Diós répatorta mascarpone krémmel

Azt hiszem végre megvan. 🙂 Olyan régóta keresem a megfelelő arányú, állagú, ízű répatortát és úgy tűnik most egy ideig hátradőlhetek és ti is, ha elkészítitek ezt a receptet. Persze mindenkinek más az ízlése, viszont a szülinapi bulin, amire készült, elégedett volt a csapat. 🙂 Nem az a tipikus 5 hozzávalós, viszont nagyon egyszerű elkészíteni és megéri nekiállni. Ebből egy 10-12 szeletes torta lesz.

Hozzávalók a tortához:

  • 25 dkg liszt (ebből 15 dkg fehér tönkölyliszt és 10 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt)
  • 1 tk szódabikarbóna
  • 2 tk sütőpor
  • 120 g darált dió
  • 180 g cukor (kb. a fele barna cukor)
  • 4 tojás
  • 250 ml olaj
  • 100 g natúr joghurt
  • 300 g reszelt sárgarépa
  • csipet só
  • 1,5 tk fahéj
  • 0,5 tk gyömbér
  • negyed tk vanília őrlemény
  • negyed tk szerecsendió
  • negyed tk őrölt szegfűszeg

Hozzávalók a krémhez:

  • 500 g mascarpone (ha körbe nem akartok kenni, akkor elég 250-300 g és ezzel arányosan a cukor)
  • 3-4 evőkanál porcukor
  • vanília őrlemény
  • csipet só
  • 0,5 kezeletlen citrom reszelt héja

Elkészítés:

  1. A sütőt előmelegítjük 180 fokra. Két darab 23cm-es tortaformát kibélelünk sütőpapírral.
  2. Egy tálban összekeverjük a száraz hozzávalókat: a lisztet szitálva, a szódabikarbónát, sütőport, darált diót és a fűszereket.
  3. Egy keverőtálban, habverővel habosra keverjük a tojást és a cukrokat, majd belekeverjük az olajat és a joghurtot is.
  4. Összeöntjük a száraz és a nedves hozzávalókat, hozzáadjuk a reszelt sárgarépát és mindent alaposan elkeverünk.
  5. A tésztát egyenlő arányban kétfelé osztva beleöntjük a tortaformákba, finoman az asztalhoz ütögetve a formát elegyengetjük, hogy mindenhol egyformán legyen. A sütőbe toljuk és kb.35-40 perc alatt készre sütjük.
  6. Amikor kész a torta, kicsit hagyjuk hűlni, majd vegyük ki a tortaformából, helyezzük egy tálalótányérra. Ha púpos lett, egy éles késsel (fűrészes, pl. kenyérvágó) egy picit nyisszantsunk le a tetejéből óvatosan, hogy egyenes legyen.
  7. A krémhez turmixoljuk össze a hozzávalókat és egy kenőkéssel vékonyan kenjünk belőle az egyik tortalapunkra. Helyezzük rá a másik tortalapot, kenjük meg ezt is a krémmel, majd a maradékot kenjük az oldalára. Egy habkártya sokat segít, hogy el tudjuk simítani szépen a krémet.
  8. Díszítsétek ízlés szerint (ez nekem nem erősségem 🙂 ).

Amikor különleges alkalomra sütök, mindig csak egészben és sietősen tudom lefotózni a végeredményt. Úgyhogy most felszeletelés után kiosontam a kertbe egy sunyi fotóra. Persze a kutyák gyorsan kiszagolták a finomságot és nem hagytak fotózni. 😀

Leave a Reply