Aki velem tartott a januári főzőtanfolyamon Sopronban, már süthette és kóstolhatta ezt a finomságot. A tanfolyam célja az volt, hogy megismerkedjünk alternatív gabonákkal és a változatos felhasználási módjaikkal. A köles felhasználása édességben hasonlóan történik, mint például a rizsé a rizsfelfújtban. Ez azonban azon kívül, hogy szintén gluténmentes, egy egészségesebb alapanyag. Miért jobb a köles? Lúgosító hatású, segíti az emésztést, gazdag magnéziumban és B-vitaminban, inzulinrezisztensek is fogyaszthatják, és még sorolhatnánk. Állítólag a hangulatot is javítja, engem kétségtelenül feldobott ez a süti, szokás szerint egymás utána kétszer is elkészítettem, ha nem többször. 🙂 1 szelet süti öntettel kb. 170 kalória és 25 gramm szénhidrát.

Hozzávalók (24 cm-es tortaformához, 8-10 szelet):
- 200 g köles (Ataisz)
- 0,5 liter tej
- 3 tojás
- 3 evőkanál édesítőszer vagy cukor
- csipet só
- 1 kis csepp vanília aroma
- 0,5 citrom leve
Hozzávalók a gyümölcsmártáshoz:
- 200 g fagyasztott erdei gyümölcs
- 1 ek méz vagy édesítőszer
- kevés víz (kb. fél dl)
Elkészítés:
- A kölest folyó víz alatt alaposan átöblítjük, egy edénybe tesszük, majd a tejjel együtt felforraljuk és 15-20 perc alatt lassú tűzön krémesre főzzük.
- Közben a sütőt előmelegítjük 180 fokra.
- A tojássárgáját habosra keverjük a cukorral vagy édesítőszerrel, hozzáadjuk a csipet sót, a citrom levét és a vanília aromát.
- A tojásfehérjét kemény habbá verjük.
- A kihűlt köleshez hozzákeverjük a tojássárgáját, majd óvatosan beleforgatjuk a tojásfehérjét.
- Kivajazott sütőformákba öntjük és 40-50 percig sütjük.
- Az öntethez összeforraljuk a gyümölcsöket és a mézet, néhány perc alatt besűrítjük, víz hozzáadásával a megfelelő állagúra lazítjuk.
- Ízlés szerint botmixerrel turmixoljuk simára.
- Főzés helyett nyersen is elkészíthetjük a gyümölcs öntetet, ehhez turmixgépben pürésítsük a gyümölcsöket és a mézet.



