Rukkola pestós, zöldséges nyári tészta sonkaropogóssal, grill sajttal

Nyáron szeretem a gyorsan összedobható ebédeket, ráadásul ezen a héten rekord kevés időm jutott a konyhára, úgyhogy életmentő volt ez a recept. Pestot nagyon egyszerűen és sokféleképpen csinálhatunk otthon, a bazsalikomos sokak kedvence, én is imádom, de néha érdemes másból is kipróbálni, például rukkolából, sőt a magokat vagy akár a sajtot és az olajat is variálhatjátok, ahogy a recept is mutatja. 🙂

Hozzávalók 2 adaghoz:

  • 180-200 g durum tészta (Izsáki copfocskát használtam)
  • 2 evőkanál pesto (recept lent)
  • 10-12 db sárga és piros koktélparadicsom (vagy más nyári zöldség, pl. cukkini, kaliforniai paprika)
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 szelet Prosciutto sonka
  • 160-200 g grill sajt
  • 2 ek olaj
  • friss bazsalikom a tálaláshoz

A pesto szószhoz:

  • 1 marék rukkola saláta (keverhetjük bazsalikommal)
  • 1 evőkanál mag (fenyőmag/napraforgómag/mandula)
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 0,5 citrom leve
  • pici csipet só
  • 1 ek lenmagolaj vagy olívaolaj
  • 1 ek sörélesztőpehely vagy parmezán

Elkészítés:

  1. A sütőt 200 fokra előmelegítjük. A paradicsomokat megmossuk, félbevágjuk és vágott felükkel lefelé, 1 gerezd fokhagymával együtt egy sütőpapírral bélelt tepsire tesszük. Olajjal vékonyan meglocsoljuk és kb. 20 perc alatt megsütjük.
  2. A tésztát enyhén sós vízben a csomagolás szerint megfőzzük.
  3. A sonkát kis kockákra vágjuk és egy serpenyőben, kevés olajon ropogósra sütjük, kb.1-2 perc alatt.
  4. Kivesszük a sonkát és ugyanebben a serpenyőben megsütjük a grill sajt mindkét oldalát.
  5. A pesto szószhoz a hozzávalókat aprítóba tesszük és összeturmixoljuk.
  6. A megfőtt tésztát összekeverjük a pestoval, a sült paradicsommal és a sonkával, grill sajttal tálaljuk.
cukormentesnyartojasmentes

Ha tetszett, nézd meg ezeket a recepteket is:

Leave a Reply