Régóta fel szeretném már tenni ezt a receptet, de mostanában nem állok jól idővel és energiával. Nagyon szeretek kelt tésztákat sütni, főleg hétvégén szeretek ilyeneket reggelizni, imádom a frissen sült kelt tészta illatát a lakásban és ha házi készítésű, akkor az se zavar, ha fehér lisztből van. Persze azért csempésztem bele teljes kiőrlésű lisztet és így is nagyon finom volt. Jön a hétvége, úgyhogy ki is lehet próbálni. 🙂 A chia lekvár valami fantasztikusra sikerült most szerintem. Már főzés közben imádtam az illatát, majdnem úgy megettem az egészet. 🙂 A chia lekvárt én több okból is szeretem. Egyrészt lusta vagyok klasszikus lekvárt főzni, másrészt szeretem az állagát és nem érzem utána azt a nehéz érzést a gyomromban. Ez így egy tökéletes reggeli volt. 🙂
Hozzávalók a kalácshoz:
- 30 dkg kenyérliszt
- 20 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
- 2,5 dl + 0,5 dl langyos tej
- 5 dkg cukor
- 8 dkg olvasztott, kihűlt vaj
- 1 szobahőmérsékletű tojás + 1 a kenéshez
- 2 dkg friss élesztő
Elkészítés:
- Fél deci langyos tejben morzsoljuk el az élesztőt, szórjuk meg egy teáskanál cukorral és egy teáskanál liszttel. Tegyük félre 10 percre.
- A liszteket szitáljuk egy tálba, adjuk hozzá a maradék cukrot (ez a része már lehet édesítő is), a tojást, a langyos tejet és a felfutott élesztőt.
- Kezdjük el kézzel vagy géppel összedolgozni, majd fokozatosan adjuk hozzá az olvasztott vajat.
- Amikor már kezd elválni az edény falától a tészta, fedjük le fóliával vagy konyharuhával és szobahőmérsékleten, huzat nélküli helyen hagyjuk kelni kb. 30 percet.
- A megkelt tésztát borítsuk lisztezett deszkára, osszuk el 6 egyenlő részre, gömbölyítsük, majd letakarva hagyjuk kelni újabb 15 percig.
- Fonjunk egyenlő rudakat a gombócokból, csípjük össze a végeket, majd fonjuk meg a kalácsokat.
- Tegyük át őket sütőpapírral bélelt tepsire, kenjük meg felvert tojással, majd pihentessük ismét 30 percet. Közben a sütőt melegítsük elő 170 fokra.
- Sütés előtt kenjük még egyszer tojással, majd süssük kb. 30-40 percig.
Hozzávalók a chia lekvárhoz:
- 20 dkg meggy
- 1 tk. fahéj
- 0,5 tk. vanília aroma
- 1 ek. méz
- 2 ek. chia mag
Elkészítés:
- A meggyet egy edényben forraljuk össze a fahéjjal, vaníliával, mézzel. Pár perc alatt megpuhul, nem szükséges túlfőzni.
- Botmixerrel keverjük simára.
- Adjuk hozzá a chia magot, keverjük el, majd tegyük hűtőbe 2-3 órára, de akár egy éjszakára.
Pingback: Életem ételei