • 35 g cukor
  • 15 g friss élesztő
  • 250 g liszt (ebből 150 g teljes kiőrlésű)
  • csipet só
  • 1 tojás
  • 20 g olvasztott vaj

Hozzávalók a töltelékhez:

  • 150 g zsírszegény túró
  • 1 ek tejföl vagy görög joghurt (vagy skyr)
  • 1 tojás
  • 2 tk vaníliás cukor (vagy vanília és kristálycukor)
  • 1 marék mazsola
  • 1 ek búzadara
  • ízlés szerint porcukor (én nem tettem bele)
  • +1 tojás a kenéshez

Elkészítés:

  1. Az élesztőt morzsoljuk el a tejben, tegyünk bele egy teáskanál cukrot és szórjuk meg a tetejét kevés liszttel.
  2. Egy keverőtálba szitáljuk bele a liszteket, keverjük el a sóval és a maradék cukorral, majd üssük a közepébe a tojást és adjuk hozzá az élesztős tejet is. Dagasszuk kézzel vagy géppel addig, amíg majdnem összeáll a tészta, majd adjuk hozzá az olvasztott vajat is. Dagasszuk tovább, majd formázzunk belőle egy cipót és egy liszttel szórt kelesztőtálban pihentessük 30 percig.
  3. Közben a töltelék hozzávalóit keverjük ki és tegyük hűtőbe.
  4. A megkelt tésztát vágjuk 7-8 darabra vagy mérjünk ki belőle 60-70 grammos darabokat. Gömbölyítsük, majd lisztelezett deszkán nyújtsuk vékonyra és kör alakúra. Egy pohár alját lisztezzük be és nyomjuk le vele a tészta közepét, egy mélyedést készítve bele. Tegyük sütőpapírral bélelt tepsire, majd töltsük bele a tölteléket. Egy konyharuhával letakarva pihentessük újabb 30 percig.
  5. Közben melegítsük elő a sütőt 200 fokra.
  6. A tésztákat kenjük meg tojással, tehetünk a közepébe friss áfonyát vagy málnát, majd süssük 20-25 percig.
mogyoromentes

Ha tetszett, nézd meg ezeket a recepteket is:

Leave a Reply