Fonott kalács meggyes chia lekvárral

Régóta fel szeretném már tenni ezt a receptet, de mostanában nem állok jól idővel és energiával. Nagyon szeretek kelt tésztákat sütni, főleg hétvégén szeretek ilyeneket reggelizni, imádom a frissen sült kelt tészta illatát a lakásban és ha házi készítésű, akkor az se zavar, ha fehér lisztből van. Persze azért csempésztem bele teljes kiőrlésű lisztet és így is nagyon finom volt. Jön a hétvége, úgyhogy ki is lehet próbálni. 🙂 A chia lekvár valami fantasztikusra sikerült most szerintem. Már főzés közben imádtam az illatát, majdnem úgy megettem az egészet. 🙂 A chia lekvárt én több okból is szeretem. Egyrészt lusta vagyok klasszikus lekvárt főzni, másrészt szeretem az állagát és nem érzem utána azt a nehéz érzést a gyomromban. Ez így egy tökéletes reggeli volt. 🙂

Hozzávalók a kalácshoz:

  • 30 dkg kenyérliszt
  • 20 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
  • 2,5 dl + 0,5 dl langyos tej
  • 5 dkg cukor
  • 8 dkg olvasztott, kihűlt vaj
  • 1 szobahőmérsékletű tojás + 1 a kenéshez
  • 2 dkg friss élesztő

Elkészítés:

  1. Fél deci langyos tejben morzsoljuk el az élesztőt, szórjuk meg egy teáskanál cukorral és egy teáskanál liszttel. Tegyük félre 10 percre.
  2. A liszteket szitáljuk egy tálba, adjuk hozzá a maradék cukrot (ez a része már lehet édesítő is), a tojást, a langyos tejet és a felfutott élesztőt.
  3. Kezdjük el kézzel vagy géppel összedolgozni, majd fokozatosan adjuk hozzá az olvasztott vajat.
  4. Amikor már kezd elválni az edény falától a tészta, fedjük le fóliával vagy konyharuhával és szobahőmérsékleten, huzat nélküli helyen hagyjuk kelni kb. 30 percet.
  5. A megkelt tésztát borítsuk lisztezett deszkára, osszuk el 6 egyenlő részre, gömbölyítsük, majd letakarva hagyjuk kelni újabb 15 percig.
  6. Fonjunk egyenlő rudakat a gombócokból, csípjük össze a végeket, majd fonjuk meg a kalácsokat.
  7. Tegyük át őket sütőpapírral bélelt tepsire, kenjük meg felvert tojással, majd pihentessük ismét 30 percet. Közben a sütőt melegítsük elő 170 fokra.
  8. Sütés előtt kenjük még egyszer tojással, majd süssük kb. 30-40 percig.

Hozzávalók a chia lekvárhoz:

  • 20 dkg meggy
  • 1 tk. fahéj
  • 0,5 tk. vanília aroma
  • 1 ek. méz
  • 2 ek. chia mag

Elkészítés:

  1. A meggyet egy edényben forraljuk össze a fahéjjal, vaníliával, mézzel. Pár perc alatt megpuhul, nem szükséges túlfőzni.
  2. Botmixerrel keverjük simára.
  3. Adjuk hozzá a chia magot, keverjük el, majd tegyük hűtőbe 2-3 órára, de akár egy éjszakára.

1 thought on “Fonott kalács meggyes chia lekvárral”

  1. Pingback: Életem ételei

Van a témához kapcsolódó gondolatod? Írd le hozzászólásban

Shopping Cart
Scroll to Top