Gyors energiagolyók három hozzávalóból

A közösségi oldalakon már említettem, hogy konyhafelújítás miatt jó néhány hete nem tudok sütni, amit nehezen viselek. 😀 Azért szerencsére nem kell édesség nélkül kibírnom. Például végre nekiálltam energiagolyókat gyúrni, amit már régóta nem csináltam, nem is értem miért. Annyira egyszerű és tápláló. Lehetőleg egyszerre csak néhány golyót egyetek (hozzáteszem ezt elég nehéz betartani 😀 ), hiszen elég kalóriadús, viszont például néhány golyó és egy alma tökéletes választás tízóraira vagy uzsonnára.

Hozzávalók:

  • 0,5 bögre aszalt gyümölcs (pl. szilva, datolya, barack, cseresznye, áfonya, mazsola)
  • 0,5 bögre mandula/dió/mogyoró/darált keksz
  • forgatáshoz pl. kakaó, kókuszreszelék, darált mogyoró, fagyasztva szárított (lifolizált) málna, spirulina

Elkészítés:

  1. Az aszalt gyümölcsöket áztassuk forró vízbe legalább 5 percre, de inkább fél órára, majd szűrjük le.
  2. Késes aprítóban aprítsuk krémesre az aszalt gyümölcsöt és a magokat vagy kekszet.
  3. Vizes kézzel formázzunk golyókat, majd forgassuk meg a választott hozzávalóban.

Az enyémben most dió, mandula és aszalt szilva van. Mindig, ami épp itthon van. A fehér kókuszreszelékbe, a piros liofilizált málnába, a zöld pedig spirulinába van forgatva. Az utóbbi különleges összetevő helyett természetesen választhattok mást is. Bio boltokban vagy csomagolásmentes boltokban lehet kapni spenótport, brokkoliport vagy akár a piroshoz céklaport, lilához áfonyaport. Én azért (is) szeretem ezeket a csomagolásmentesben megvenni, mert ott lehet nagyon kis mennyiséget is venni, ezekből pedig nem szeretek betárazni, hiszen viszonylag keveset használok belőle egyszerre. Ráadásul így olcsóbb. Tudom, hogy mindig ezt mondom, de így gondolom: kísérletezzetek új hozzávalókkal! 🙂

glutenmenteslaktozmentesnyerspaleotojasmentesveganzsirszegeny

Ha tetszett, nézd meg ezeket a recepteket is:

Leave a Reply