7 variáció palacsintára + töltelék ötletek

Ismertek olyat aki nem szereti a palacsintát? 🙂 Bevallom én nem. Édes, sós, rántott, rakott, annyiféle verzió van, mindenki megtalálhatja a kedvére valót. Nemcsak töltelékből, de palacsitatésztából is. A tudatos életmódot választók számtalan ötletet találhatnak a neten, példának említve a banánpalacsintát. Jó ideje keresem a tökéletes palacsinta receptjét, szeretném veletek is megosztani a tapasztalataimat. Ami biztos, hogy az egyik legfontosabb eleme egy jó palacsintasütő. Számomra nincs elkeserítőbb, mint amikor leragad a tészta. 😦

Pala variációk

Hagyományos palacsinta:

  • 180g búzaliszt

  • 360 ml tej (legjobb ha ennek egy része szénsavas víz)

  • 2 tojás

  • 2 evőkanál olaj

  • csipet só, csipet cukor

Elkészítés: a lisztet simára keverjük a tejjel, majd hozzáadjuk a többi hozzávalót és alaposan összeturmixoljuk. Serpenyőben kisütjük a palacsintákat. A részletes elkészítést itt találjátok:

http://aprosef.hu/palacsinta_alaprecept

Kb. 8-10 db lesz belőle. Természetesen isteni finom. 🙂

Hagyományos palacsinta

Szénhidrátcsökkentett palacsinta:

  • 180 g szénhidrátcsökkentett liszt (én Dia-Wellness sütőlisztet használtam)

  • 300 ml (laktózmentes vagy növényi) tej + 60 ml szénsavas ásványvíz

  • 2 tojás

  • 1 teáskanál kókuszzsír

  • csipet só, csipet édesítőszer

Elkészítése megegyezik a hagyományoséval. Nagyon finom lett, nem érezni különbséget. 7-8 db jön ki belőle.

CH csökk pala

Kókuszlisztes palacsinta:

  • 2 ek kókuszliszt

  • 4 tojás

  • fél csésze szóda

  • 1 ek kókuszzsír

Összeturmixoljuk és a szokásos módon kisütjük. Ízlések és pofonok, de nekem ez egy kellemesen kókuszízű rántotta lett,  kevesebb tojás sajnos nem elég. Az eredeti recept itt: http://elanaspantry.com/paleo-crepes/

Kókuszlisztes palacsinta 2:

  • 2 ek kókuszliszt

  • 2 ek tápióka keményítő

  • 4 tojás

  • fél csésze szóda

  • 1 ek kókuszzsír

Az előző verzió tápióka keményítővel vagy bármilyen liszttel kombinálva szerintem már működőképes és finom. Nagyon szépen összeáll.

Hosszubanner_4

Kókuszlisztes palacsinta 3:

  • 1 csésze tápióka keményítő

  • 1 csésze laktózmentes v. növényi tej

  • 1 tojás

  • 2 ek kókuszliszt

Szuper lett és finom, semmi mellékíz, látványra is hasonlít a hagyományosra. Ezzel egyedül annyi, hogy aki tudatosan táplálkozik, lehetőleg óvatosan bánjon a tápióka keményítővel. Egy szénhidrátbomba, amit nehéz fizikai munkát végzőknek vagy sportolóknak ajánlanak. Emellett azért pozitív tulajdonsága is van. Tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal, antibakteriális és gombaölő hatású, segít a méregtelenítésben.

Rizslisztes palacsinta:

  • 2 csésze rizsliszt

  • 2 csésze tej (laktózmentes, mandula, rizs, bármilyen)

  • 3 tojás

  • csipet só, édesítőszer

  • 1 tk kókuszzsír

Szintén az egyik kedvenc. Az egyetlen gondom vele, hogy nekem könnyen szakad. De talán a több tojás segít ezen.

Rizslisztes palacsinta

Zablisztes palacsinta:

  • 180g zabliszt

  • 360ml tej (laktózmentes)

  • 3 tojás

  • csipet só, csipet cukor

  • 1 tk kókuszzsír

  • egy csepp vanília aroma

Tökéletes, ez a másik kedvenc. A zablisztnek van egy kesernyés íze, amin könnyen javíthatunk egy kis vanília aromával, fahéjjal vagy kakaóval. 6 db lett belőle.

Zablisztes palacsinta

Néhány töltelék ötlet, a teljesség igénye nélkül:

  • lekváros (barack, eper, áfonya stb.)

  • kakaós: kakaópor+cukor/édesítőszer (még a forró palába tegyük bele, hogy beleolvadjon)

  • nutellás

  • túrós: 25dkg túrót áttörünk villával, hozzáadunk egy evőkanál tejfölt, 1 csomag vaníliás cukrot, fél citrom reszelt héját, kb. 2 evőkanál porcukrot, összekeverjük (lehet hozzá mazsolát adni vagy gyümölcsöket pl. barackot; pudinggal leöntve a legjobb)

  • diós: darált diót kikeverünk cukorral

  • mákos: darált mák + porcukor

  • fahéjas: fahéj + cukor

  • olvasztott csokis-banános

  • gyümölcspürés: a választott gümölcsöt pl. epret tegyük serpenyőbe, öntsünk rá mézet vagy cukrot, vaníliás cukrot, citromhéjat, esetleg mandulaaromát és főzzük addig, amíg a gyümölcs levet enged és megpuhul

  • almás-fahéjas: az almát hámozzuk meg és vágjuk apró kockákra; serpenyőben cukorral, fahéjjal és kevés vízzel pároljuk puhára

  • meggyes-mákos: 15 dkg mákot elkeverünk 10 dkg porcukorral, majd hozzáöntünk 2 dl forró tejet. Alaposan elkeverjük, majd hozzáadunk egy bögrényi lecsepegtetett, magozott meggyet. Én egy kis meggylevet is szoktam hozzá adni.

  • pudingos (vanília, csoki, puncs, ízlés szerint bármilyen ízesítésű puding)

  • gesztenyés: a gesztenyemasszát tejszínnel vagy mascarponéval kikeverjük, ízlés szerint tehetünk hozzá cukrot és rumot

  • almás-mákos: az almát hámozzuk meg, nagylyukú reszelőn reszeljük le, serpenyőben cukorral és kevés vízzel puhára pároljuk, majd hozzákeverjük a darált mákot

  • nutellás-kókuszos (bounty)

  • mézes-joghurtos-gyümölcsös

  • karamellizált banános-diós

  • vaníliafagyis, csokiszósszal

  • sós: pl. spenótos-ricottás, tojásos, sonkás, gombás, sajtos, zöldséges, káposztás, húsos, bolognai szószos stb.

Jó sütést! 🙂

cukormentesglutenmentes

7 variáció palacsintára + töltelék ötletek” bejegyzéshez egy hozzászólás

  1. Visszajelzés: Sonkás palacsintában sült zöldspárga | Életem ételei

Szólj hozzá!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s