Kakaós csiga és egyben házi péksüti alaprecept

Tudjátok, hogy szeretem az alaprecepteket, hogy csak egyet kelljen megjegyeznem (azaz felírnom) és tudom, hogy az mindig működik. Ez a péksüti recept mindig beválik, tökéletes, imádom! Készült már belőle a csigán kívül kakaós kalács, babka, ökörszem. Ez az én bűnözésem. 🙂 Nagyon szeretem a kelt tésztákat, de boltit csak szökőévben veszünk és akkor is rájövök, hogy jobb a házi. Tudom, hogy mi van benne, pont annyira édes, amennyire én szeretem és a frissen sült házi kakaós csiga vagy kalács illata sem utolsó. Vagy szombat reggel korán állok neki és akkor délelőttre már kész, vagy ha nincs idő, akkor este megcsinálom és reggelire még tökéletesen friss.

De ha már itt tartunk, csempésszünk bele egy kis egészségtudatosságot is. 🙂 Nem ajánlott péksütivel kezdeni a reggelt, hiszen a szervezetünk ilyenkor még érzékenyen reagál a cukorra. Ha mégis nehezen állunk ellen, inkább együk tízóraira és lehetőleg akkor is álljunk meg 1 darabnál. Tudom, hogy nehéz, de az egészségünk és persze az alakunk miatt is fontos. Én ezért szoktam elosztogatni, amit sütök 😀

Hozzávalók a tésztához:

  • 25 g friss élesztő
  • 2,5 dl langyos tej
  • 50 g cukor
  • 50 dkg liszt
  • csipet só
  • 1 tojás
  • 80 g olvasztott vaj

Hozzávalók a töltelékhez:

  • 60 g olvasztott vaj
  • 60 g cukrozatlan kakaópor
  • 80 g porcukor

+ 1 tojás a kenéshez

Elkészítés:

  1. A tejet langyosra melegítjük, majd elmorzsoljuk benne az élesztőt és egy csipet cukrot. A tetejét megszórjuk kevés liszttel és félretesszük pár percre.
  2. A lisztet összekeverjük a sóval, a közepébe mélyedést csinálunk és beleütjük a szobahőmérsékletű tojást, majd az élesztős tejet. (Azért fontos elkeverni a sót a liszttel, hogy az élesztő ne keveredjen a sóval.)
  3. Géppel vagy kézzel összedolgozzuk, kb.5-8 percig. Amikor már majdnem összeállt, alaposan beledolgozzuk az olvasztott vajat. Gombócot formázunk belőle és egy lisztezett tálban, lefedve, szobahőmérsékleten 45-60 percig kelesztjük.
  4. Amikor duplájára kelt a tésztánk, lisztezett gyúródeszkán téglalap alakúra nyújtjuk (kb.60x30cm-esre).
  5. A kakaóport és a porcukrot egy tálba szitáljuk, hogy csomómentes legyen, majd simára keverjük az olvasztott vajjal. Rákenjük a kinyújtott tésztára úgy, hogy mindenhova jusson belőle.
  6. A tésztánkat szorosan feltekerjük a hosszanti oldala mentén. Éles késsel 1 cm-es darabokat vágunk belőle, majd sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük a csigákat, egymástól távolabb (bár annak is megvan a hangulata, ha összesülnek). Még 30 percet hagyjuk kelni a tepsin.
  7. Közben előmelegítjük a sütőt 180 fokra. Amikor letelt a 30 perc, egy felvert tojással lekenjük a csigákat, majd 20-25 perc alatt készre sütjük őket.
  8. Még finomabb, ha a sütőből kivéve, még forrón meglocsoljuk vaníliás tejjel.

Ha tetszett, nézd meg ezeket a recepteket is:

Leave a Reply