Nyáron szeretem a gyorsan összedobható ebédeket, ráadásul ezen a héten rekord kevés időm jutott a konyhára, úgyhogy életmentő volt ez a recept. Pestot nagyon egyszerűen és sokféleképpen csinálhatunk otthon, a bazsalikomos sokak kedvence, én is imádom, de néha érdemes másból is kipróbálni, például rukkolából, sőt a magokat vagy akár a sajtot és az olajat is variálhatjátok, ahogy a recept is mutatja. 🙂

Hozzávalók 2 adaghoz:
- 180-200 g durum tészta (Izsáki copfocskát használtam)
- 2 evőkanál pesto (recept lent)
- 10-12 db sárga és piros koktélparadicsom (vagy más nyári zöldség, pl. cukkini, kaliforniai paprika)
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 szelet Prosciutto sonka
- 160-200 g grill sajt
- 2 ek olaj
- friss bazsalikom a tálaláshoz
A pesto szószhoz:
- 1 marék rukkola saláta (keverhetjük bazsalikommal)
- 1 evőkanál mag (fenyőmag/napraforgómag/mandula)
- 1 gerezd fokhagyma
- 0,5 citrom leve
- pici csipet só
- 1 ek lenmagolaj vagy olívaolaj
- 1 ek sörélesztőpehely vagy parmezán
Elkészítés:
- A sütőt 200 fokra előmelegítjük. A paradicsomokat megmossuk, félbevágjuk és vágott felükkel lefelé, 1 gerezd fokhagymával együtt egy sütőpapírral bélelt tepsire tesszük. Olajjal vékonyan meglocsoljuk és kb. 20 perc alatt megsütjük.
- A tésztát enyhén sós vízben a csomagolás szerint megfőzzük.
- A sonkát kis kockákra vágjuk és egy serpenyőben, kevés olajon ropogósra sütjük, kb.1-2 perc alatt.
- Kivesszük a sonkát és ugyanebben a serpenyőben megsütjük a grill sajt mindkét oldalát.
- A pesto szószhoz a hozzávalókat aprítóba tesszük és összeturmixoljuk.
- A megfőtt tésztát összekeverjük a pestoval, a sült paradicsommal és a sonkával, grill sajttal tálaljuk.




Ha tetszett, nézd meg ezeket a recepteket is: