Gombaszezon van, használjátok ki! Igazi lélekmelegítő és immunerősítő bomba is a gomba. 😀 Ne is foglalkozzatok vele, hogy a receptben laska van, bármilyen szezonális és ehető gombafajtával elkészíthető. Mindegyiknek jól áll a kakukkfű, a petrezselyem és a gyors lepirítás. Mondjuk ami a pirítást illeti, a laska most nem volt együttműködő. 🙂 Az intenzívebb ízű fajtákból érdemes hozzákeverni egy picit. A nokedlit személy szerint nagyon imádom, bármikor tudnám enni és most kifejezetten jól áll neki a zöldre festés. Teljesen zöldre is színezhetitek, ha még több spenótot vagy zöldfűszert használtok. Vagy céklát, ha rózsaszínt szeretnétek. 😀

Hozzávalók a nokedlihez:
- 30 dkg liszt (egy részét érdemes zablisztre vagy darált zabpehelyre cserélni)
- 1 tojás
- csipet só
- 2 dl víz
- 1 marék spenót (vagy petrezselyem)
- 1 tk olaj
Hozzávalók a pirított gombához:
- 50 dkg gomba (most laskagomba)
- 1 teáskanál vaj
- 2 gerezd fokhagyma
- só, bors
- kakukkű
- friss petrezselyem
Elkészítés:
- A nokedlihez egy nagyobb edényben felteszünk vizet forrni, a vizet enyhén sózzuk. A tojást összeturmixoljuk a spenóttal, majd a galuska többi hozzávalóját is hozzáadva sűrű masszát keverünk.
- Egy nokedliszaggató (ha nincs, akkor kés vagy kanál) segítségével beleszaggatjuk a tésztát a lobogó forró vízbe. Gyorsan kész van. Onnantól, hogy feljön a víz tetejére, még 1-2 percig főzzük, majd szűrő segítségével tegyük át egy tálba. Amikor kifőtt az összes nokedlink, kis olajjal locsoljuk meg és keverjük át.
- A gombákat tisztítsuk, pucoljuk meg és aprítsuk fel. Egy serpenyőben pirítsunk kevés olajat, tegyünk bele fokhagymát, kakukkfüvet, forrósítsuk fel. Dobjuk rá a gombát és pirítsuk néhány percig. A végén sózzuk, borsozzuk és szórjuk meg felaprított petrezselyemmel.
A legtöbb gombának nagy a nedvességtartalma, emiatt is lehet jó szaftos pörköltet készíteni belőlük. Ha viszont pirítani szeretnénk, akkor érdemes nagyon kevés zsiradékon és jó forró serpenyőbe dobni néhány percig. A laskagomba pont egy olyan típus, amit nehezen lehet lepirítani, de nem lehetetlen. 🙂 A lényeg, hogy nem szükséges és nem is érdemes sokáig főzni, azonban fontos a megfelelő hőkezelés, a gombákat lehetőleg ne nyersen fogyasszuk.


