A klasszikus, krumplival készült szilvás gombóc szerintem úgy tökéletes, ahogy van, még akkor is, ha melós. Viszont ez a túrós, krumpli nélküli tészta szintén egy igazi csoda. Ízében szerintem nem dominál annyira a túró, mint gondolnánk, kicsit sem emlékeztet a túrógombócra, a szilváé a főszerep. A krumplis verzió nehézségei nélkül, ha nem is ugyanazt, de nagyon hasonló ízélményt kapunk. Mondhatjuk, hogy ez a megúszós verzió. Tölthetitek természetesen barackkal is vagy mondjuk mogyorókrémmel (ki is próbálom valamelyik nap). 😉 Jól működik alternatív lisztekkel is.

Hozzávalók (16-18 gombóchoz):
- 500 g zsírszegény túró
- 2 tojás
- 100 g puha vaj
- 250 g liszt (150-350g között, lisztfüggő, zabliszttel is működik)
- csipet só
- 8-10 nagy darab szilva
- barna cukor
- fahéj
- zsemlemorzsa
- olaj
Elkészítés:
- Egy tálba kimérjük a tészta hozzávalóit: a túrót a tojást, a vajat, a lisztet és sót. Néhány perc alatt sima tésztát gyúrunk belőle.
- Egy magas falú edényt 3/4-ig teszünk vízzel, sózzuk és feltesszük forrni. Amíg forr, elkészítjük a gombócokat.
- Lisztezett gyúródeszkán nem túl vékony téglalapra kinyújtjuk a tésztánkat és 16 darabra vágjuk. (Lehet kicsit nagyobb, vastagabb, mint a klasszikus burgonyás tészta). A leesőket újragyúrjuk és megismételjük.
- A szilvákat megmossuk, felezzük, kimagozzuk. A felezett szilva közepébe fahéjjal kikevert cukrot (kb.0,5 teáskanál) teszünk, majd a tésztába csomagoljuk és gombócokat formázunk belőle.
- A gombócokat a forró vízbe tesszük és közepes lángon 10-12 percig főzzük.
- Amíg fő a gombóc, serpenyőben kevés olajon zsemlemorzsát pirítunk. A kész gombócokat szűrőkanállal kivesszük a vízből, egyből áttesszük a zsemlemorzsásba és megforgatjuk benne.



Ha tetszett, nézd meg ezeket a recepteket is: