Fordított szilvás süti

A fordított süti neve arra utal, hogy a sütőforma aljára kerül a gyümölcs, rá a tészta és sütés után megfordítjuk a kész sütit. A gyümölcsréteg kap egy kevés mázat, ami sütés közben szuperül rákaramellizálódik és ettől lesz igazán tökéletes az egész. Egyáltalán ne gondoljatok bonyolult dologra, pár perc előkészítést igényel csak. Tudjátok, hogy az ilyen édességeket szeretem. 🙂 Próbáljátok ki almával, körtével, barackkal és ananásszal is. A képen levő teljes kiőrlés liszttel készült, az egy picit tömörebb, de a hétvégén megsütöttem fehér tönköly liszttel is. Mindkettővel isteni!

Hozzávalók (18-20 cm-es sütőformához):

  • 20 g vaj
  • 1 ek barna cukor
  • 1 ek méz
  • 6-8 db szilva
  • 150 g (tönköly) liszt
  • 2 tk sütőpor
  • kevés só
  • vanília őrlemény
  • 0,5-1 tk fahéj
  • 50 g puha vaj
  • 80-100 g cukor vagy ennek megfelelő édesítőszer
  • 2 tojás
  • 1 dl tej

Elkészítés:

  1. A sütőt előmelegítjük 180 fokra. Egy sütőformát kibélelünk sütőpapírral.
  2. A 20g vajat, a barna cukrot és a mézet egy kis edényben összemelegítjük. A szilvát megmossuk, kimagozzuk és kisebb szeletekre/csíkokra vágjuk.
  3. A vajas-cukros keveréket még melegen beleöntjük a sütőforma aljába, majd ráhalmozzuk a szilvákat, körbe-körbe haladva, célszerű belülről kifelé.
  4. A tésztához egy tálban összekeverjük a lisztet, sütőport, sót, fahéjat és vaníliát.
  5. Egy keverőtálban pár perc alatt habosra keverjük a cukrot és a tojásokat, hozzáadjuk a vajat és a tejet, majd az egészet összeforgatjuk a száraz hozzávalókkal.
  6. A masszánkat beleöntjük a formába, a szilvák tetejére és egyenletes eloszlatjuk.
  7. Kb. 40-45 percig sütjük. Amikor elkészült, hagyjuk picit hűlni, majd egy tálra téve megfordítjuk.

Így néz ki almával készítve (sok fahéjjal) 🙂

mogyoromentesnyaroszi

Ha tetszett, nézd meg ezeket a recepteket is:

Leave a Reply