Azt hiszem végre megvan. 🙂 Olyan régóta keresem a megfelelő arányú, állagú, ízű répatortát és úgy tűnik most egy ideig hátradőlhetek és ti is, ha elkészítitek ezt a receptet. Persze mindenkinek más az ízlése, viszont a szülinapi bulin, amire készült, elégedett volt a csapat. 🙂 Nem az a tipikus 5 hozzávalós, viszont nagyon egyszerű elkészíteni és megéri nekiállni. Ebből egy 10-12 szeletes torta lesz.

Hozzávalók a tortához:
- 25 dkg liszt (ebből 15 dkg fehér tönkölyliszt és 10 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt)
- 1 tk szódabikarbóna
- 2 tk sütőpor
- 120 g darált dió
- 180 g cukor (kb. a fele barna cukor)
- 4 tojás
- 250 ml olaj
- 100 g natúr joghurt
- 300 g reszelt sárgarépa
- csipet só
- 1,5 tk fahéj
- 0,5 tk gyömbér
- negyed tk vanília őrlemény
- negyed tk szerecsendió
- negyed tk őrölt szegfűszeg
Hozzávalók a krémhez:
- 500 g mascarpone (ha körbe nem akartok kenni, akkor elég 250-300 g és ezzel arányosan a cukor)
- 3-4 evőkanál porcukor
- vanília őrlemény
- csipet só
- 0,5 kezeletlen citrom reszelt héja
Elkészítés:
- A sütőt előmelegítjük 180 fokra. Két darab 23cm-es tortaformát kibélelünk sütőpapírral.
- Egy tálban összekeverjük a száraz hozzávalókat: a lisztet szitálva, a szódabikarbónát, sütőport, darált diót és a fűszereket.
- Egy keverőtálban, habverővel habosra keverjük a tojást és a cukrokat, majd belekeverjük az olajat és a joghurtot is.
- Összeöntjük a száraz és a nedves hozzávalókat, hozzáadjuk a reszelt sárgarépát és mindent alaposan elkeverünk.
- A tésztát egyenlő arányban kétfelé osztva beleöntjük a tortaformákba, finoman az asztalhoz ütögetve a formát elegyengetjük, hogy mindenhol egyformán legyen. A sütőbe toljuk és kb.35-40 perc alatt készre sütjük.
- Amikor kész a torta, kicsit hagyjuk hűlni, majd vegyük ki a tortaformából, helyezzük egy tálalótányérra. Ha púpos lett, egy éles késsel (fűrészes, pl. kenyérvágó) egy picit nyisszantsunk le a tetejéből óvatosan, hogy egyenes legyen.
- A krémhez turmixoljuk össze a hozzávalókat és egy kenőkéssel vékonyan kenjünk belőle az egyik tortalapunkra. Helyezzük rá a másik tortalapot, kenjük meg ezt is a krémmel, majd a maradékot kenjük az oldalára. Egy habkártya sokat segít, hogy el tudjuk simítani szépen a krémet.
- Díszítsétek ízlés szerint (ez nekem nem erősségem 🙂 ).

Amikor különleges alkalomra sütök, mindig csak egészben és sietősen tudom lefotózni a végeredményt. Úgyhogy most felszeletelés után kiosontam a kertbe egy sunyi fotóra. Persze a kutyák gyorsan kiszagolták a finomságot és nem hagytak fotózni. 😀
