Zabpalacsinta alaprecept

Egyik kedves családtagom hívta fel rá a figyelmemet, hogy a kedvenc zabpalacsinta receptje nincs fent külön receptként, csak a közösségi oldalakon vagy más recept részeként. A reklamáció teljesen jogos, úgyhogy tesó, most pótolom. 😀 Imádom ezt a receptet, egyáltalán nincs különösebb mellékíze, szerintem senki nem veszi észre, hogy zablisztes. De azt mindig fontosnak tartom kiemelni, hogy zabliszt és zabliszt között óriási különbség van. Személy szerint már többfélét kipróbáltam és mindegyikből kicsit más lesz a palacsinta. Ez ne vegye el a kedveteket, egyszerűen a folyadék mennyiségével kell játszani kicsit és a megfelelő állagot belőni. Általában a tömörebb, teljes kiőrlésű zablisztek azok, amikhez több folyadék kell. Darált zabpehelyből akkor működik, ha nagyon finom, lisztesre daráljuk.

Hozzávalók kb. 7 darabhoz:

  • 15 dkg zabliszt (opcionálisan gluténmentes)
  • 2 tojás
  • kb. 350 ml folyadék, fele tej, fele szénsavas ásványvíz, az arány változtatható bármelyik irányba
  • csipet só
  • csipet édesítő vagy cukor (elhagyható)
  • 1 tk olaj + a sütéshez

Elkészítés:

  1. A palacsinta hozzávalóit egy tálba kimérjük, majd kézi vagy gépi habverővel simára keverjük.
  2. A folyadéknak először csak a 3/4-ét adjuk hozzá, majd folyamatosan állítsuk be a kívánt állagot. Ha sűrűbbre készítjük, vastagabb palacsinták lesznek, ha pedig lazábbra akkor vékony, rugalmas, (szerintem) könnyebben kezelhető lesz.
  3. Egy palacsintasütőt felforrósítunk, vékonyan kikenünk olajjal, egy merőkanálnyi tésztát beleteszünk és a palacsintasütőt elforgatva elosztjuk benne a tésztát. Rövid ideig sütjük először az egyik oldalát, majd megfordítva néhány másodpercig a másik oldalát.
cukormentesglutenmentesmogyoromenteszsirszegeny

Ha tetszett, nézd meg ezeket a recepteket is:

Van a témához kapcsolódó gondolatod? Írd le hozzászólásban

Shopping Cart

Discover more from Életem ételei

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading

Scroll to Top