Az idei szedd magad projekt egyik eredménye ez a (szerintem) mennyei eperleves, ami ebben a hőségben pont ideális. Én személy szerint előnyben részesítem a tejszín nélküli leveseket és ez pont így jó ahogy van, ráadásul addig tart megcsinálni, amíg a turmixgépbe dobáljuk a hozzávalókat. A túrógombóc nagyon megy hozzá, de aki nem bajlódna vele, a pirított mandulát semmiképp se hagyja ki. Jó hűsölést! 😉

Hozzávalók a leveshez (4 adag):
- 50 dkg eper
- 2 dl tejföl (vagy tejszín vagy natúr joghurt)
- 1-2 dl tej (ízlés szerint beállítani a kívánt sűrűséget)
- 5 dkg porcukor/por édesítő/ méz
- kevés citromlé
Hozzávalók a túrógombóchoz (10 db):
- 25 dkg zsírszegény túró
- 60 g búzadara
- 1 nagy vagy 2 kisebb tojás
- 1 citrom reszelt héja
- csipetnyi só
- 50 g szeletelt mandula

Elkészítés:
- Az epret válogassuk át, alaposan mossuk meg, a szárát szedjük le.
- A leves hozzávalóit tegyük turmixgépbe és turmixoljuk simára. Ha a magokra nem vágyunk, szűrjük át. Tálalásig, de legalább egy fél órára tegyük hűtőbe (ha hűtött alapanyagokkal dolgozunk, nem muszáj, de hidegen az igazi).
- A túrógombóchoz válasszuk szét a tojást.
- A fehérjét a csipet sóval verjük kemény habbá.
- A sárgáját keverjük össze az áttört túróval, a búzadarával, a citromhéjjal.
- Óvatosan forgassuk bele a felvert fehérjét is.
- Tegyük hűtőbe legalább fél, de akár 1-2 órára is.
- Egy magas falú edényben forraljunk vizet, sózzuk.
- Amíg forr a víz, a túróból formázzunk vizes kézzel gombócokat vagy 2 kanál segítségével galuskákat.
- A gombócokat óvatosan tegyük a lobogó, forró vízbe, mozgassuk meg, hogy ne ragadjanak le, majd 4-5 perc elteltével szűrjük le.
- Amíg főnek a gombócok, egy száraz serpenyőben pirítsuk meg a mandulát, majd ebbe forgassuk meg vagy szórjuk meg tálalás előtt a túrógombócot.


