Ismertek olyat aki nem szereti a palacsintát? 🙂 Bevallom én nem. Édes, sós, rántott, rakott, annyiféle verzió van, mindenki megtalálhatja a kedvére valót. Nemcsak töltelékből, de palacsitatésztából is. A tudatos életmódot választók számtalan ötletet találhatnak a neten, példának említve a banánpalacsintát. Jó ideje keresem a tökéletes palacsinta receptjét, szeretném veletek is megosztani a tapasztalataimat. Ami biztos, hogy az egyik legfontosabb eleme egy jó palacsintasütő. Számomra nincs elkeserítőbb, mint amikor leragad a tészta. 🙁
Hagyományos palacsinta:
-
180g búzaliszt
-
360 ml tej (legjobb ha ennek egy része szénsavas víz)
-
2 tojás
-
2 evőkanál olaj
-
csipet só, csipet cukor
Elkészítés: a lisztet simára keverjük a tejjel, majd hozzáadjuk a többi hozzávalót és alaposan összeturmixoljuk. Serpenyőben kisütjük a palacsintákat. A részletes elkészítést itt találjátok:
http://aprosef.hu/palacsinta_alaprecept
Kb. 8-10 db lesz belőle. Természetesen isteni finom. 🙂
Szénhidrátcsökkentett palacsinta:
-
180 g szénhidrátcsökkentett liszt (én Dia-Wellness sütőlisztet használtam)
-
300 ml (laktózmentes vagy növényi) tej + 60 ml szénsavas ásványvíz
-
2 tojás
-
1 teáskanál kókuszzsír
-
csipet só, csipet édesítőszer
Elkészítése megegyezik a hagyományoséval. Nagyon finom lett, nem érezni különbséget. 7-8 db jön ki belőle.
Kókuszlisztes palacsinta:
-
2 ek kókuszliszt
-
4 tojás
-
fél csésze szóda
-
1 ek kókuszzsír
Összeturmixoljuk és a szokásos módon kisütjük. Ízlések és pofonok, de nekem ez egy kellemesen kókuszízű rántotta lett, kevesebb tojás sajnos nem elég. Az eredeti recept itt: http://elanaspantry.com/paleo-crepes/
Kókuszlisztes palacsinta 2:
-
2 ek kókuszliszt
-
2 ek tápióka keményítő
-
4 tojás
-
fél csésze szóda
-
1 ek kókuszzsír
Az előző verzió tápióka keményítővel vagy bármilyen liszttel kombinálva szerintem már működőképes és finom. Nagyon szépen összeáll.
Kókuszlisztes palacsinta 3:
-
1 csésze tápióka keményítő
-
1 csésze laktózmentes v. növényi tej
-
1 tojás
-
2 ek kókuszliszt
Szuper lett és finom, semmi mellékíz, látványra is hasonlít a hagyományosra. Ezzel egyedül annyi, hogy aki tudatosan táplálkozik, lehetőleg óvatosan bánjon a tápióka keményítővel. Egy szénhidrátbomba, amit nehéz fizikai munkát végzőknek vagy sportolóknak ajánlanak. Emellett azért pozitív tulajdonsága is van. Tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal, antibakteriális és gombaölő hatású, segít a méregtelenítésben.
Rizslisztes palacsinta:
-
2 csésze rizsliszt
-
2 csésze tej (laktózmentes, mandula, rizs, bármilyen)
-
3 tojás
-
csipet só, édesítőszer
-
1 tk kókuszzsír
Szintén az egyik kedvenc. Az egyetlen gondom vele, hogy nekem könnyen szakad. De talán a több tojás segít ezen.
Zablisztes palacsinta:
-
180g zabliszt
-
360ml tej (laktózmentes)
-
3 tojás
-
csipet só, csipet cukor
-
1 tk kókuszzsír
-
egy csepp vanília aroma
Tökéletes, ez a másik kedvenc. A zablisztnek van egy kesernyés íze, amin könnyen javíthatunk egy kis vanília aromával, fahéjjal vagy kakaóval. 6 db lett belőle.
Néhány töltelék ötlet, a teljesség igénye nélkül:
-
lekváros (barack, eper, áfonya stb.)
-
kakaós: kakaópor+cukor/édesítőszer (még a forró palába tegyük bele, hogy beleolvadjon)
-
nutellás
-
túrós: 25dkg túrót áttörünk villával, hozzáadunk egy evőkanál tejfölt, 1 csomag vaníliás cukrot, fél citrom reszelt héját, kb. 2 evőkanál porcukrot, összekeverjük (lehet hozzá mazsolát adni vagy gyümölcsöket pl. barackot; pudinggal leöntve a legjobb)
-
diós: darált diót kikeverünk cukorral
-
mákos: darált mák + porcukor
-
fahéjas: fahéj + cukor
-
olvasztott csokis-banános
-
gyümölcspürés: a választott gümölcsöt pl. epret tegyük serpenyőbe, öntsünk rá mézet vagy cukrot, vaníliás cukrot, citromhéjat, esetleg mandulaaromát és főzzük addig, amíg a gyümölcs levet enged és megpuhul
-
almás-fahéjas: az almát hámozzuk meg és vágjuk apró kockákra; serpenyőben cukorral, fahéjjal és kevés vízzel pároljuk puhára
-
meggyes-mákos: 15 dkg mákot elkeverünk 10 dkg porcukorral, majd hozzáöntünk 2 dl forró tejet. Alaposan elkeverjük, majd hozzáadunk egy bögrényi lecsepegtetett, magozott meggyet. Én egy kis meggylevet is szoktam hozzá adni.
-
pudingos (vanília, csoki, puncs, ízlés szerint bármilyen ízesítésű puding)
-
gesztenyés: a gesztenyemasszát tejszínnel vagy mascarponéval kikeverjük, ízlés szerint tehetünk hozzá cukrot és rumot
-
almás-mákos: az almát hámozzuk meg, nagylyukú reszelőn reszeljük le, serpenyőben cukorral és kevés vízzel puhára pároljuk, majd hozzákeverjük a darált mákot
-
nutellás-kókuszos (bounty)
-
mézes-joghurtos-gyümölcsös
-
karamellizált banános-diós
-
vaníliafagyis, csokiszósszal
-
sós: pl. spenótos-ricottás, tojásos, sonkás, gombás, sajtos, zöldséges, káposztás, húsos, bolognai szószos stb.
Jó sütést! 🙂
Pingback: Sonkás palacsintában sült zöldspárga | Életem ételei
Pingback: Életem ételei