Szilvás gombóc túró alapú tésztával

A klasszikus, krumplival készült szilvás gombóc szerintem úgy tökéletes, ahogy van, még akkor is, ha melós. Viszont ez a túrós, krumpli nélküli tészta szintén egy igazi csoda. Ízében szerintem nem dominál annyira a túró, mint gondolnánk, kicsit sem emlékeztet a túrógombócra, a szilváé a főszerep. A krumplis verzió nehézségei nélkül, ha nem is ugyanazt, de nagyon hasonló ízélményt kapunk. Mondhatjuk, hogy ez a megúszós verzió. Tölthetitek természetesen barackkal is vagy mondjuk mogyorókrémmel (ki is próbálom valamelyik nap). 😉 Jól működik alternatív lisztekkel is.

Hozzávalók (16-18 gombóchoz):

  • 500 g zsírszegény túró
  • 2 tojás
  • 100 g puha vaj
  • 250 g liszt (150-350g között, lisztfüggő, zabliszttel is működik)
  • csipet só
  • 8-10 nagy darab szilva
  • barna cukor
  • fahéj
  • zsemlemorzsa
  • olaj

Elkészítés:

  1. Egy tálba kimérjük a tészta hozzávalóit: a túrót a tojást, a vajat, a lisztet és sót. Néhány perc alatt sima tésztát gyúrunk belőle.
  2. Egy magas falú edényt 3/4-ig teszünk vízzel, sózzuk és feltesszük forrni. Amíg forr, elkészítjük a gombócokat.
  3. Lisztezett gyúródeszkán nem túl vékony téglalapra kinyújtjuk a tésztánkat és 16 darabra vágjuk. (Lehet kicsit nagyobb, vastagabb, mint a klasszikus burgonyás tészta). A leesőket újragyúrjuk és megismételjük.
  4. A szilvákat megmossuk, felezzük, kimagozzuk. A felezett szilva közepébe fahéjjal kikevert cukrot (kb.0,5 teáskanál) teszünk, majd a tésztába csomagoljuk és gombócokat formázunk belőle.
  5. A gombócokat a forró vízbe tesszük és közepes lángon 10-12 percig főzzük.
  6. Amíg fő a gombóc, serpenyőben kevés olajon zsemlemorzsát pirítunk. A kész gombócokat szűrőkanállal kivesszük a vízből, egyből áttesszük a zsemlemorzsásba és megforgatjuk benne.
mogyoromentesoszizsirszegeny

Ha tetszett, nézd meg ezeket a recepteket is:

Leave a Reply