Hírességek asztalánál- George Washington cseresznyés pitéje

Brioche Blog oldalán találtam a legújabb VKF, vagyis Vigyázz, Kész, Főzz kihívást, ami a “Hírességek asztalánál” témát kapta. Egyből elkezdtem kutatni a neten, hogy vajon melyik hírességnek mi a kedvenc étele és annyi mindent találtam, hogy szinte lehetetlen volt választani. Nixon fasírtjától kezdve Napóleon kedvenc csirkés receptjén át a Kossuth kenyérig szinte mindegyiket szívesen elkészítettem volna. A legtöbbet egyértelműen a politikusokról, volt elnökökről találni, több könyv is íródott róla.

Végül George Washington kedvenc cseresznyés sütijét választottam. Ez elvileg egy cseresznyés morzsasüti (angol nevén cobbler), a valóságban viszont inkább egy pite, annak viszont szuper.

Tartozik hozzá egy történet, ami ami szerint a 6 éves George lelkesen próbálgatta a kertben apja új fejszéjét, közben tönkretéve vele a család kedvenc cseresznyefáját. Másnap édesapja rákérdezett, hogy tud-e róla valamit, ő pedig nem bírt hazudni, elmondta, hogy ő tette. Édesapja természetesen megbocsátott neki. A történet valószínűleg nem igaz, azt erősíti, hogy George Washington számára mennyire fontos volt az őszinteség. Az viszont igaz, hogy imádta a cseresznyés sütiket, a felesége receptkönyve ugyanis tele volt velük, köztük ez is.

 

George Washington cseresznyés sütije:

Cseresznyés pite

Hozzávalók a cseresznyés réteghez:

  • fél csésze cukor

  • 2 ek. keményítő

  • ¼ tk. fahéj

  • ¾ csésze víz

  • 1 csomag (340 g) fagyasztott, magozott cseresznye

  • 1 ek. vaj

Hozzávalók a felső réteghez:

  • 1 csésze liszt

  • 4 ek. cukor

  • 2 tk. sütőpor

  • csipet só

  • 3 ek. vaj/ zsír

  • ½ csésze tej

  • ízlés szerint fagyi a tetejére

 

IMG_5826

Elkészítés:

A sütőt melegítsük elő 200 fokra.

Egy nagy edényben összekeverjük a cukrot, keményítőt és a fahéjat. Vízzel simára keverjük, majd hozzáadjuk a cseresznyét és a vajat. Felforraljuk, majd közepes lángon kb. 2 percig főzzük vagy ameddig be nem sűrűsödik. Egy kivajazott sütőformába öntjük.

A tésztához egy nagy tálban összekeverjük a lisztet, sütőport, cukrot és sót. Adjunk hozzá annyi vajat, amennyitől morzsás állaga lesz, majd öntsük hozzá a tejet és keverjük el. Kanállal tegyük a cseresznyés réteg tetejére, szórjuk meg egy kis cukorral. Süssük 30-35 perc alatt aranybarnára. Fagyival a tetején tálaljuk. 8 adag lesz belőle.

Cseresznyés pite

Az első amerikai elnökről részletesebben:

https://hu.wikipedia.org/wiki/George_Washington

 

Forrás:

http://home.reaganfoundation.org/site/DocServer/George_Washington_Cherry_Cobbler_April_2012.pdf?docID=722

http://lincolnslunch.blogspot.hu/2015/01/george-washington-cherry-cobbler_27.html

http://gwpapers.virginia.edu/history/articles/weems/

 

Szólj hozzá!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s