Egyszerű gesztenyés tölcsér leveles tésztából

Igazi gesztenyés hétvégénk volt, pénteken gesztenyét szedtünk, szombaton gesztenye fesztiválon voltunk és nagyon megjött a kedvem egy kis gesztenyés finomsághoz. Gondoltam majd otthon sütök valamit, csakhogy szokás szerint elütöttem az időt mással és alig maradt időm sütni. Ilyenkor jönnek a gyorsan összedobható receptek és így kerül el a leveles tészta. Az egyetlen extra, amire szükséged van hozzá az a fém tölcsér forma. Érdemes legalább 8 db-ot beszerezni belőle ilyen esetre (nekem csak 4 van, úgyhogy jól megszívattam magam). Látványos, mégis pofon egyszerű.

Hozzávalók kb.12 db-hoz:

  • 1 csomag leveles tészta (250 v 275 g)
  • 25 dkg gesztenyemassza
  • 15 g vaníliás pudingpor
  • 1,5 dl tej
  • kb. 1 evőkanál cukor vagy ennek megfelelő édesítőszer (ízléstől és gesztenyemassza édességétől is függ)
  • kevés vanília (opcionális)
  • csipet só (opcionális)
  • kevés vaj vagy margarin (a forma kenéséhez)
  • tejszínhab díszítésnek (opcionális)

Elkészítés:

  1. A leveles tésztát és a gesztenyét olvasszuk ki, ha fagyasztott.
  2. A sütőt melegítsük elő 200 fokra.
  3. A leveles tésztából vágjunk kb.2cm-es csíkokat. A fém tölcsér sütőformát vajjal kenjük meg, majd a végétől indulva tekerjünk rá egy leveles tészta csíkot úgy, hogy lehetőleg ne maradjon rés a rétegek között. A leveles tészta végét nyomjuk rá kicsit, hogy sütés közben ne álljon el.
  4. Sütőpapírral bélelt tepsin kb. 15-18 percig sütjük. Ha megsült, pár percet hagyjuk hűlni, majd óvatosan húzzuk le a formáról.
  5. Közben a pudingporból, a cukorból és a tejből a csomagoláson leírtak szerint pudingot főzünk, majd hagyjuk picit hűlni.
  6. A pudingba belereszeljük a gesztenyemasszát és elkeverjük.
  7. Habzsák segítségével betöltjük a krémet a tölcsérekbe és kész is.
mogyoromentesoszitojasmentes