Nincs spárga szezon spárgakrémleves nélkül. Minden évben kicsit újítok a kedvenc recepten, ez most azért is lett kedvenc (azon kívül, hogy isteni finom), mert fél óra alatt mindennel együtt kész. Laktózérzékenyek kihagyhatják a tejszínt és a vajat, szerintem úgy is szuper.
Hozzávalók:
- 500 g zöldspárga
- 1-1,5 liter zöldség alaplé vagy víz
- 50 g vaj
- 1 kis fej vöröshagyma
- 1 ek citromlé
- 1 dl tejszín
- só, fehérbors
- friss petrezselyem
Hozzávalók a levesbetéthez:
- reszelt parmezán (vagy más kemény sajt)
- oregánó
- Az alaplevet vagy vizet forraljuk fel egy edényben.
- Közben készítsük elő a spárgát. Mossuk meg, az alsó fás részét (1-2cm) vágjuk le. A csúcsait is vágjuk le, tegyük félre. A szárát vágjuk kb. 1 cm-es karikákra , szintén tegyük félre.
- A csúcsokat tegyük 2-3 percre a forró alaplébe, majd egyből helyezzük át jeges vízbe pár percre. A főzőlevet tegyük félre, szükség lesz még rá.
- Egy másik edényben forrósítsuk fel a vajat, majd pirítsuk rajta pár percig a nagyobb kockákra vágott hagymát.
- Tegyük rá a spárga szárait, sózzuk, öntsük fel 1 merőkanál főzőlével és főzzük 5-10 percig, amíg megpuhul.
- A levest turmixoljuk simára botmixerrel vagy turmixgéppel, majd öntsük fel annyi alaplével, amennyivel beállítjuk a kívánt sűrűséget.
- Fűszerezzük fehérborssal, tegyük bele az apróra vágott petrezselymet és a citromlevet és egyet még forraljunk rajta.
- A végén keverjük bele a tejszínt. Szűrjük át, ha szükségesnek látjuk vagy turmixoljunk rajta még egyet.
- Amíg fő a leves, addig elő tudjuk készíteni a parmezán chipset. A sütőt melegítsük elő 160 fokra. A sajtot reszeljük le, sütőpapírral bélelt tepsire helyezzünk belőle lapos kis halmokat egymástól távol. Szórjuk meg kevés oregánóval és helyezzük a sütőbe 10 percre. Puhának tűnhet, de pihenés közben még keményedni fog és ropogós lesz.
- A levest a ropogós spárgacsúcsokkal és a parmezán chipsszel tálaljuk.

Elkészítés:






