Régóta vártam már, hogy megjelenjen egy olyan alapanyag, amivel a nyers tojásfehérjét lehet helyettesíteni receptekben. Tudom, hogy erről megosztó a vélemény, én személy szerint nem mindig ettem jó ízűen a tiramisut vagy az eperhabot tudván, hogy nyers tojás van benne. Amikor először hallottam, hogy a csicseriborsó vagy babkonzerv leve, vagyis az aquafaba ugyanúgy működik receptekben, mint a tojásfehérje, az volt az első gondolatom, hogy ezt kinek jutott eszébe egyáltalán kipróbálni. 😀 De bármilyen idegennek is tűnik elsőre, nagyon jól működik, tényleg úgy lehet habbá verni, mint a tojásfehérjét. Szívből ajánlom, hogy próbálkozzatok bátran ilyen alapanyagokkal akkor is, ha nem vagytok vegánok, nagyon kellemesen lehet csalódni. Azt fontos tudni, hogy mint minden hüvelyes, a csicseriborsó (és így a leve) is okozhat puffadást és emésztési panaszokat az arra érzékenyeknél. Én üveges csicseriborsót használok, ennek 120 gramm leve van, a konzervnek 150 gramm. Egy tojásfehérje kb.35 gramm, szóval kb. 3-4 tojásfehérjét tudunk kiváltani vele.

Hozzávalók:
- 25 dkg eper
- 80 g aquafaba, azaz üveges vagy konzerv csicseriborsó leve
- 1-2 evőkanál negyedannyi/ négyszeres erősségű édesítő (vagy porcukor ízlés szerint, kb. 5-6 evőkanál)
- csipet borkősav (opcionális)
- citromlé (opcionális)
Elkészítés:
- Az epret leszárazzuk, megmossuk és botmixerrel vagy késes aprítóban lepürésítjük.
- A csicseriborsó levét kézi mixerrel kemény habbá verjük. Kb. 5-10 perc, minél tovább verjük, annál keményebb habot kapunk. Teljesen úgy működik, mint a tojásfehérje.
- Amikor már kemény a hab, hozzáadjuk az édesítőt, tovább verjük. A végén pedig beleforgatjuk az eperpürét.
- Ha szeretnénk fixálni a habot, csipet borkősavval jól működik.
- Kis tálakba kanalazzuk és tálalásig hűtőbe tesszük. Akár azonnal fogyasztható, de jót tesz neki egy kis pihenés a hűtőben.










Ha tetszett, nézd meg ezeket a recepteket is: